Límits als preus

Garamendi, sobre el cistell de consum de Yolanda Díaz: «Sembla mentida que un membre del Govern promogui un càrtel»

La patronal de la distribució titlla la mesura d’«ocurrència», diu que és «inaplicable» i demana una «relaxació» de normes que incrementen els costos

Garamendi, sobre el cistell de consum de Yolanda Díaz: «Sembla mentida que un membre del Govern promogui un càrtel»
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha tornat a qualificar de «programació soviètica» la proposta de la vicepresidenta primera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, d’establir límits als preus dels aliments amb un cistell de consum de productes barats i ha acusat Díaz de promoure acords entre empreses per restringir la competència. «Sembla mentida que un membre del Govern promogui un càrtel», ha advertit Garamendi, en la clausura de l’Assemblea Anual de l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), que agrupa grans supermercats com Carrefour, Costco, Eroski, Alcampo o El Corte Inglés.

No ha tingut gaire bona acollida la proposta de Díaz. Els grans establiments, petits i mitjans la van rebutjar de ple i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va entrar enmig del debat, amb una rapidesa poc habitual en l’organisme, per advertir que posar preus màxims als aliments està prohibit per llei. Tant la Llei de defensa de la competència com el Tractat de funcionament de la Unió Europea «prohibeixen expressament els acords o recomanacions de fixació de preus o altres condicions comercials que restringeixin o falsegin la competència».

En aquest sentit, Garamendi ha insistit que «és increïble que en un país modern d’Europa es plantegi» límits de preus. I si no hi ha límit, ha vingut a dir l’empresari, el Govern demana a les empreses preus baixos per millorar la seva «reputació», cosa que ha qualificat de «perillosíssim». «Aquí la culpa és de les empreses i dels empresaris, la responsabilitat és de les empreses i dels empresaris i això és un problema de reputació. Compte. És perillosíssim dir això quan les empreses estem treballant permanentment, el que no pot ser és malmetre la mateixa imatge de les empreses», ha afegit.

I si Garamendi es va mostrar així de vehement amb Díaz i la seva cistella de la compra, no ho va ser menys el president d’Anged, Alfonso Merry del Val, que va qualificar la mesura d’«ocurrència inaplicable». «La realitat és que la distribució és un sector responsable i eficient: ja fa mesos que les empreses fan enormes esforços per contenir l’escalada de costos que pateix tota la cadena agroalimentària», ha indicat Merry del Val. El dirigent de la gran distribució va posar com a exemple que la variació mitjana de l’IPC dels aliments els últims mesos ha sigut del 6,5%, gairebé 7 dècimes inferior a l’IPC general.

«La temptació populista de convertir l’empresari en un boc expiatori dels mals de l’economia o en un comodí de qui continuar extraient recursos és una aposta d’alt risc», ha indicat Merry del Val en un discurs pràcticament dedicat a aquesta proposta i a «algunes polítiques de l’Administracions que estan accelerant l’espiral de costos».

Notícies relacionades

En aquest punt, Merry del Val ha recordat que el cost regulador per al comerç amb la covid va créixer en 1.774 milions d’euros, com a conseqüència de la «hiperregulació», segons estimacions de la CEOE. «Aquesta tendència no ha cessat l’últim any», ha afegit, gràcies a una «trentena de mesures que encareixen els costos». Entre aquestes, ha citat, més impostos i cotitzacions, noves obligacions per a l’exercici de la seva activitat, importants requeriments d’inversió per adaptar el seu negoci a la nova regulació i alts costos de transacció ocasionats per la complexitat i fragmentació de les normes», ha indicat.

Així, des del sector reclamen una revisió de totes aquestes normes, així com «mesures que redueixin els costos de l’energia» i evitar nous impostos, «en particular, aquells impostos que encareixen els processos de producció dels productes bàsics, com els aliments», generar incentius per a la modernització de les empreses o rebaixes d’impostos per millorar la renda de les llars.