Alerta de la Cambra

La creixent bretxa salarial entre joves i sèniors amenaça les pensions dels ‘baby boomers’

  • La Cambra de Comerç alerta que com més temps es trigui a corregir aquest dèficit, més traumàtiques hauran de ser les mesures necessàries en un futur per garantir la sostenibilitat del sistema

colapso-sepe

colapso-sepe / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La diferència entre el salari que guanyen els joves i els sèniors continuen creixent més enllà dels cicles econòmics de crisi i bonança, fet que suposa una amenaça a futur per a la sostenibilitat del sistema de pensions. Així ho constata un informe publicat aquest dimecres per la Cambra de Comerç de Barcelona, en el qual alerta que com més temps es trigui a corregir aquest dèficit, més traumàtiques hauran de ser les mesures necessàries a posteriori per garantir la viabilitat de les prestacions públiques. «Catalunya té un problema greu d’equitat intergeneracional», ha assenyalat la presidenta de l’entitat empresarial, Mònica Roca.

Un treballador a Catalunya d’entre 25 i 34 anys, és a dir, un perfil novell, però ja amb una certa experiència laboral, cobrava el 2004 el 9,4% menys que la mitjana dels treballadors de totes les edats. Una bretxa raonable, tenint en compte que existeix una correlació positiva i generalitzada entre edat i salari, a causa de complements com l’antiguitat i les possibilitats de promoció que s’obren amb l’edat.

No obstant, aquesta bretxa ha anat creixent durant els anys consegüents i independentment de si l’economia anava bé o malament. El 2012 –en plena Gran Recessió– la diferència era del 26% i el 2020, a les portes de la covid, era del 21,3%. «És un factor rellevant que posa en risc la sostenibilitat, no l’únic, però sí rellevant. Com més temps passi sense implementar mesures efectives, més dures hauran de ser les que s’acabin aplicant per garantir la seva sostenibilitat», ha alertat el director del gabinet d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira.

Una bretxa que si bé és més gran als principals motors d’Europa, cada any que passa es redueix a causa de la facilitat més elevada dels seus novells d’integrar-se al mercat laboral. «Un país que condemna a la precarietat els seus joves en el present té un futur molt complicat per a tothom», ha insistit Rovira.

Notícies relacionades

¿Per què els joves cobren menys? Les explicacions clàssiques que ha il·lustrat la Cambra amb xifres són una temporalitat més elevada, tres vegades més entre els menors de 30 anys que entre la resta. O una parcialitat més elevada, també tres vegades superior entre joves que entre la resta. I una sobrequalificació generalitzada, que afecta un de cada tres menors de 30 anys. I no només els joves que treballen tenen cada vegada un pitjor salari respecte als més veterans, sinó que hi ha una proporció de joves més elevada sense ingressos a causa que estan a l’atur; el doble entre els menors de 30 anys respecte a la resta.

La precarietat dels salaris entre els més joves, més enllà dels problemes que pugui portar en el futur, representa una carestia material severa ja en el present. Segons dades de la Cambra, l’accés a una vivenda de lloguer és més difícil actualment que abans de l’esclat de la crisi immobiliària. I és que un jove català ha de destinar la meitat del seu sou per llogar, ell sol, un pis. «Tenim un problema de bomba de rellotgeria», ha insistit la presidenta de l’entitat.