Embús judicial
Un acomiadament impugnat triga any i mig a arribar a judici a Catalunya
UGT denuncia l’embús dels jutjats i alerta que això provoca indefensió per als treballadors
Si avui un treballador és acomiadat i decideix impugnar davant els tribunals catalans la decisió de l’empresa haurà d’esperar més d’un any i mig per anar a judici. Uns 19 mesos de mitjana fins que un magistrat decideixi si decreta la seva readmissió, una indemnització més gran o considera que tot el succeït està conforme al dret. Així ho quantifica un informe d’UGT, que recopila els temps d’espera als jutjats de tot Espanya i constata el col·lapse generalitzat de la justícia del social, que afecta especialment les places catalanes.
L’informe d’UGT revela que la durada mitjana d’aquells procediments per la via d’urgència s’allarga fins a sis mesos, mentre que la durada mitjana de procediments ordinaris se situa en els 11 mesos. No obstant, hi ha importants diferències entre territoris i Catalunya –amb la seva capital al capdavant– surt especialment perjudicada en el balanç.
Una impugnació en el social, ja fos per un acomiadament, per un impagament salarial o per una denúncia d’incompliment de les condicions contractuals, entre d’altres, tada 17,9 mesos a resoldre’s. A Barcelona una mica menys, 15,7 mesos i en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un cas per la via ordinària es demora 16 mesos a dirimir-se. Només han d’esperar més els andalusos, que amb 22 mesos de mitjana de demora són els que pateixen els jutjats més col·lapsats. Entre ells hi ha el jutjat número 2 de Sevilla, el tribunal de tot Espanya on més triga un cas entre que és acceptat a tràmit i es dicta sentència. Concretament tarda 54 mesos, és a dir, quatre anys i mig, segons l’informe d’UGT.
Notícies relacionadesTemps en què el treballador no cobra, queda pendent de si el magistrat resoldrà a favor seu o no i com, ja sigui amb la seva reincorporació o no. Temps en què ha de decidir si busca una nova feina per subsistir mentrestant o espera fins a la resolució. O, des del punt de vista de l’empresa, la direcció queda pendent de si haurà de pagar més pel cessament o si es veurà obligada a reincorporar el treballador i tornar a reestructurar la plantilla.
Una situació que des d’UGT denuncien que causa indefensió en els treballadors. Una indefensió que la recent reforma laboral –de la qual són signants– no millora, ja que no va recuperar els salaris de tramitació. Abans de la reforma del 2012 del PP, si una empresa acomiadava un treballador, aquest impugnava i guanyava, la companyia es veia obligada a abonar-li el salari que hagués hagut d’estar percebent des del moment del cessament fins a la resolució judicial.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034