Resistències internes
Estatut del becari: el Govern busca desencallar-lo i que els estudiants cotitzin
La Seguretat Social s’ofereix a bonificar fins al 95% les cotitzacions dels estudiants per evitar el bloqueig d’Universitats i sumar la patronal al pacte
fcasals45131526 amb formacion profesional180921114733
¿Quant i com hauran de cotitzar els estudiants en pràctiques? Aquest és l’últim obstacle que s’interposa entre l’Estatut del becari i la seva entrada en vigor, que acumula més de tres mesos de retard respecte al calendari del mateix Govern. Aquest dilluns el Ministeri de Seguretat Social ha citat patronal i sindicats per mirar de desencallar aquesta reforma pendent. Que ha trobat intenses resistències dins del mateix Executiu. Un dels principals motius que explica la demora és les resistències del Ministeri d’Universitats i des de la Conferència de Rectors (CRUE) a assumir l’obligació de cotitzar per part dels estudiants en pràctiques.
I és que les universitats i centres d’ensenyament superior són els principals ocupadors de becaris de tot el país. Per resoldre aquest escull, la Seguretat Social ha ofert bonificacions del 95% sobre les quotes a pagar per aquests estudiants, amb què confien a desbloquejar ràpidament les negociacions i portar la reforma a un Consell de Ministres d’aquest mes d’octubre, segons expliquen diverses fonts coneixedores de les converses.
La negociació del nou Estatut del becari ha pivotat sobre diferents ministeris. Des del de Treball van manifestar públicament la seva intenció de tenir-la tancada abans de l’agost. Allà, a banda de les resistències d’Universitats en altres taules, també es van trobar diferències per part de la patronal, que ha manifestat durant tot el procés les seves reticències a renunciar a la figura de les pràctiques extracurriculars –aquelles que es fan al marge del pla d’estudis– per als universitaris.
Aquestes desapareixeran majoritàriament en el curs 2023-2024, tot i que en determinats casos –en aquelles carreres en què no hi hagi pràctiques curriculars– podran sobreviure fins al 2025, segons figura a l’últim esborrany remès als agents socials i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. No queda clar que els empresaris acabin donant el seu vistiplau definitiu a la reforma, si bé tampoc han manifestat una aversió al text, segons reconeixen diverses fonts consultades.
A l’últim esborrany persisteixen elements troncals que s’han anat perfilant durant els últims mesos de la negociació. Un d’aquests és l’obligació que les empreses o institucions costegin el desplaçament dels estudiants al centre de treball durant les seves pràctiques. També n’hauran d’assumir l’allotjament o la manutenció, si les pràctiques, per horaris, així ho requerissin i sempre en el cas que les pràctiques s’exerceixin a l’estranger.
Tot això ha de quedar recollit al conveni de pràctiques entre el centre educatiu i el formatiu i es pot abonar via pagament monetari o en espècies. És a dir, l’empresa pot pagar un plus per desplaçament o pot comprar un abonament de transport públic a l’estudiant. I «l’empresa no estarà obligada a abonar aquestes despeses si hi ha altres beques o ajudes que les cobreixin», tal com puntualitza l’últim esborrany.
Límits de becaris per empresa
La reforma negociada entre el Govern i els agents socials també contempla un límit d’estudiants per empresa, a fi de minimitzar el risc de què les companyies puguin estirar aquesta figura per cobrir la seva activitat i per garantir que els tutors tenen prou temps per dedicar als becaris. Cada tutor no podrà tenir més de cinc estudiants a càrrec de manera simultània. No obstant, en el cas de les empreses de menys de 30 treballadors en plantilla el límit serà de tres estudiants.
Notícies relacionadesI, al marge d’aquests números, «en cap cas el nombre de persones en formació pràctica podrà superar el vint per cent de la plantilla total de l’empresa», segons explicita l’últim esborrany. La companyia haurà d’informar el comitè d’empresa de quants estudiants i en quines condicions estan exercint les pràctiques.
A fi d’evitar que hi hagi empreses que es facin enrere amb aquests canvis normatius i decideixin deixar d’acceptar estudiants, l’últim esborrany contempla «estímuls» perquè les companyies acullin alumnes i l’Estat donarà ajudes per compensar el temps que els tutors inverteixen a formar-los. També hi haurà «incentius» –sense concretar més detalls– perquè les empreses facin un contracte laboral a les persones que hagin tingut en pràctiques, en els sis mesos precedents.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034