Informe de Sigma Dos per a Culmia
¿Quins són els desitjos immobiliaris dels catalans?
El 41% dels catalans volen tenir vivenda nova i de propietat, però el 80% de les compravendes són de pisos de segona mà
El pressupost més habitual del comprador de vivendes a Catalunya és d’entre 100.000 i 200.000 euros
El desig immobiliari prioritari dels catalans és tenir vivenda nova i de propietat. Sense que sigui una conclusió sorprenent, una enquesta feta per la immobiliària Culmia dibuixa amb dades les intuïcions col·lectives i conclou en concret que el 41% dels catalans centren en aquests arguments la recerca de vivenda. Malgrat això, el 80% de les compravendes se centren en habitatges de segona mà.
El 54% dels catalans es decanten per l’opció d’un pis en les seves preferències, seguit de la casa, amb un 40%; l’àtic, amb el 24,5%; el pis en una urbanització, amb el 20%, i l’apartament, amb el 18,5%. Les persones amb més de 35 anys són les que tenen la situació econòmica i vital més adequada per complir els seus somnis immobiliaris, però curiosament és la gent de més de 65 anys (66,7%) la que està comprant més immobles (per a ells o per als seus fills).
L’informe ‘El viaje del comprador en España’, encarregat per Culmia i elaborat per la firma demoscòpica Sigma Dos, apunta que la principal dificultat dels que busquen vivenda és localitzar prou opcions en el seu rang de preus a la zona on els interessa. El 50% dels potencials compradors afirmen que aquesta escassetat d’oferta és el principal obstacle per comprar.
El pressupost més habitual del comprador de vivendes a Catalunya és d’entre 100.000 i 200.000 euros (44,5%). Així mateix, el 28,5% reconeix que podria arribar a superar aquest pressupost davant una alternativa atractiva. Només el 5,5% destinaria fins a 400.000 euros per a la compra d’una vivenda.
L’informe revela que més del 40% dels catalans reconeixen que s’estan plantejant en l’actualitat un canvi de vivenda i que, en línies generals, prioritzen espais més grans, disponibilitat de terrassa o jardí, o la possibilitat de disfrutar d’una zona més tranquil·la. Aquesta recerca d’espais més amplis respon principalment al perfil mitjà de l’actual comprador de vivenda postpandèmic, que majoritàriament, un 60,5%, pertany a una llar amb tres o més integrants, seguit de les parelles, el 30,7%. Per contra, només un 8,7% de les persones que actualment estan en procés de recerca viuen soles. Les dades de l’informe fet per Sigma Dos són una ajuda per als professionals de la venda immobiliària a l’hora de fixar prioritats en la seva activitat diària.
Una tercera part dels que estan de lloguer busquen pis
Una tercera part dels que estan de lloguer busquen pisSegons les dades de l’informe, el 64,7% dels enquestats reconeixen haver fet alguna vegada una recerca per adquirir vivenda, i d’aquests el 49% la van acabar adquirint. Majoritàriament, les persones que estan buscant una nova vivenda disposen ja d’una residència pròpia. Més de la meitat, el 54,5%, viuen en propietat, i només un 14% estan buscant vivenda mentre resideixen a la familiar. Destaca en aquest punt el 31,5% de persones que viuen actualment en règim de lloguer i que busquen un actiu en propietat, en línia amb l’actual tendència del mercat residencial.
La recerca de vivenda a la Catalunya es basa principalment en vivendes en propietat; tanmateix, en aquesta categoria hi ha una distinció entre la recerca de vivendes de nova construcció (41%) i habitatges de segona mà (34,5%). Per grups d’edat, es pot observar com la gent de més de 65 anys es decanta en gran manera per les noves construccions en règim de propietat, igual que el grup de 46-64 anys, tot i que aquesta opció està empatada pràcticament amb la de la segona mà en propietat. El pis és l’opció més demandada, amb un 54%, seguit de la casa, amb un 40,5%; l’àtic, amb un 24,5%; el pis en una urbanització, amb un 20%, i l’apartament, 18,5%. I entre les seves preferències prevalen els espais amplis i l’opció de tres habitacions és la més sol·licitada, pel 57%, seguida de la de quatre o més, amb un 23%, i de la de dues habitacions, amb un 19,5%.
La pandèmia ha modificat les prioritats del perfil tipus del comprador i juntament amb les vivendes més espaioses es valoren ara altres aspectes més enllà del mateix interior. Entre els principals motius que han empès els catalans a iniciar la recerca d’una vivenda, el 24% reconeixen la possibilitat de poder viure en una zona més tranquil·la, i el 22% revelen que desitjarien tenir un espai de terrassa o jardí a la seva vivenda. La falta d’espai, 17,5%; la possibilitat de disposar d’una vivenda d’obra nova, 16,5%, o viure en una zona més ben comunicada, 13%, són els altres motius de recerca.
El canvi més desitjat
Sobre la localització, els potencials compradors es mostren poc proclius a la mobilitat geogràfica o als canvis que suposin grans distàncies. El 35,5% asseguren que busquen una vivenda a la mateixa ciutat i, fins i tot, al mateix barri on viuen actualment; un 26,5% busquen viure a la mateixa ciutat, però a un barri més cèntric, i, en la mateixa línia, un 22% voldrien viure en una zona més cèntrica de la seva mateixa àrea metropolitana. Per contra, el 10,3% buscen una vivenda a la seva mateixa àrea metropolitana, però més lluny del centre, i un 17,5%, més lluny del centre a la seva mateixa ciutat. No obstant, un 13,8% busquen mudar-se a una altra ciutat a la mateixa comunitat autònoma i només un 5,4% volen canviar-se de ciutat a una altra regió.
Notícies relacionadesEls catalans acostumen a deixar-se aconsellar i acompanyar per les persones que consideren més pròximes. Un 64% reconeixen que els familiars i els amics són les persones de les quals més valoren un consell per prendre la decisió i un 38% asseguren que valoren més un consell d’algun professional del sector.
El temps de recerca de vivenda està generalment entre un i dotze mesos. L’opció d’entre un i tres mesos és la més freqüent i el grup més jove és el que més temps dedica a la recerca. A més, per al 48% de les persones que van comprar una vivenda el seu pressupost es va ajustar i no van apreciar desviació; un 20% afirmen que la compra va ser un 10-20% més barata, i el 18,4% diuen que va ser fins a un 20% més costosa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- SANITAT El cribratge neonatal topa amb la desigualtat territorial
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental