Escalada de l’euribor
Govern i banca estudien mesures de suport a hipotecats en dificultats
Economia i el sector analitzen iniciatives addicionals en el codi de bones pràctiques per a deutors en problemes
L’accelerat enduriment de la política monetària per combatre l’espiral inflacionista ha portat l’euríbor a protagonitzar en els últims 10 mesos la pujada més ràpida de la seva història, que està lluny d’haver tocat sostre. Això ha començat a traslladar-se incipientment en forma de pujades abundants de les quotes hipotecàries a tipus variable, però el seu efecte ple s’anirà deixant sentir en el que resta d’any i al llarg del 2022. Per anticipar-se a aquest problema, el Ministeri d’Economia i la banca, d’una banda, i les mateixes entitats entre si, d’altra banda, han començat a estudiar possibles mesures de suport als hipotecats que comencin a patir problemes per atendre els pagaments.
Així ho ha confirmat aquest dimecres la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, al Congrés: «Estem treballant; estem reunint-nos aquests dies amb el sector financer per veure com podem continuar aprofundint i avançant en el suport a aquelles famílies que puguin tenir una dificultat en el pagament de la hipoteca». El secretari d’Estat d’Economia, Gonzalo García Andrés, es va reunir aquest dimarts amb Alejandra Kindelán, presidenta de l’AEB (patronal dels bancs tradicionals), i té previst fer el mateix la setmana que ve amb els responsables de la CECA (antigues caixes d’estalvi).
De moment no hi ha noves iniciatives concretes avançades sobre la taula, segons diverses fonts consultades. En aquesta fase preliminar, el Govern vol assegurar-se que les mesures en vigor per protegir els hipotecats vulnerables són «eficaces i suficients» davant l’increment dels tipus d’interès, a més d’analitzar si en són necessàries més. En particular, Economia ha traslladat el sector que ha d’aplicar de manera correcta el codi de bones pràctiques per a la reestructuració d’hipoteques creat el 2012 i subscrit per 87 entitats. També ve insistint que la reforma de la llei de contractes hipotecaris del 2019 facilita el canvi d’una hipoteca variable a fixa.
Pressions i prudència
Calviño, així, ha volgut prendre la iniciativa, ja que està patint pressions tant del soci minoritari del Govern, com dels seus aliats parlamentaris i de l’oposició. Unides Podem, així, ha proposat limitar les pujades de les quotes hipotecàries variables al 0,1%, mentre que ERC vol crear un fons de rescat per ajudar a famílies que no puguin pagar. Bildu i Més País també demanen mesures i, més a la dreta, Ciutadans ha proposat aquest dimecres que la pujada de la quota sigui deduïble en l’IRPF de manera temporal.
«Analitzarem totes les propostes i adoptarem aquelles que siguin més eficaces i també més justes», ha promès la vicepresidenta. A Economia, això sí, li preocupa el possible efecte crida a impagar els crèdits que podria produir anunciar mesures ara que els problemes en el pagament de les hipoteques encara no s’han manifestat de forma generalitzada. Calviño, de fet, està insistint molt que la situació no s’assembla en res a la de la crisi del 2008 per factors com el percentatge d’hipoteques més gran a tipus fix (25% del total) o el menor capital mitjà pendent de pagament (82.000 euros)
Iniciativa sectorial
Notícies relacionadesLa morositat hipotecària, de fet, va baixar el 2,93% el març, última dada disponible al Banc d’Espanya. Però a la banca es reconeix que tard o d’hora les dificultats sorgiran: «Encara no està aquí, però el problema arribarà perquè amb la pujada de l’euribor és inevitable». Diverses fonts financeres confirmen que en el sector està en debat des de fa algunes setmanes quin tipus de mesures es podrien prendre i es considera molt probable que abans o després s’adoptarà alguna iniciativa conjunta.
Els bancs, emperò, també estan preocupats pel possible efecte crida als impagaments, si bé les veus del sector més partidàries de prendre la iniciativa argumenten que el temor és més gran que després realment succeeix perquè «les famílies l’últim que deixen de pagar són les hipoteques». Així mateix, en el sector s’adverteix que no és possible ara impulsar una moratòria sectorial en el pagament del principal de les hipoteques com es va fer el 2020 tret que l’Autoritat Bancària Europea tornés com llavors a alleugerir les provisions que han de fer les entitats per això. Si es fes una moratòria sense aquest alleujament, argumenten, la seva solvència es veuria perjudicada i amb això la seva capacitat de donar crèdits. Economia és sensible a això.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi