Prestacions
¿A quina edat podràs jubilar-te i cobrar el 100% de pensió? | CERCADOR
L’edat legal de jubilació està previst que pugi progressivament durant els pròxims anys, fins a arribar als 67 anys
El sistema públic de pensions ha sigut (i serà) objecte de múltiples reformes que han anat condicionat l’edat a què els treballadors poden retirar-se del mercat laboral. Actualment està en vigor i encara en fase de desplegament la reforma aprovada durant l’últim mandat de José Luís Rodríguez Zapatero, que elevava progressivament l’edat legal de jubilació. En les presents condicions, un treballador necessita haver cotitzat un mínim de 37 i nou mesos per poder jubilar-se als 65 anys, sinó ha d’esperar fins als 66 anys i dos mesos. Aquesta última edat, així com els anys cotitzats, està previst que vagi en augment, progressivament i fins al 2027, quan s’ubicarà en els 67 anys.
L’actual Govern de Pedro Sánchez, amb el ministre José Luís Escrivá als comandaments de la Seguretat Social, preveu continuar aplicant una agenda de reformes sobre el sistema públic de pensions. De moment, i previ acord amb patronal i sindicats, ha aprovat un primer paquet, que assegura que les pensions pujaran cada any en funció de l’IPC i inclou una sèrie de penalitzacions a la jubilació anticipada per tractar que el retir dels treballadors s’acosti el màxim possible a l’edat legal de jubilació.
Escrivá té en agenda més canvis per al temps que queda de legislatura. La principal reforma pendent és la modificació del sistema de càlcul de la pensió. És a dir, quants anys es tindran en compte i quins dels últims salaris per estipular l’import de la prestació que cobrarà el treballador una vegada es retiri. Actualment l’esmentat barem està en els últims 25 anys de vida laboral, si bé reformes enrere va començar en 15 anys.
Notícies relacionadesLa intenció manifestada públicament pel ministre és modificar el sistema de càlcul, tant en nombre d’anys –abastant més–, com en la possibilitat d’escollir quins anys seran aquests i no necessàriament deixar-lo als últims de la carrera professional. En aquest sentit, al·lega que això va en benefici d’aquelles persones que van perdre la seva feina o van empitjorar les seves condicions laborals en la recta final de la seva trajectòria. Una cosa que abans era menys freqüent –fins ara impera la correlació de ‘com més anys, més salari’–, però que des de la crisi del 2008 afecta una part gran de la població treballadora.
La previsió del Govern és començar a negociar amb els agents aquest segon bloc de reformes a partir del mes de setembre, amb la intenció de tenir tancada aquesta carpeta abans d’acabar l’any. S’hi ha compromès amb la Unió Europea, en el marc de la recepció dels fons NextGeneration EU.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034