Així poden conviure la producció d’energies renovables i el territori

L’agrivoltaica combina l’ús tradicional del terra amb la implantació de plantes fotovoltaiques

Ovelles pasturant en una de les plantes fotovoltaiques de Carmona (Sevilla)

Ovelles pasturant en una de les plantes fotovoltaiques de Carmona (Sevilla) / Cedida / Endesa

7
Es llegeix en minuts
Xavier Pareja

Les fonts d’energia renovables són el camí per construir una economia descarbonitzada. El 2021, de fet, i segons les dades de Red Eléctrica d’Espanya, aquestes tecnologies ja van suposar el 48,4% de l’electricitat produïda al país. Un avenç molt important que va en la línia de les metes marcades per la llei del canvi climàtic i la transició energètica aprovada el 2021, que fixa com a objectiu que el sistema elèctric generi el 74% de l’energia amb renovables el 2030 i que el 2050 s’assoleixi la descarbonització.

Per arribar a aquest objectiu cal continuar apostant per l’increment de la capacitat productora d’energies renovables. Espanya és el país del món amb més hores de sol d’Europa, amb més de 2.500 hores anuals. Una cosa molt beneficiosa per a la producció d’energia fotovoltaica. També el vent és un altre recurs abundant, tant és així que l’energia eòlica va suposar l’any passat el 23,3% de l’energia consumida.

En l’actualitat, Espanya hi ha més de 62.000 instal·lacions fotovoltaiques i gairebé 1.300 parcs eòlics. Una xifra gens menyspreable, però amb la qual encara no n’hi ha prou per alimentar la demanda energètica del país. El desenvolupament d’aquest tipus de tecnologies, per tant, és crucial per continuar avançant en la descarbonització del sistema elèctric i també per reduir la dependència dels combustibles fòssils com el gas, que en l’actualitat està sent el principal factor que està encarint la factura de la llum.

En els últims anys, ha sorgit un debat referent a aquesta qüestió: ¿És possible la convivència de les instal·lacions productores d’energies renovables amb el territori? En aquest article et donem alguns exemples en els quals la producció d’energies renovables i el territori són compatibles.

¿Què és l’agrivoltaica? Agricultura, biodiversitat i producció fotovoltaica

¿Què és l’agrivoltaica? Agricultura, biodiversitat i producció fotovoltaicaEspanya és un país on el camp té un paper molt important. Segons les dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el 50% del terra està catalogat com a superfície agrària útil amb més de 23 milions d’hectàrees. La convivència de les activitats tradicionals i la producció d’energia fotovoltaica s’han considerat, alguns cops, incompatible. Però la veritat és que sí que ho és.

Endesa, a través de la seva filial d’energies renovables Enel Green Power España (EGPE), ha desenvolupat el concepte d’agrivoltaica. Un model que combina els usos tradicionals del terra, la biodiversitat i la producció d’energia solar. En un parc fotovoltaic es poden combinar els cultius, o altres activitats com l’apicultura o la ramaderia, amb la instal·lació de plaques solars. Una fórmula en la qual guanyen totes dues parts: l’agricultor pot desenvolupar la seva activitat amb un preu de terra més competitiu i, en el cas d’Endesa, aconsegueix minimitzar els costos de manteniment.

En total, són cinc els projectes en els quals aquest model ja està funcionant a Espanya: Carmona (Sevilla), Totana (Múrcia), Valdecaballeros i Augusto (Badajoz) i Andorra (Terol). «Aquest model, en el qual compartim l’ús del terra i no competim per aquest, és la millor fórmula d’aconseguir la sostenibilitat de les nostres plantes fotovoltaiques a llarg termini», assegura Inmaculada Fiteni, la responsable de programes de creació de valor de la direcció de sostenibilitat d’Endesa.

El cas de Carmona (Andalusia)

El cas de Carmona (Andalusia)Al municipi sevillà de Carmona l’agrivoltaica ja és una realitat. En aquesta localitat de 30.000 habitants, Endesa disposa de les plantes fotovoltaiques de Las Corcheras i Los Naranjos, on la producció d’energia solar (202 gW h a l’any) es combina amb el pasturatge, l’apicultura solar i el cultiu de plantes aromàtiques.

Juan Ávila, alcalde del municipi, explica que des que es van instal·lar les dues plantes van veure molts avantatges, no només mediambientals, sinó també de promoció local. «Amb l’agrivoltaica hem pogut combinar una cosa tan avantguardista com la generació d’energia neta amb oficis tan tradicionals com el pasturatge, que estava en declivi», apunta.

Es tracta d’una fórmula ‘win-win’. Els pastors disposen d’un espai on poden portar els seus animals i, alhora, la planta es beneficia d’un manteniment natural, ja que les ovelles abonen el terreny i eviten que l’herba creixi. El mateix passa amb la plantació de plantes aromàtiques i el seu reg. L’aigua es pot reaprofitar per netejar les plaques i evitar la pols en suspensió.

