La crisi climàtica multiplica els riscos de morir de calor a la feina
Diumenge, tres de la tarda, el termòmetre supera els 30 graus al sol i en un cèntric parc de Barcelona en obres ressona un martell pneumàtic. Malgrat que està prohibit per llei treballar en caps de setmana en la construcció, diversos operaris avancen les seves tasques en plena canícula. Aquell mateix cap de setmana un treballador de la neteja de Madrid es desploma en ple carrer i mor per les altes temperatures. L’endemà moria un altre empleat d’una aturada cardíaca en una nau de Móstoles en la qual treballava a 46 graus. En les últimes hores s’ha viralitzat un vídeo d’un missatger a Arizona (Estats Units) que es desploma de calor a la porta d’un client quan li anava a entregar un paquet... «Són episodis que desgraciadament aniran a més si no prenem les mesures necessàries i de manera molt més seriosa», alerta el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa.
Segons apunta l’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC), l’anàlisi més gran fins a la data sobre el present i el futur de la crisi climàtica, una onada de calor extrema que abans hagués ocorregut cada 50 anys, ara és gairebé cinc vegades més probable que ocorri. El planeta s’escalfa, la crisi climàtica de què porten alertant els màxims experts avança i els sinistres per estrès tèrmic o exposició a altes temperatures cada vegada seran més freqüents, segons reconeixen investigadors de riscos laborals, inspectors de treball, sindicats, patronals i l’Administració.
«Les empreses i les administracions públiques estan obligades a prendre totes les mesures que siguin necessàries, estiguin previstes o no en una norma, per a la protecció de la seguretat i salut del seu personal», recorda l’investigador i professor associat de la UPF especialitzat en prevenció de riscos laborals, Ignasi Areal. No obstant, moltes empreses estan més pendents d’acreditar que compleixen les seves obligacions que de complir-les realment i voler prevenir realment els accidents, segons assenyala la portaveu de la Unió Progressista d’Inspectors de Treball (UPIT), Mercedes Martínez. «De vegades ens personem en centres i ens treuen una carpeta polsosa amb els papers que no han obert en moltíssim temps», explica.
La calor dispara la sinistralitat el 10%
Beure aigua periòdicament, especialment en aquells oficis físics i a l’aire lliure, però també en interiors amb altes temperatures és un dels elements més bàsics per prevenir cops de calor. I aproximadament el 70% dels treballadors europeus no estan hidratats correctament en algun moment de la jornada laboral, segons indica un informe del projecte Heat-shield, finançat per la Comissió Europea.
Aquesta investigació identifica la calor com un clar risc laboral i un fre per a la productivitat. Redueix el rendiment dels treballadors, ja que minva la seva resistència física i mental, també la visió, la coordinació motriu i la concentració. Cosa que pot provocar que cometin més errors i que, al seu torn, això derivi en lesions. Un altre recent informe del Col·legi d’Arquitectes Tècnics de Barcelona posa xifres als riscos esmentats: la sinistralitat laboral augmenta el 10% davant altes temperatures.
Evitar les hores de més calor és una altra de les recomanacions freqüents per minimitzar riscos. Els sindicats a Catalunya reclamen per a la construcció implantar un horari intensiu durant l’estiu; sense èxit. «A Madrid, Andalusia i Extremadura les patronals ho han acceptat, però aquí portem des del 2013 intentant implantar-ho i s’hi neguen. Treballar a temperatures per sobre del que marca la prevenció de riscos laborals cada vegada és més habitual», afirma el secretari d’acció sindical de CCOO de la construcció, Carlos del Barrio. Des de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya no han volgut respondre a les preguntes d’EL PERIÓDICO.
Perill en exterior i interior
Notícies relacionadesEls oficis a l’aire lliure, com la construcció o la neteja viària, són els que més risc tèrmic comporten, especialment durant les onades de calor. Les professions agrícoles són un altre gremi entre els que destaquen. Abans dels dos morts a Madrid ja hi va haver precedents que van sacsejar l’opinió pública. Com Eleazar Blandón, un jornaler sense permís de treball que va ser descarregat d’una furgoneta i abandonat en un centre de salut a Llorca (Múrcia). Allà moriria com a conseqüència d’un cop de calor després de treballar durant hores a més de 40 graus i sense aigua. Era el 2020. No obstant, Areal, de la UPF, adverteix que en interiors també hi ha clars riscos tèrmics i que la gran majoria d’edificis no estan degudament aclimatats.
Aquest any Inspecció de Treball ha iniciat una campanya específica per advertir les empreses sobre els riscos tèrmics, tot i que fonts del cos precisen que no és gaire diferent de les actuacions que fins ara es realitzaven. La novetat és que aquest any s’ha realitzat un enviament massiu de cartes informatives. Concretament a Catalunya des de la policia laboral s’han enviat un total de 18.879 cartes a empreses advertint-les dels riscos de la calor. A banda, també han multiplicat les campanyes de sensibilització en espais públics i els cursos formatius amb patronal i sindicats. ¿Són conscients les companyies de què implica la crisi climàtica als seus centres de treball? «Vull pensar que sí, però la meva obligació és que ho siguin molt més. També és cert que en alguns àmbits hi ha casos concrets que no compleixen», declara el secretari de Treball.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034