Crisi energètica

Brussel·les tindrà a punt en poques «setmanes» la intervenció d’emergència en el mercat elèctric

La Comissió Europea confirma els plans de Von der Leyen de posar en marxa una reforma estructural a principis del 2023

Brussel·les tindrà a punt en poques «setmanes» la intervenció d’emergència en el mercat elèctric

Tamino Petelinsek / BSF / dpa

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La intervenció d’emergència del mercat elèctric anunciada aquest dilluns per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es produirà en dos temps. La intenció de Brussel·les és presentar en qüestió de «setmanes» un mecanisme que permeti alleujar els problemes causats pel «xantatge energètic» del Kremlin i l’impacte de les interrupcions de subministrament en els preus del gas i l’electricitat. En una segona fase, que arribarà a principis del 2023, la idea és introduir una reforma estructural del mercat de l’electricitat per modificar un sistema de fixació de preus que no funciona. 

«Ara veiem que, com a resultat dels preus desorbitats del gas, hem de desacoblar-los [els preus del gas i l’electricitat]. I una segona cosa és que ens hem d’assegurar que en el cas de les energies renovables, que es produeixen a un cost molt més barat, també es faci en benefici dels consumidors», explicava aquest dilluns Von der Leyen en un fòrum sobre transformació celebrat a Berlín. L’assumpte torna a dominar l’agenda europea i centrarà una reunió extraordinària de ministres d’Energia convocada per al 9 de setembre per la presidència txeca de la UE per mirar de posar fre als elevats preus. 

Tot i que Praga espera comptar per a aquell dia amb algun esborrany sobre la taula, des de l’Executiu comunitari no han confirmat si la proposta estarà a punt aleshores i s’han limitat a assenyalar que examinen «diferents models possibles» i que presentaran el que millor s’adapti a la situació que afronta la UE. «Tothom reconeix la gravetat i la urgència de la situació, però són àrees en què els estats membre tenen competències fortes i és important escoltar-los», s’ha limitat a assenyalar el portaveu de l’Executiu comunitari, Eric Mamer, que no ha donat pistes i ha explicat que estudiaran possibilitats i presentaran propostes. 

Sistema complex

Notícies relacionades

«Necessitem tenir en compte dos elements. D’una banda, la gravetat de la situació i les conseqüències per als consumidors i la indústria. D’altra banda es necessita una proposta que s’ajusti a la complexitat del nostre mercat energètic, i en particular de l’electricitat, així que és important prendre’s el temps necessari perquè les nostres propostes responguin a aquestes dues dinàmiques», ha afegit el portaveu, que ha reiterat que presentaran una proposta tan aviat com puguin.

Fins ara la Comissió Europea, i molts estats membre, s’havien resistit a avançar cap a la fixació d’un límit en el preu de l’energia ni a reformar el sistema de fixació de preus del mercat elèctric, una cosa que els països del sud, com Espanya, Itàlia i Portugal, van començar a reclamar fa un any i que després de mesos de negociacions i molta pressió va acabar amb l’aprovació al Consell Europeu del març de l’anomenada «excepció ibèrica», que va permetre a Madrid i Lisboa topar el preu del gas destinat a la producció d’electricitat per l’elevada presència de renovables al mix energètic i les escasses interconnexions amb la resta del continent europeu. Ara el camí emprès pels dos països podria servir d’exemple a la resta de socis europeus. «Ens enfrontem a una situació que evoluciona ràpid», reconeixen els portaveus comunitari, que apunten un canvi radical respecte a la situació que es vivia l’octubre passat.