Ocupació pública
Funcionaris | El Govern central preacorda amb CCOO i UGT que els salaris pugin el 7,5% fins al 2024
Csif està fora del pacte al considerar insuficients les condicions plantejades per Hisenda

El sou de 3,4 milions d’empleats públics pujarà el 7,5% fins al 2024. Així ho marca el principi d’acord arribat aquest dilluns al migdia entre el Govern i CCOO i UGT, del qual finalment es despenja l’altre gran sindicat participant, Csif. El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública lliga els increments salarials per als pròxims anys, amb percentatges per a aquest any i el següent per sota de la inflació, en un exercici de contenció salarial que deixa els funcionaris i altres treballadors de l’administració amb una pèrdua de poder adquisitiu. A canvi, es compromet a increments per sobre de la mitjana per als dos anys pròxims, amb els quals espera esmorteir part d’aquesta pèrdua de salari real. Les converses està previst que culminin de manera formal aquesta tarda, una vegada reunida la taula general de negociació de les administracions públiques.
En l’última reunió feta la setmana passada Hisenda va apujar la seva aposta i CCOO i UGT li van recollir el guant, de manera que deixaven el terreny aplanat per a un acord parcial i per al qual només faltava la ratificació formal dels seus màxims òrgans directius. El rang de pujades serà el següent: Increment retroactiu de l’1,5% addicional per a aquest any, en el qual els sous ja han pujat un 2%. Aquest punt i mig extra s’abonaria en una «paga extra» a final d’any. El 2023 pujaran un 2,5% fix, més un altre punt variable (és a dir, fins al 3,5%). I per al 2024 la pujada seria del 2%, més mig punt més en variables (és a dir, fins al 2,5%).
Notícies relacionadesEls primers efectes d’aquesta negociació els percebran els empleats públics en la seva última nòmina d’aquest any. Hisenda s’ha compromès a abonar una mena de «pagueta» al desembre –afegida a la paga extra habitual de Nadal– amb l’import equivalent a aquest increment retroactiu de l’1,5% addicional per a aquest any. Per exemple, un treballador amb categoria A1 i un trienni, que percep actualment un salari anual de 17.022 euros bruts, cobrarà un «extra» de 255,3 euros.
Ara, les parts es troben polint-ne els detalls més enllà del salari per acabar de tancar el pacte. Com, per exemple, la reducció de la setmana laboral ordinària en la funció pública a 35 hores.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Espanya, paralitzada per una gran apagada d’origen desconegut
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Resolució elèctrica nacional El Govern obre dos expedients a Red Eléctrica i Endesa per esbrinar les causes de l’apagada
- Danys a l’economia Impacte econòmic del tall de subministrament: Catalunya estima pèrdues de gairebé 900 milions d’euros
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- «NO EM COMPARO AMB MESSI» Lamine Yamal, 17 anys i partit 100 amb el Barça: «La por la vaig deixar al parc, a Mataró, fa temps»
- Apagada L'Audiència Nacional obre una investigació per determinar si l'apagada va ser ciberterrorisme