Finançament de la vivenda
¿Quant em pujarà la hipoteca?
L’impacte més important correspon als préstecs contractats més recentment
La pujada de tipus d’interès anunciada pel Banc Central Europeu (BCE) ha tingut com a primera conseqüència una rellevant pujada de l’euríbor a un any, la principal referència per a aquests préstecs i que es mou en l’actualitat en una taxa diària per sobre del 2% i que es tradueix en un increment de les quotes que han de pagar les famílies que tenen firmada una hipoteca a tipus variable. L’impacte de l’increment dels tipus d’interès és evident. I més tenint en compte que, des de l’abril passat, l’euríbor a un any va sortir del terreny negatiu en el qual va estar al llarg de sis anys.
Tot i que la pujada és generalitzada, no en totes les hipoteques variables impacta de la mateixa manera, ja que depèn de l’any en què es van contractar i de la quantitat que s’hagi pagat ja, adverteixen els experts d’Idealista. La immensa majoria de les hipoteques variables que es firmen a Espanya utilitzen el sistema d’amortització ‘francès’, pel qual la quota mensual a pagar és constant durant 12 mesos, i durant els primers anys de vida del préstec la majoria de la quota va destinada al pagament d’interessos i la resta, al pagament del principal.
Més temps, més capital
Però, segons avança el temps, aquests factors s’inverteixen fins que al final del préstec pràcticament només s’amortitza capital. Aquesta és la raó per la qual l’impacte de l’encariment de l’euríbor no serà igual (ni tan sols semblant) en el cas d’una hipoteca contractada l’any 2021 que si es va contractar l’any 2005.
Els experts d’Idealista han realitzat un càlcul teòric sobre el sobrepreu que hauran de pagar les famílies que hagin d’actualitzar el seu préstec amb l’actual euríbor en funció de l’any en què van contractar la hipoteca. Per a això, han utilitzat una hipoteca mitjana de 150.000 euros, a un interès d’euríbor + 1,5% i a 25 anys, assumint que no s’han realitzat amortitzacions anticipades.
Per exemple, qui va contractar una hipoteca variable l’agost de 2021 haurà de fer front a un increment de la quota mensual de 118 euros (1.421 euros anuals), que es redueixen a 104 euros al mes (1.245 euros anuals) en el cas de contractar-la el 2018 i a només 44 euros al mes (528 a l’any) en el cas que l’hagués contractat el 2005.
A més, per al càlcul de l’impacte real de la pujada de l’indicador cal tenir en compte l’important volum d’hipoteques a tipus d’interès fix que s’han firmat a Espanya durant els últims anys i que s’han arribat a convertir en les més demandades per protegir-se davant futures pujades del preu del diner.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global