Però si destaca un projecte a Carmona és l’Apiario Solar d’Endesa, un projecte innovador en el qual s’han instal·lat 30 ruscos intel·ligents on les abelles produeixen mel en un entorn segur i tancat. L’empresa local, Loramiel, va ser la seleccionada per ocupar-se del projecte. «Es tracta d’un projecte innovador. Els ruscos tenen sensors per mesurar la temperatura, i per saber quanta mel hi ha i les abelles que hi entren i en surten», explica Ávila.

«Altres països utilitzen el petroli per generar riquesa. El nostre petroli és el sol. La instal·lació de les plantes fotovoltaiques han sigut un aliat fonamental per afavorir que una ciutat com Carmona tingui més ingressos, generi més ocupació i millori la qualitat de vida dels seus ciutadans», assegura l’alcalde del municipi. Gràcies als ingressos que suposa la presència d’aquestes plantes en matèria fiscal, com per exemple l’IBI, l’ajuntament reduirà els impostos i ha invertit en altres infraestructures com el nou pavelló municipal.

El cas de Valdecaballeros i Logrosán (Extremadura)

El cas de Valdecaballeros i Logrosán (Extremadura)Valdecaballeros és un altre dels projectes d’agrivoltaica que EGPE ha desenvolupat. A la seva planta fotovoltaica s’han plantat plantes aromàtiques, com la farigola i el romaní, i d’altres d’ús medicinal, com l’àloe vera i la dent de lleó. En aquest projecte, compartit amb el Centre Tecnològic Agroalimentari d’Extremadura (CTAEX), a més, s’està treballant en la implantació d’una prada mixta que estarà destinada a l’alimentació animal.

«S’ha procurat, en tot moment, que la producció agrícola i la de producció renovable no interfereixin l’una en l’altra. L’objectiu és que s’adaptin i puguin conviure», explica Jesús Gil Soto, responsable de projectes d’R+D en l’Àrea d’Agricultura de CTAEX.

Però més enllà de la convivència de l’agricultura i la producció d’energia fotovoltaica, aquests projectes també promouen la biodiversitat o el foment de les comunitats locals. En el cas de Logrosán, per exemple, a la planta fotovoltaica hi ha un projecte de reintroducció d’aus rapinyaires, un altre de pasturatge i un de reforestació. Però també va ser un impuls per al poble.

«Aquest projecte va aconseguir que deixéssim de ser l’Espanya buidada. Durant la construcció, el poble es va omplir de gent i tots els comerços del poble ho van notar», apunta Diego Cantalejo, tècnic de manteniment de la planta i veí de la localitat, que va aconseguir feina gràcies al projecte.

Plantes eòliques compatibles amb la fauna

Plantes eòliques compatibles amb la faunaEn el cas de les plantes eòliques, la tecnologia també evoluciona per conviure d’una millor manera amb l’entorn i la fauna. És el cas del projecte que Endesa i la seva filial d’energies renovables EGPE han desenvolupat al parc de Fuenaliente (Canàries) amb l’objectiu de protegir la baldriga canària, una au procel·lariforme que passa la major part del temps mar endins, però que cada primavera nia a terra.

En aquest parc eòlic s’ha instal·lat un sistema làser que durant la nit avisa aquestes aus de la presència dels molins, fet que els permet rectificar el seu recorregut. Així mateix, i en cas de ser necessari, també es poden parar els aerogeneradors.

Més enllà d’aquest cas, Endesa disposa d’altres projectes a Galícia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa o Andalusia per desenvolupar la convivència d’aquestes plantes productores i algunes espècies animals.

¿Per què cal incrementar la producció de renovables?

¿Per què cal incrementar la producció de renovables?Incrementar la producció d’energies renovables aporta beneficis al planeta, a l’economia i també a la societat.

  1. Respecta el medi ambient. Aquestes fonts d’energia no generen emissions de CO₂ i, per tant, el seu desenvolupament és una de les millors fórmules per combatre el canvi climàtic.

  2. És inesgotable. A diferència dels combustibles fòssils, el sol, l’aire o l’aigua són recursos inesgotables.

  3. És més barata. Precisament, i molt vinculat al segon punt, produir energies renovables a gran escala és més rendible i molt més barat. Un benefici per a productors, comercialitzadors i consumidors.

  4. Genera nous llocs de treball. El desenvolupament de l’economia verda requerirà nous llocs de treball.

  5. Més versàtil. A diferència dels combustibles fòssils, es tracta de recursos que es poden produir a qualsevol part del món. Un factor que, a més, disminueix la dependència energètica.

  6. Més eficient. El desenvolupament de la tecnologia permet que aquestes fonts d’energia siguin molt més eficients que els combustibles fòssils. 

Llum Verda: informació per conèixer el sector de l’energia