Insectes per acabar amb els plàstics
Investigadors valencians desenvolupen un sistema per al reciclatge d’envasos alimentaris amb l’ús de larves d’arnes i escarabats
Investigadors valencians estan desenvolupant un sistema que utilitza insectes per accelerar la degradació dels plàstics que es fan servir per comercialitzar els aliments. L’objectiu és evitar que una gran part d’aquests productes acabin en una planta d’incineració o dipositats en un abocador.
El projecte el coordina l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (un centre d’investigació de la Universitat de València i el CSIC) i compta amb la participació de l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) i l’empresa Darwin Bioprospecting Excellence.
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha concedit al projecte una ajuda de 530.000 euros. El sistema s’està emprovant als envasos multicapes (recipients que porten diverses capes de diferents materials per conservar millor els aliments) i aprofita l’acció de larves d’arnes, escarabats i llagostes i els microorganismes presents als seus intestins per accelerar la degradació del polietilè, el PET i el poliuretà, tres tipus de plàstics d’ús habitual en la indústria agroalimentària.
Notícies relacionadesEls responsables del projecte (que es diu Entomoplast) precisen que aquest sistema innovador d’ús d’insectes «pretén facilitar el reciclatge dels envasos multicapes basats en fines làmines de diferents plàstics, que es caracteritzen per la combinació de diversos materials laminats per obtenir un recipient amb propietats singulars com el segellament, la resistència estructural i a la calor o la possibilitat d’impressió». Aquests avantatges han provocat la generalització d’aquest tipus d’envasos en la indústria alimentària que necessita garantir en tot moment la conservació i seguretat dels aliments.
Tot i això, el reciclatge d’aquesta classe d’envasos resulta molt costós i complex, ja que requereix la separació de cadascuna de les capes que componen l’envàs. Pablo Ferrero, investigador principal del projecte i membre d’Aimplas, incideix que aquest sistema permet un reciclatge dels plàstics «més eficient» gràcies a l’acció de les larves. La investigació valenciana s’està realitzant amb un tipus de larves que, a més, permeten la transformació del plàstic en biopolímers i bioadditius amb un alt valor afegit.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034