Reunió extraordinària
El límit al preu del gas que proposa Brussel·les divideix els països de la UE
Els Vint-i-set busquen aquest divendres un «denominador comú» de mesures per l’emergència energètica
De moment no hi ha consens a la Unió Europea a posar un límit al preu del gas procedent de Rússia, ni tampoc un límit al preu del gas natural importat d’altres països. En canvi, sí que hi ha a priori ganes de posar en marxa mesures per reduir la demanda d’electricitat, com ha aconseguit el gas, recolzar els operadors d’energia afectats per la crisi amb noves línies de liquiditat o topar els beneficis de les empreses que produeixen electricitat amb tecnologies inframarginals –renovables i nuclear– a costos més baixos. Totes aquestes mesures estaran sobre la taula dels ministres d’Energia de la UE aquest divendres en una reunió d’urgència cridada a trobar un «denominador comú» per aturar la crisi.
«Al final de la reunió hauríem de tenir una fotografia clara sobre el que el Consell espera, que enviï un missatge clar a la Comissió Europea amb què esperem que proposi. És molt important mostrar unitat entre nosaltres, mostrar un senyal clar al món exterior que estem preparats i que tenim un pla», expliquen fonts de la presidència txeca de la UE sobre una trobada que tindrà dos vessants: com mitigar els alts preus de l’energia i la situació de les reserves de gas de cara a l’hivern. El segon no genera polèmica. Els dipòsits estan al 83% de la seva capacitat, per sobre de l’objectiu fixat de cara a finals d’octubre, i tot i que un tall total del subministrament del gas rus alteraria la situació no hi ha massa preocupació, malgrat la decisió de Moscou de paralitzar indefinidament el gasoducte North Stream 1.
Més complicada serà la discussió sobre les noves mesures per reduir els preus del gas i l’electricitat, que s’han disparat gairebé un 300%. La veritable batalla no començarà fins que Brussel·les presenti les seves propostes legislatives –previsiblement dimarts vinent– però la reunió d’emergència d’aquest divendres servirà de termòmetre per definir prioritats. Tot i que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha suggerit limitar el preu del gas rus, més de la meitat dels estats membre no hi estan d’acord, segons fonts diplomàtiques. En canvi, n’hi ha d’altres que demanen un límit global per a tots els països tercers, una idea que Brussel·les estudia però que de moment no ha plantejat.
«Un límit al preu del gas rus no farà baixar els preus. Estem veient que no hi ha gaire gas rus que estigui arribant a Europa així que no l’hi veig el valor afegit. Hem d’arreglar la base, intervenir en el mercat majorista amb un preu fix, un límit al preu del gas, de manera que tingui efecte en les energies i les indústries», ha recordat la ministra d’Energia belga, Tinne van der Straete, sobre una cosa que defensen països com Itàlia i Polònia. Àustria és un altre dels països que s’oposa al pla europeu de posar un sostre al preu del gas rus. Estem disposats a examinar-ho acuradament» però «no seria gaire intel·ligent imposar un preu de forma unilateral» responen fonts diplomàtiques d’un altre país del nord d’Europa, que consideren més eficaç negociar un determinat preu amb els subministradors
Com Noruega.
Sí que genera simpatia reduir la demanda d’electricitat, com s’ha fet amb el gas, tot i que s’ha de veure si de forma obligatòria com suggereix Brussel·les –amb una retallada del 5% en les hores pic– o voluntària. També sona bé entre els Vint-i-set la idea d’establir un límit als beneficis extraordinaris de les tecnologies inframarginals i derivar aquests diners a alleujar els consumidors. «És un element en què hi ha hagut una bona atmosfera però el diable estarà en els detalls», reconeixen fonts diplomàtiques. Segons fonts de la Presidència també avancen cap a la convergència en la possibilitat de desplegar nous instruments de liquiditat d’emergència per recolzar els operadors d’energia o revisar el sistema de drets d’emissions de CO2. Tot el que es posi en marxa a curt termini haurà de ser limitat en el temps, no posar en risc la seguretat del subministrament i preservar el mercat interior.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034