Mercat de treball
Les cinc claus de les dades de l’atur del setembre del 2022
El mercat laboral guanya 29.000 cotitzadors i l’atur puja en 17.000 persones, en l’arrencada del curs
Liquidat l’estiu i oblidades les vacances –el que les va tenir–, les empreses planifiquen el nou curs i aquest any ho han fet estirant contractacions. Malgrat les incerteses respecte al que passarà a l’hivern i a com estaran llavors els avui disparats preus, el mercat laboral es reenganxa després d’un final d’estiu preocupant al camí de la creació d’ocupació.
Les bones dades –en general– de setembre conviuen amb traces agredolces. L’atur segueix a l’alça, tot i que perd pistó, la reforma laboral continua millorant les condicions de contractació, si bé els efectes ‘final de mes’ continuen sent demolidors i el col·lectiu d’autònoms torna a créixer, tot i que sense millorar les xifres prèvies a la covid. Aquestes són les claus de les dades d’afiliació publicades aquest dimarts pels Ministeris de Treball i Seguretat Social.
Ocupació: El millor setembre en 15 anys
El mes de setembre ha sigut fins ara simptomàtic dels cicles econòmics. En moments de bonança, l’ocupació al setembre tornava a créixer després de l’estiu; i en èpoques de recessió, el setembre era la continuació de la destrucció d’ocupació que no es corregia fins a Nadal. Aquest 2022, malgrat la inflació i les pertorbacions derivades de la guerra d’Ucraïna, l’ocupació ha augmentat i ho ha fet a més intensitat que en els setembres previs a la covid.
Concretament es van afegir 29.286 afiliats més a la Seguretat Social, fins a un total de 20,18 ocupats. La dada de creació d’ocupació va ser aquest setembre la millor en 15 anys, si es descompten els exercicis 2020 i 2021, molt condicionades les contractacions i l’activitat econòmica per les desescalades i reobertures de certs negocis.
Atur: Segueix a l’alça, però frena
El setembre és un mes tradicionalment d’alta activitat a les oficines del Sepe. Acaba l’estiu, molts treballadors fitxats per a aquesta campanya veuen liquidats els seus contractes i es dirigeixen a les finestretes públiques per registrar-se com a aturats i sol·licitar la seva prestació. Sol pujar l’atur i aquest setembre no ha sigut una excepció, si bé ha crescut menys del que habitualment creixia abans de la covid. Concretament va augmentar en 17.679 persones, fins a un total de 2,9 milions d’aturats. I malgrat l’augment mensual l’auge de l’ocupació en mesos anteriors provoca que a Espanya hi ha avui menys aturats que el setembre del 2008, a les portes de la Gran Recessió.
Millor ocupació amb la reforma laboral
La firma de nous contractes va tornar a denotar els efectes de la reforma laboral i la meitat (53,3%) van ser de caràcter indefinit, quan el mateix mes de l’any passat tot just van superar el 10%. Milloren les condicions dels treballadors respecte a un contracte temporal, si bé no tots són a temps complet. D’aquests contractes indefinits, gairebé el 40% van ser a jornada de 40 hores, un altre 40% van ser fixos discontinus i el 20% restants van ser a temps parcial.
La nota negativa per a la reforma laboral i les seves noves regles és que no aconsegueix doblegar del tot l’efecte ‘final de mes’. L’últim dia de setembre es van liquidar 303.831 contractes; una anomalia respecte a les economies veïnes que les noves penalitzacions legals no aconsegueixen corregir.
La millora de l’ocupació, via més estabilitat i millors salaris, es plasma també en la recaptació de la Seguretat Social. Segons les últimes dades, l’increment dels ingressos per quotes a la Seguretat Social és del 12,7% que abans de la covid; fins a un màxim històric de 92.665 milions d’euros.
Més autònoms, però no millor que abans de la covid
L’ocupació autònoma va tornar al camí de la creació d’ocupació, tot i que a uns nivells d’expansió per sota dels propis dels setembres previs a la covid. Va guanyar 2.427 afiliats al Règim Especial (RETA), gairebé la meitat que el mateix mes del 2019; fins a un total de 3,3 milions d’autoocupats. I ho va fer malgrat que comerç i hostaleria, dos sectors molt rellevants dins del col·lectiu, van empènyer a la baixa i van registrar números negatius en l’últim espeternec de l’estiu.
Catalunya crea la meitat d’ocupació que Madrid
El mercat laboral a Catalunya va plasmar un bon inici de curs malgrat la crisi de preus i les campanyes de recessió que arriben de l’est d’Europa. Va sumar 20.602 nous ocupats, el seu millor registre des del 2018, fins a un total de 3,6 milions de treballadors en actiu, segons les dades publicades aquest dimarts pels ministeris de Treball i Seguretat Social. Catalunya va deixar bones xifres d’ocupació, però la meitat de bones que la Comunitat de Madrid, on l’afiliació va créixer el doble.
El final de la temporada turística va perjudicar pel que fa a l’atur a tot el Llevant espanyol i al Cantàbric, i mentre en uns sectors hi havia contractacions, en d’altres els treballadors recollien la seva liquidació i es plantaven a la porta del SEPE. L’atur va pujar a les quatre províncies catalanes en 3.373 persones (+0,9%), fins a un total de 354.318 aturats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034