El lloguer de vivenda bat rècords a 35 capitals espanyoles

El lloguer de vivenda bat rècords a 35 capitals espanyoles
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Llogar una vivenda a Espanya és cada vegada més costós. Els indicadors apunten que la tendència s’ha accelerat fins i tot durant aquest estiu. El mercat del lloguer està vivint un 2022 de pujades de preus generalitzada que s’ha accelerat en les últimes setmanes. Segons l’últim informe de preus del portal immobiliari Idealista, la renda mitjana a Espanya va arribar als 11,3 euros/m2 el mes el juliol, amb un increment del 5,6% interanual, fet que suposa la pujada més elevada registrada des de principis d’any i també la més destacada del període postcovid. El preu dels lloguers ha batut tots els rècords en més de la meitat d’Espanya aquest any. A 12 capitals, les rendes han marcat màxims al juliol (Alacant, València, Múrcia, Màlaga, Santa Cruz de Tenerife, Lleó, Lleida, Logronyo, Vitòria, Santander, Saragossa i Toledo), mentre que en 23 més els arrendaments han marcat màxims al llarg del primer semestre. Barcelona es manté com la capital amb els lloguers més cars d’Espanya, a l’arribar a un preu mitjà de 17,4 euros/m2/mes. La segueixen Madrid (15,9 euros/m2/mes), Sant Sebastià (15,5 euros/mm2), Bilbao (12,6 euros/m2) i Palma (12,1 euros/m2).

Respecte al juny, els preus van créixer una mitjana del 0,7% a Espanya, mentre que, respecte a l’últim trimestre, van pujar un 3,8% de mitjana arreu del país. En ciutats com Barcelona, Girona, Alacant, Huelva, Conca, Càceres i Almeria les rendes van repuntar a un ritme de dos dígits respecte del 2021.

La Corunya, Lugo, Burgos, Segòvia, Osca, Girona, Guadalajara, Càceres, Còrdova, Jaén, Almeria, Huelva i Las Palmas de Gran Canaria, per exemple, van tocar preus mitjans rècord al juny, mentre que Terol, Zamora, Conca, Salamanca, Pontevedra, Tarragona i Cadis ho van fer al maig, un mes després que Àvila i Castelló de la Plana. A Sòria les rendes també han marcat màxims històrics d’aquest any; en concret, al febrer.

Tan sols 15 capitals es troben encara per sota de les rendes mensuals màximes que van marcar durant les anteriors crisis. A Oviedo i Ciudad Real, el pic del lloguer es manté el 2010 (al febrer i al desembre de l’esmentat any, respectivament, durant la ressaca de la crisi econòmica i financera), mentre que en les altres el rècord es va registrar entre el 2021 i el 2020, sota l’’efecte confinament’.

Mercat en canvi

El mercat de lloguer de vivenda i el de venda manté vasos comunicants i s’influeixen mútuament. La situació actual està marcada per poca oferta de promocions de vivenda nova i sortida al mercat d’habitatges de segona mà remodelats. Les vivendes de lloguer remodelades reflecteixen també l’alça dels costos dels materials.

Els experts d’Idealista recorden que en ciutats com Madrid, Barcelona, Palma i Sevilla encara no s’han arribat als preus mitjans de maig del 2020, en plena pandèmia. «Convé recordar que en els pitjors moments de la covid, quan el mercat estava pràcticament tancat, els preus es van disparar. A mesura que es van anar reduint les restriccions, l’oferta es va anar incrementant i les rendes van caure amb força», expliquen.

Només quatre capitals es troben a almenys un 5% de distància dels seus respectius rècords. A Ourense i Terol les rendes estan un 6,4% per sota, mentre que a Ciudad Real la distància actual és del 6,3% i a Madrid, del 5,1%. En unes altres 13 capitals (Pontevedra, Salamanca, Palma, Càceres, Granada, Osca, Segòvia, Àvila, Conca, Sevilla, Sòria, Bilbao i Zamora), el preu mitjà del lloguer se situa entre un 2,1% i un 4,8% per sota de màxims.

Notícies relacionades

En 14 capitals de província més, les rendes es troben ja en nivells molt pròxims, amb distàncies inferiors a l’1%, entre les quals hi ha Barcelona, Pamplona, Las Palmas de Gran Canaria, la Corunya i Còrdova. Finalment, en ciutats com Sant Sebastià, Oviedo, Palència, Burgos, Girona i Tarragona, la diferència entre el preu del lloguer actual i el preu rècord es mou entre l’1% i l’1,5%.

Zamora és la capital amb la renda més econòmica del mercat nacional, amb 5,7 euros/m2; seguida d’Ourense i Ciudad Real (5,9 euros/m2 en els dos casos), les úniques capitals on els preus no han superat els màxims de la crisi econòmica i financera.