Crisi energètica
Els comerciants denuncien la falta de temps per adaptar-se al nou pla d’estalvi energètic
També reclamen ajudes a l’Administració per recolzar les noves inversions que s’han de fer als espais comercials | Els centres comercials han recordat que en els últims anys han fet moltes inversions per adaptar-se a les noves tendències de sostenibilitat
El 2 d’agost passat el Govern central aprovava el reial decret llei 14/2022, amb què pretén implantar mesures d’estalvi i d’eficiència energètica i reduir la dependència del gas natural. Al punt número quatre, limita la possibilitat d’utilitzar la calefacció per sobre dels 19 graus i l’aire condicionat per sobre dels 27. Des de l’Executiu, estimen que cada grau suposa un estalvi del 7% del consum. També, s’afegeix l’obligació de disposar de sistemes de tancament de portes, que permetin no malversar energia, inclosos aquells que treballin amb renovables, i l’aturada de l’enllumenat dels aparadors durant la nit.
Els comerciants són els que més afectats es veuen per aquestes mesures, tot i que també els propietaris d’edificis d’oficines. L’Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials, que engloba tant propietaris d’actius com comerciants, ha demanat «flexibilitat en l’aplicació de les mesures degut a l’escàs termini de temps que es dona per implementar-les i la dificultat, a la pràctica, de poder dur-les a terme», segons recull ‘El Periódico de España’. Malgrat aquesta queixa, en un comunicat, s’han mostrat disposats a col·laborar en la reducció del consum, tot i que recorden que «fa molt temps que inverteixen en la millora d’instal·lacions i en l’aplicació de polítiques de sostenibilitat i ESG». Finalment, han reclamat ajudes a l’Administració per emprendre totes les inversions necessàries.
Per la seva banda, l’Associació de Propietaris d’Espais Comercials acata aquesta mena de mesures, sempre que no perjudiquin el confort dels milions de clients que visiten setmanalment aquests espais. APRESCO s’uneix a les reivindicacions de l’AECC i reclama «ajudes i incentius que en facilitin la implantació i que ens permetin continuar avançant en l’objectiu comú d’aconseguir espais eficients, sostenibles i respectuosos amb el medi ambient».
¿A qui afecten les mesures?
Abans ja era obligatori mantenir la calefacció a un màxim de 21 graus a l’hivern i un mínim de 27 graus a l’estiu, a més de tancar de manera adequada els comerços. Aquestes mesures es van posar en marxa entre el 2008 i el 2011, amb la intenció de reduir en un 10% les importacions de petroli. Ara, l’únic que ha fet l’Executiu és reduir en dos graus la calefacció màxima i en un grau l’aire condicionat.
Les noves mesures afecten edificis públics i privats, supermercats, cines, teatres, estacions i botigues. Només queden fora de la norma els monuments, els hospitals i les residències d’avis; que es mantindran il·luminats. A partir del 9 d’agost, d’aquí només 4 dies, tots els implicats hauran d’apagar els llums a partir de les deu de la nit, i a partir del 30 de setembre hauran de tenir configurats els tancaments de portes. Les sancions per a aquells que incompleixin les normes aniran des dels 60.000 euros fins als 100 milions. Tanmateix, és previsible que les sancions lleus tinguin multes per sota de la quantitat mínima prevista.
En una declaració recent de la Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha assenyalat que la norma s’aplicarà amb flexibilitat i que bars i restaurants podran abaixar el llindar màxim de temperatura. Rivera ha precisat que no tots els negocis necessiten la mateixa temperatura, diferenciant entre els més sedentaris de gimnasos, discoteques o bars.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Tradicions i gènere Les dones carreguen encara amb el pes de les festes de Nadal