Alerta patronal

Les pimes preparen el ‘mode crisi’ davant l’amenaça d’una tardor complicada

  • Les patronals alerten que especialment les pimes ultimen plans de contingència davant l’alça prolongada de costos

Les pimes preparen el ‘mode crisi’ davant l’amenaça d’una tardor complicada

e.p

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Que l’escalada de la inflació s’allargués més d’un any no entrava en els plans de (gairebé) ningú i una vegada les institucions financeres i el Govern han començat a moure’s per haver de gestionar durant més temps un escenari amb IPC de dos dígits, és el torn de les empreses. Les previsions d’una tardor complicada –especialment si Rússia talla l’aixeta del gas a Europa i l’economia alemanya es contrau– redoblen en les últimes setmanes i les empreses ja ultimen els seus propis plans de contingència, segons coincideixen les diferents patronals.

«Els ertos no seran suficients a la tardor, hi haurà reestructuracions», alertava el president de Pimec, Antoni Cañete, en una recent entrevista a EL PERIÓDICO. Des de les sectorials i territorials de la patronal de les petites i mitjanes empreses catalanes li van remetent a la cúpula de l’organització senyals que venen moments difícils. E mateix missatge ha enviat aquest dilluns Cepyme, dependent de la gran patronal espanyola CEOE. «Moltes empreses estan havent d’ajustar els seus horaris i reestructurar els seus plans de producció davant l’augment de costos energètics i de subministraments», ha alertat en un comunicat.

L’afectació d’aquesta tenaç alça de preus sobre les línies de producció de les empreses ja és notable. Segons l’última enquesta de clima empresarial elaborada per Idescat, una de cada quatre empreses ha vist augmentar els seus costos l’últim any el 25% o més, sent la forquilla més freqüent d’augment de costos entre el 10 i el 25% i el sector més damnificat la indústria. «Els preus estan pujant i pujaran, això és inevitable. I a la tardor és més que probable que el consum baixi, fet que obliga a totes les empreses que centrin la seva estratègia a augmentar la productivitat dels seus recursos. És l’únic que els permetrà mantenir els seus marges», apunta el president de Pimec, Antoni Cañete.

La indústria és el gremi que més està patint l’encariment de l’energia i l’escassetat de determinats subministraments, que ja l’ha obligat a haver de prendre mesures per esmorteir els seus efectes. Per exemple, una de cada quatre companyies industrials ha hagut de parar la seva producció, fins al punt que el PIB industrial a Catalunya va caure 1,6 punts en el segon trimestre. La translació de més costos a preus està sent la reacció habitual en el conjunt de l’economia, sent la via per esmorteir l’actual conjuntura per la qual han optat set de cada 10 companyies.

 

 «Moltes pimes viuen un miratge, perquè veuen que facturen més, però després quan parlen amb la seva gestoria els diuen que estan en números negatius. Perquè els costos se’ls han disparat», afirma el secretari general de Cepyme a Catalunya, César Sánchez. «¿Davant això que hi poden fer? O apujar preus o ajustar plantilles. Tot apunta que l’ocupació se’n ressentirà, més del que ja estacionalment es ressent en la segona meitat de l’any», afegeix. En matèria energètica, segons explica, les pimes renegocien tarifes amb les companyies energètiques i miren d’invertir en mecanismes de més eficiència, tot i que Sánchez assenyala l’estret marge que tenen per aquesta via.

Marges en risc

Notícies relacionades

L’augment generalitzat de preus que fa mesos que devora el poder adquisitiu dels treballadors amenaça ara d’ofegar els marges de beneficis de gran part del teixit de pimes. Una cosa que, de moment, no està passant entre les grans empreses, tal com recull l’última enquesta de la central de balanços. Segons aquesta, durant el primer trimestre de l’any la meitat de la gran empresa va augmentar els seus marges de beneficis malgrat la ja galopant escalada de l’IPC.

Les pimes van salvar el primer any de pandèmia –el més dur– conservant en positiu els seus marges de beneficis, si bé aquests es van reduir a la meitat, tal com recull l’anuari de la pime catalana publicat cada any per Pimec. «Hem d’acabar amb aquesta mentalitat entre les pimes que és millor morir sols que viure units. Els empresaris han de tenir una mentalitat oberta en els pròxims mesos per buscar socis o plantejar fusions», apunta el president de Pimec.