Reunió

Les quatre pistes de Brussel·les per abaratir el gas sense posar un límit al preu

Els ministres d’energia de la UE discuteixen aquest divendres en una reunió extraordinària com intervenir en els preus del gas

Les quatre pistes de Brussel·les per abaratir el gas sense posar un límit al preu

EFE / OLIVIER HOSLET

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les reticències de Brussel·les a imposar un límit al preu del gas que la Unió Europea importa de tercers països, tant per canonada com per barco, no han desaparegut. Malgrat la petició expressa d’almenys 15 estats membre i la creixent pressió, la Comissió Europea segueix reticent a avançar en aquesta direcció i veu la mesura «radical, extremadament complicada i plena de riscos per al subministrament». La seva alternativa: fixar un límit al preu de les importacions de gas rus, negociar millors preus amb proveïdors fiables i estendre el model de l’excepció ibèrica a altres socis europeus per limitar el preu del gas destinat a produir electricitat. 

Totes aquestes idees estaran aquest divendres sobre la taula en una nova reunió extraordinària de ministres d’energia –la segona aquest mes– cridada a aprovar les primeres mesures d’intervenció del mercat elèctric: reducció recomanada del consum del 10% de mitjana més un 5% obligatori a les hores punta, un límit als ingressos de les tecnologies inframarginals com les renovables, de 180 euros MWh, i una contribució temporal i solidària de les petroleres i empreses gasistes (del 33% dels seus beneficis extraordinaris). El reglament, negociat en un temps rècord de dues setmanes, introdueix flexibilitat perquè els estats membre apliquin l’estalvi reclamat com considerin i permetrà als governs mantenir les seves mesures nacionals si són equivalents, com l’impost a les grans empreses energètiques dissenyat per Espanya o l’excepció ibèrica en vigor fins a finals de maig. 

La intervenció d’emergència del mercat elèctric no resol, en canvi, el gran problema dels elevats preus del gas i la volatilitat del mercat. Un debat que Brussel·les llança aquest divendres amb un document de treball amb algunes pistes però que ha defraudat moltes capitals europees per la falta de concreció i la falta de propostes concretes. «No hi ha propostes. Fa curt», es queixen fonts diplomàtiques. «Espero que la Comissió Europea escolti els ministres i a partir d’aquí presenti propostes», diu un altre alt càrrec que alerta del creixent nerviosisme entre els governs per la falta de reacció.

Límit al preu del gas

La proposta de limitar el preu del gas importat no figura entre les opcions estudiades per la Comissió Europea, malgrat la petició expressa de 15 dels 27 països, entre els quals Espanya, Portugal o Itàlia, en una carta remesa aquesta setmana. Al contrari, el document circulat per Brussel·les insisteix a presentar aquesta opció com una mala idea, complicada i difícil perquè una «limitació dels preus a l’engròs en tots els intercanvis intracomunitaris requeriria, entre altres coses, substituir el mercat per un sistema centralitzat d’assignació i racionament del gas i de finançament de la diferència entre el preu màxim i el preu global del mercat», assenyala el document. «Els països estan cada vegada més nerviosos que la Comissió Europea no reaccioni», admeten fonts europees sobre una mesura sol·licitada fa tres setmanes, en l’anterior consell extraordinari, però que també genera resistències en països del nord d’Europa, com Alemanya o els Països Baixos, que consideren que podria amenaçar la seguretat del subministrament i augmentar el consum en un moment en què la UE necessita reduir la demanda. «Comprem gas de països no europeus i el mercat del gas natural liquat és un mercat global així que hi podria haver un problema de subministrament. A més som un soci fiable. Seria molt estrany decidir unilateralment un preu al límit del gas. No és la manera de fer negocis», adverteixen fonts diplomàtiques.

Límit al preu del gas rus

Brussel·les torna a insistir en la seva idea que Rússia no és un soci fiable perquè ha canviat els termes de contractes, ha aturat l’enviament de gas a més d’una dotzena de països i ha interromput el subministrament a través del gasoducte Nordstream 1. «És a l’origen del problema. Crec fermament que necessitem un límit de preus per a totes les importacions de gas rus a un nivell que continuï sent atractiu per a ells exportar a Europa», afirma la comissària d’energia, Kadri Simson. La Comissió justifica aquesta línia d’acció perquè considera que tindrà un impacte a l’hora de reduir l’habilitat de Rússia de manipular el mercat europeu, ajudarà a reduir els preus i els ingressos del Kremlin per finançar la seva guerra a Ucraïna.

Negociar preus amb proveïdors fiables

Abans de pensar a posar límits al preu Brussel·les defensa negociar, «en un termini raonable», millors condicions per a les importacions de gas per canonada i gas natural liquat amb socis fiables com Noruega o Algèria. «Tot i que l’opció preferida és un enfocament mútuament acordat amb socis de confiança, l’objectiu clau per a la UE és garantir preus més baixos per als consumidors de la UE ja aquest hivern. Per això, la UE ha d’estar disposada a introduir mesures per limitar els preus», apunta la Comissió, que parteix de la idea que han de ser tractats de «manera diferent de Rússia». «Pensem que seria d’interès mutu i que podria respondre a dos terços del subministrament», apunten les mateixes fonts.

Intervenció del mercat GNL

Notícies relacionades

La Comissió també suggereix intervenir el mercat de gas natural liquat negociant amb proveïdors millors preus i desenvolupant un nou índex per a les transaccions ja que el TTF holandès, que s’utilitza com a referència utilitzada pels operadors europeus, «està exposat a una volatilitat excessiva i no captura totes les dinàmiques del mercat GNL», afirmen els tècnics comunitaris.

Excepció ibèrica a l’europea

Brussel·les també planteja per primera vegada aplicar a nivell europeu un mecanisme similar a l’‘excepció ibèrica’, a través d’un «marc temporal europeu per limitar la influència dels elevats preus del gas en la formació de preus de l’electricitat», tenint en compte l’experiència d’alguns socis com Espanya, Portugal o Grècia, i sense augmentar el consum de gas. Una opció seria establir un límit al preu del gas en la generació elèctrica a un nivell que ajudi a retallar els preus de l’electricitat. «El diferencial de cost entre el preu topat i el preu del mercat l’assumiria el sistema elèctric dins dels estats membre», assenyala la Comissió sobre un sistema que fins ara havien descartat «europeïtzar» per les diferents característiques dels mercats però que ara plantegen. «Necessitem una cosa que tingui un impacte immediat en els preus. Una cosa simple, temporal i que es pugui aplicar, i el que proposem es pot aplicar i tenir impacte», expliquen.