Al gener
El termini màxim per ajornar i fraccionar deutes tributaris baixarà de 36 a 12 mesos
El Consell d’Economistes critica la mesura per no ser el «moment oportú» davant l’actual «escenari de crisi»
La nova llei concursal retallarà a partir de gener el termini de pagament dels ajornaments i fraccionaments de deutes amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària fins a un màxim de sis, nou o 12 mesos, en funció dels casos. Actualment els terminis límit són de 12, 24 i 36 mesos, segons ha destacat el Consell General d’Economistes d’Espanya, que ha criticat la mesura aprovada pels grups parlamentaris en el tràmit de la norma impulsada pel Govern.
La llei, publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), estableix un termini màxim de sis mesos per a ajornaments i fraccionament que es garanteixin mitjançant hipoteca, peça, fiança personal i solidària o una altra que s’estimi suficient, així com en els casos en què es permet no presentar garanties per ser el deute inferior a 30.000 euros. Seran nou mesos quan es garanteixin via un aval d’entitat de crèdit o societat de garantia recíproca o un certificat d’assegurança de caució. I 12 mesos quan no s’hagin de presentar garanties perquè no es tenen prou béns per fer-ho.
Segons ha explicat el Consell d’Economistes, actualment els terminis màxims són de fins a 36 mesos si s’aporta aval bancari i certificat d’assegurança de caució, de fins a 24 mesos si s’aporten altres garanties, i de fins a 12 mesos en els casos d’exempció o dispensa total de l’obligació de presentar garanties. A més, han destacat, es poden superar aquests terminis màxims per motius excepcionals.
Crítiques
Notícies relacionadesEl Consell General d’Economistes no creu que sigui el «moment oportú» per retallar els terminis donat l’actual «escenari de crisi» i la «necessitat de liquiditat» de les empreses. El seu president, Valentín Pich, ha destacat que el 2020 es van aprovar facilitats d’ajornament de deutes tributaris per a pimes per la pandèmia, mentre que ara, amb els problemes derivats de la guerra d’Ucraïna, s’ha optat per elevar a rang legal els terminis.
Per la seva banda, Agustín Fernández, president del Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF) –òrgan especialitzat en fiscalitat del consell– veu un «disbarat» que la llei de lluita contra el frau hagi apostat per afavorir els contribuents complidors amb els terminis (reduint els recàrrecs extemporanis i determinades sancions), i ara se sigui «més inflexible», reduint els terminis dels pagaments dels ajornaments o fraccionaments dels deutes tributaris.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia