Assemblea de tardor

Avís de l’FMI: «L’economia global fa un gir cap a la incertesa i la volatilitat»

La directora gerent del Fons prioritza el combat contra la inflació i recolza la Reserva Federal dels EUA en l’agressiva política de pujada de tipus

«Quan la política monetària posa un peu als frens la política fiscal no ha de trepitjar l’accelerador», diu contra mesures com ara retallades generalitzades d’impostos

Avís de l’FMI: «L’economia global fa un gir cap a la incertesa i la volatilitat»
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Una pandèmia implacable, la invasió d’Ucraïna, desastres climàtics a tots els continents i ara una crisi del cost de la vida provocada per una inflació desbocada i que s’enquista. Els cops a l’economia mundial se succeeixen un després de l’altre i estan cobrant el seu peatge. Però més enllà dels reptes i desafiaments immediats que presenta la situació, que ha portat aquesta setmana el Fons Monetari Internacional a retallar les previsions de creixement globals fins al 2,7% per al 2023 i alertar que «el pitjor ha d’arribar» amb risc elevat d’una recessió que tornarà a castigar amb especial acarnissament els més pobres, es veu una qüestió més de fons: la possibilitat que s’estigui produint «un gir fonamental en l’economia mundial de la predictibilitat i estabilitat relatives a més incertesa i volatilitat».

Aquesta és la hipòtesi que ha plantejat aquest dijous Kristalina Georgieva, directora gerent del Fons Monetari Internacional, en una roda de premsa a Washington, on l’organisme celebra l’assemblea de tardor. «Necessitem estudiar atentament el fenomen de la inflació en aquest nou món en què ens trobem perquè la fragmentació en l’economia mundial significa que podem veure també canvis en les cadenes de subministraments que impacten en les estructures de costos de manera més permanent, i no és una cosa amb què pugui lidiar la política monetària», ha remarcat. «Si perdem els beneficis d’una economia global més integrada, tots serem més pobres i l’impacte es notarà de manera més dramàtica en mercats emergents i economies en desenvolupament».

Suport a la Fed

Malgrat que no té encara les respostes definitives a aquests canvis més estructurals, que poden anar més enllà de l’impacte que està tenint, per exemple, la guerra oberta per Rússia en preus d’aliments o energia, Georgieva ha defensat que l’única manera que els responsables de les polítiques monetàries i fiscals puguin contestar a aquest moment «molt més complex» és «mantenint unaferma».

Així que la búlgara llançava els seus missatges es donaven a conèixer als Estats Units les últimes dades de la inflació al país. Eren pitjors notícies que no s’esperaven, especialment demolidores respecte a la inflació subjacent, que exclou aliments i energia i que ha pujat fins al 6,6% interanual, el nivell més alt des de 1982. I reafirmaven les opcions que la Reserva Federal continuï amb l’agressiva política de pujada de tipus amb què està intentant contenir l’alça dels preus, un camí que presenta riscos i que està tenint un impacte negatiu en altres economies, però que Georgieva ha recolzat.

«Sabem que aquestes pujades de tipus venen amb costos per al creixement, però també sabem que no endurir les condicions per contenir la inflació significaria que aquests tipus es mantenen alts més temps i acaben resultant en encara més perjudici per al creixement i per a la gent», ha dit. «No podem permetre que la inflació sigui un tren que descarrila», ha afegit en un altre moment. «És dolent per al creixement i per a la gent, especialment per a la gent pobra».

Política fiscal

La directora gerent ha volgut reforçar també el missatge que tota aquesta setmana està llançant l’FMI: la necessitat de posar el focus en aquest combat contra la inflació i, alhora, aplicar polítiques fiscals que ajudin els més vulnerables en l’actual situació de crisi, però sense interferir-hi. I ho ha fet amb una gràfica imatge: «Quan la política monetària posa un peu als frens la política fiscal no ha de trepitjar l’accelerador perquè si ho fa tindrem un viatge molt perillós», ha dit.

Notícies relacionades

La recepta de l’FMI i la seva directora passa per mesures «amb objectius molt definits i temporals», que s’allunyin de passos generals com ara retallades d’impostos generalitzades que, ha dit, «no són efectius ni es poden costejar». I eren paraules amb què Georgieva parlava particularment al Regne Unit, però que volia també que s’escoltin en altres capitals: «La política fiscal no ha de minar la monetària perquè si ho fa la tasca és més difícil i augmentarà la necessitat de més pujades de tipus i d’endurir les condicions financeres», ha insistit, «No allarguin el dolor. Assegurin que les accions són coherents i consistents».

Recessió

En la seva compareixença Georgieva ha tornat a exposar també una altra previsió que ja va presentar dimarts l’informe de Perspectives Econòmiques Mundials: que dos terços de les economies registrin dos o més trimestres consecutius de contracció i la probabilitat incrementada que el creixement global baixi del 2%. «Un risc del 25% d’una recessió global no és insignificant, però encara tenim instruments per navegar això i és un camí estret, però hi és», ha dit afegint una nota esperançadora i utilitzant un altre dels seus gràfics símils. «És com escalar una muntanya: si ens donem la mà i anem seguint els passos de l’altre podem evitar una recessió global».