Comptes públics
La Generalitat gastarà l’any que ve un màxim de 33.113 milions, el 10,3% més
L’Executiu

Tret de sortida per als Pressupostos de la Generalitat per al 2023. El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha anunciat que la Generalitat gastarà l’any que ve un màxim de 33.113 milions d’euros, el que suposa el 10,3% més que el 2022 gràcies a un marge dèficit més elevat i augments en els ingressos del sistema de finançament i la recaptació.
Aquest límit, conegut com a sostre de despesa, igual com estableix l’Executiu central, va ser per a l’exercici actual de 29.326 milions, tot i que es van superar els 30.000 milions. Per al 2020, aquest límit va ser de 26.952 milions, si bé la suma aprovada per als departaments va ser finalment de 27.513 milions. La quantitat correspon a la despesa no financera prevista.
Aquesta xifra per al 2023 permetrà elaborar uns pressupostos «expansius», segons ha explicat Giró, i que hauran d’ajudar a pal·liar els efectes de la pandèmia i de la inflació.
L’estimació procedeix dels avançaments i de les liquidacions del sistema de finançament per al pròxim exercici, així com els càlculs sobre els ingressos previstos pels tributs propis. Els avançaments augmenten en més de 2.000 milions respecte al 2022, cosa que suposa l’11% més, la liquidació és positiva en 1.980 milions. I la part pendent de la liquidació del 2008, que era molt elevada, obliga a retornar 125 milions per any. Tot això suposa 4.304 milions més que l’any anterior.
A més, els ingressos de tributs propis i cedits augmentaran en 380,9 milions, una alça del 8,1%. I es redueixen en 516 milions els ingressos essencials al comparar-se amb la recuperació d’un IVA per un canvi produït durant el Govern del PP.
Els ingressos no finalistes augmenta en 4.168 milions, dels quals cal restar els costos financers, cosa que deixa en 3.098 milions d’alça
Si el titular de les finances catalanes aconsegueix tancar prou suports, serà el segon exercici consecutiu en què la Generalitat aconseguirà tenir comptes públics dins del període establert, és a dir, abans de l’1 de gener de l’any per al qual han de regir. Des del 2010, coincidint amb l’inici del procés, fins al 2021 no va aconseguir fer-ho, o bé per haver de prorrogar els Pressupostos o per aprovar-los amb retard, en comptes del desembre de l’exercici precedent com és preceptiu.
L’anunci d’aquest límit en la despesa no financera suposa el primer pas en l’inici de la tramitació dels Pressupostos. El Govern central va assegurar el juliol passat que les comunitats autònomes disposaran l’any que ve de la xifra rècord de 134.335,6 milions, un 24% més que l’any anterior del sistema de finançament.
Catalunya comptarà el pròxim exercici amb uns 500 milions més per a despesa. Aquest és el marge addicional amb què comptarà la Generalitat que té a veure amb l’increment del dèficit previst per a les autonomies, que del 0,1% passarà al 0,3% del producte interior brut (PIB) per la flexibilitat en les regles fiscals autoritzada per Brussel·les.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Xavier Amor, secretari de Governs Locals de la Generalitat: "Hem d’ajudar els ajuntaments; no importa el color polític"
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Gentrificació Dos anys convivint amb 35 pisos turístics al ‘Bloc Tarragona’: «És interminable el que patim»
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors
- Conflicte laboral Els treballadors de PortAventura van avui a la vaga per demanar millors sous