Aerolínies
Els tripulants de cabina de Ryanair convoquen una vaga setmanal de dilluns a dijous fins al gener
Els sindicats USO i Sitcpla mantenen les aturades gairebé indefinides perquè l’empresa s’assegui a negociar

Els sindicats USO i Sitcpla, representants dels tripulants de cabina (TCP) de Ryanair, convoquen una vaga setmanal –de dilluns a dijous– des del pròxim 8 d’agost fins al 7 de gener del 2023, tots dos inclosos, davant la negativa de la ‘low cost’ a «entaular qualsevol diàleg amb els representants elegits pels seus tripulants», expliquen en un comunicat.
L’aerolínia irlandesa no té representació legal a Espanya perquè no es regeix per la legislació d’aquest país –aquesta és precisament una de les crítiques i principals reivindicacions d’USO i Sitcpla–. No obstant, el gener del 2019, es va firmar un acord amb la companyia en què Ryanair reconeixia USO i Sitcpla com els sindicats representatius dels tripulants de cabina a l’aerolínia per començar a negociar el primer conveni col·lectiu després d’una assemblea amb una empresa externa per legitimar-los.
Segons els seus propis càlculs, USO i Sitcpla sumen al voltant de 1.000 afiliats del total de 1.500 assistents de vol d’aquesta aerolínia a Espanya. L’aerolínia es nega, però, a negociar amb aquests sindicats, com sí que ho ha fet amb CCOO.
Les reivindicacions d’aquesta nova convocatòria són tres. La primera és la mateixa que fa tres anys: l’aplicació dels mínims estatutaris de la legislació espanyola en matèria laboral i sindical a tots els tripulants de cabina que presten els seus serveis als avions de Ryanair i a les deu bases espanyoles. Rere el tancament de les bases de les Canàries, Ryanair compta amb deu centres de treball a Espanya situats a Madrid, Barcelona, Màlaga, Alacant, Sevilla, Palma, València, Girona, Santiago de Compostel·la i Eivissa.
Això es tradueix en l’aplicació dels drets laborals bàsics, com 22 dies feiners de vacances anuals; 14 dies festius legalment establerts; compliment de la llei de PRL; concessió dels drets de guarda legal, concreció i reducció de jornada; l’abonament dels nivells salarials previs a pandèmia, tal com l’Audiència Nacional ja va decidir en la seva sentència; final de la contractació de treballadors a través de cessió il·legal de treballadors i el respecte al legítim exercici del dret de vaga pels treballadors.
Però, a més, en aquest cas, també sol·liciten la «readmissió immediata» dels 11 treballadors acomiadats durant les aturades dels mesos de juny i juliol per secundar el seu dret de vaga. I, en tercer lloc, la paralització i arxivament de tots els expedients sancionadors oberts a aproximadament uns 100 treballadors amb motiu de les aturades anteriors.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 70 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros
- Polèmica judicial Alves podria cobrar una indemnització de fins a 20.250 euros per la presó provisional si la seva absolució arriba a ser ferma
- El dret a morir Les sol·licituds d’eutanàsia a Catalunya augmenten un 63% en un any: ja hi ha una petició al dia