Política econòmica
Giró activa el seu consell assessor per abordar inflació, fiscalitat i la incertesa econòmica
L’economista Guillem López Casasnovas serà el president d’aquest organisme que es reunirà cada tres mesos per ajudar a orientar les polítiques econòmiques de la Generalitat
L’objectiu a llarg termini és que Catalunya sigui el 2030 «un país europeu plenament competitiu»
El nou consell de savis econòmic de la Generalitat ja està oficialment en marxa. El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha estrenat formalment aquest dijous el Consell Asessor en Política Econòmica del seu departament, un organisme que està ideat per orientar les decisions econòmiques del govern català. L’objectiu, segons el mateix conseller, és que Catalunya sigui el 2030 «un país europeu plenament competitiu, socialment cohesionat i econòmicament de progrés», tot i que de moment els esforços se centraran a abordar els problemes associats a una inflació disparada, la fiscalitat catalana i, en general, les «incerteses que venen de cara al setembre i l’octubre».
Sobre això s’ha parlat precisament en la primera reunió, una trobada que ha servit també per designar el president d’aquest nou consell, l’economista Guillem López Casasnovas.
Doctor per la Universitat de York, professor a la Universitat Pompeu Fabra i amb experiència en el consell de govern del Banc d’Espanya, «reuneix l’experiència, el coneixement, el rigor i la bonhomia per portar a terme la coordinació d’aquest consell», ha justificat Giró. «És un privilegi estar en un grup on tens el sentiment de ser el menys llest: sempre hi ha coses a aprendre», ha correspost López Casasnovas. «No és la primera vegada que estic en un consell, però ara em vull centrar en aquest, que és prou important, donats els reptes que tenim», ha afegit.
Abordaran aquest repte, al costat d’ell, onze economistes més que sumen en els seus currículums graus o doctorats en universitats com el Massachusetts Institute of Technology (MIT), Princeton, New York o York; recorregut laboral a Yale, Chicago, la Pompeu Fabra o la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i experiència tant assessorant el Banc Central Europeu com investigant per al National Bureau of Economic Research dels Estats Units.
Són Núria Bosch, Antoni Duran-Sindreu, Jan Eeckhout, Àngels Fitó, Jordi Galí, Teresa Garcia-Milà, Guillem López Casasnovas, Gerard Padró, Mar Reguant, Genís Roca, Anna Schlegel i Jaume Ventura. Tots experts tant en fiscalitat, com en macroeconomia, temes de competència, política monetària, el mercat energètic i l’economia tecnològica i digital.
Millorar l’acció de Govern
Notícies relacionadesSón, en paraules de Giró, «persones que saben molt» i que els poden «donar pistes» de cap on «millorar l’acció del país d’aquí al 2030». I fer-ho, sobretot, «en un moment on el Govern de Catalunya té molts plans i l’obligació de fer front a les incerteses que venen de cara al setembre i l’octubre».
La intenció és que el seu departament mantingui reunions bilaterals amb membres del consell en funció de les necessitats i es programin, en paral·lel, trobades plenàries cada tres mesos.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034