Inflació
CCOO ofereix a la CEOE pactar com mantenir el poder de compra dels salaris
Sordo està convençut que la patronal només s’asseurà a la taula de diàleg després d’una intensa campanya de mobilitzacions
Els sindicats exigeixen una pujada de l'SMI similar a la taxa d’inflació, que situï el salari mínim entorn de 1.100 euros el 2023
El secretari general de CCOO, Unai Sordo, s’ha mostrat convençut, aquest dimecres, que la CEOE només s’asseurà a negociar un acord salarial a tres anys (per als anys 2022, 2023 i 2024) després d’un «intens» procés de mobilitzacions sindicals i, tot i que ha defensat que els sous han de conservar el seu poder adquisitiu, s’ha mostrat disposat a negociar amb la patronal com s’hauria d’abordar aquest objectiu al llarg de tot el període del pretès Acord Estatal de Negociació Col·lectiva (AENC). En una trobada amb mitjans de comunicació, Sordo ha defensat, a més una pujada del salari mínim interprofessional que «absorbeixi» tota la inflació d’aquest any, la qual cosa portaria a superar l’objectiu del 60% del salari mitjà compromès pel Govern i recollit a la Carta Social Europea i apuntaria a una quantia en l’entorn dels 1.100 euros per a l’any vinent.
El pretès AENC, amb pacte salarial per a tres anys, es planteja com la pedra angular del pacte de rendes, de moderació de salaris i marges de beneficis, que el Govern ha demanat als agents socials. Des del punt de vista de CCOO, aquest pacte de rendes hauria d’incloure, a més, una pujada de l'SMI per al 2023 similar a la inflació del 2022, una millora de la prestació d’atur, una ajuda en forma de pagament directe per a les famílies més vulnerables, i l’activació del nou mecanisme d’ertos RED a favor dels sectors amb necessitats de reducció temporals d’ocupació per efecte dels preus energètics.
El debat de l’espiral de preus
«Davant els qui ens acusen de plantejar una pujada de salaris inflacionista, nosaltres diem que la manera d’arribar a un consens per millorar els salaris sense que desencadeni una espiral inflacionista passa per pactar alces salarials el 2022, 2023 i 2024 d’entre el 3,5% i el 4,5%, i sobretot incloure una clàusula de garantia salarial per recuperar gradualment el poder adquisitiu», ha dit Sordo. En funció dels salaris que es pactin per a cada un dels tres anys, es podria negociar després amb la patronal els passos per afegir pujades addicionals, equivalents a l’evolució de la inflació, que garanteixin que els salaris no perden poder adquisitiu, segons la proposta sindical. «En dos anys i cinc mesos (termini que resta fins a finals del 2024), la inflació es moderarà, les empreses poden augmentar els seus excedents i estaran en condicions de compensar els treballadors, una vegada que s’hagi evitat l’espiral de preus», ha resumit Sordo, en defensa de la proposta que els sindicats volen esgrimir davant la patronal.
Notícies relacionadesAl maig, els sindicats CCOO i UGT van posar sobre la taula de negociació amb la patronal una proposta per apujar d’increments salarials mínims del 3,5% aquest any, del 2,5% el 2023 i del 2% el 2024 amb clàusules de revisió en cas que la inflació interanual superi el pactat, per evitar pèrdua de poder adquisitiu als treballadors. La proposta de revisió salarial d’acord a la inflació va ser rebutjada per la patronal i es va interrompre una negociació que s’esperava reprendre a la tornada de l’estiu. En declaracions públiques, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, continua rebutjant la proposta sindical de garantir una pujada salarial semblant a la de la inflació per considerar que això alimentaria una espiral de pujades de preus. Aquest mateix dimarts, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha demanat als empresaris «que posin l’espatlla» per impulsar una pujada de sous i que s’asseguin a dialogar perquè «es pugui desbloquejar la negociació de molts convenis col·lectius». «Demanem una dosi de responsabilitat a la patronal», va dir el president dimarts a la nit en una entrevista al Canal 24 Hores de TVE.
Igual que la patronal es mostra inflexible a l’hora de garantir que els salaris pugin el mateix que la inflació en el període 2022-2024, els sindicats exhibeixen la mateixa fermesa al reclamar la clàusula de garantia salarial. Sordo només s’ha obert a negociar com abordar aquesta recuperació del poder adquisitiu. «Si la patronal acceptés una pujada del 7% aquest any, cosa que és impensable, clar que estaríem disposats a renunciar a una pujada idèntica a la inflació que segurament se situarà per sobre del 8%», ha citat com a exemple Sordo, donant a entendre que una vegada que es reobri la taula hi pot haver cert marge per al diàleg. Però el sindicat CCOO està convençut que la patronal només farà aquest exercici després d’un «intens» període de mobilitzacions. S’espera que en els pròxims dies UGT i CCOO acabin de negociar un calendari que, segons Sordo, combinarà mobilitzacions unitàries a tot Espanya amb altres d’específiques per sectors o empreses que, fins i tot, podrien fer-se confluir en determinades dates. De moment, almenys, Sordo ha descartat una vaga general.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"