Diàleg social

Arrenca l’última fase de la reforma de pensions: Escrivá descarta elevar a 35 anys el període de càlcul

El Ministeri de Seguretat Social mirarà d’arribar a un pacte amb patronal i sindicats abans d’acabar l’any

Arrenca l’última fase de la reforma de pensions: Escrivá descarta elevar a 35 anys el període de càlcul
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’última fase de la reforma de les pensions arrenca aquest dilluns. El Ministeri de Seguretat Social ha citat a les onze del matí la patronal i els sindicats per afrontar el bloc que es preveu més complicat dels negociats fins ara, amb el deslímit de les pensions i bases màximes i la modificació en el nombre d’anys tinguts en compte per calcular les noves prestacions. Sobre aquest últim punt s’ha pronunciat el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, dues hores abans de reunir-se la taula i ha descartat explícitament elevar fins a 35 anys el període de còmput, tal com sí que es va estudiar en el passat des del seu departament.

La primera fase de la reforma de les pensions que ha plantejat el Govern per a aquesta legislatura es va saldar amb un pacte amb patronal i sindicats per a la revalorització de les pensions cada any segons l’IPC, així com desincentius a les jubilacions anticipades. En la segona no hi va haver acord a tres bandes i Escrivá va acabar pactant només amb els sindicats una lleu pujada de les cotitzacions socials dels treballadors, que pagaran majoritàriament les empreses i que entrarà en vigor l’1 de gener per als pròxims 10 anys. I en la tercera sí que hi va tornar a haver acord unànime amb les organitzacions d’autònoms per transitar a partir de l’any que ve cap a un sistema de quotes segons trams d’ingressos.

Notícies relacionades

Ara comença la quarta i última fase de la reforma, promesa a Brussel·les i de què depenen l’arribada de fons europeus. Una negociació que no es preveu fàcil, ja que entra de ple en carpetes espinoses per als agents socials i que generen dissensions en el si del Govern de coalició. D’una banda, el deslímit de les pensions màximes –tant en l’import, com en les seves bases de cotització– implicarà un augment dels costos laborals per a les empreses, una cosa que serà de difícil encaix entre les files de la patronal.

I, de l’altra, el canvi en els anys que prenen de referència per calcular les noves prestacions amenaça amb perjudicar alguns treballadors, cosa que no agrada entre els sindicats. Escrivá ha promès que aquest canvi tindrà un efecte neutre a les arques de la Seguretat Social i que persegueix objectius d’equitat. Aquest dilluns, als micròfons de RNE, ha descartat elevar a 35 anys el període de còmput, però no així elevar-lo des dels actuals 25 anys. L’esquema que ha verbalitzat és un sistema en què determinats treballadors puguin escollir els seus millors anys de cotització, tot i que si tots hi poden recórrer, la mesura no tindria un efecte neutre i amenaçaria d’augmentar la despesa en prestacions.