Evasió tributària
Hisenda llança una operació contra el frau en franquícies de missatgeria i paqueteria
Les actuacions afecten un total de 77 societats i 40 persones físiques en 14 autonomies
Els inspectors analitzen activitats no declarades o pagaments en ‘B’ a treballadors de les franquícies
zentauroepp48276357 barcelona 21 05 2019 foto de la actividad sobre todo de log190524172309 /
Nova ofensiva contra el frau fiscal. L’Agència Tributària ha posat en marxa més d’un centenar de comprovacions inspectores a 77 societats i 40 persones físiques vinculades al sector de les franquícies de missatgeria i paqueteria. Més de 270 funcionarises van personar dimecresen un total de 76 locals d’aquest sector distribuïts en 14 comunitats autònomes.
Les inspeccions, que es desenvoluparan en els pròxims mesos a partir d’aquesta obtenció de proves inicial, analitzaran suposats d’activitat no declarada, pagaments en ‘B’ a treballadors de les franquícies i l’ús de programes informàtics d’ocultació de vendes per defraudar (‘software’ de ‘doble ús’ que ja s’ha detectat en algunes de les personacions realitzades ahir i en altres activitats econòmiques).
L’operació, denominada ‘Columba’, comporta l’inici d’inspeccions a societats i persones físiques vinculades (socis, administradors i persones de l’entorn familiar), mitjançant la personació de funcionaris de l’àrea d’Inspecció de l’Agència en locals situats a Andalusia (6), Aragó (3), Astúries (1), les Canàries (3), Cantàbria (3), Castella-la Manxa (1), Castella i Lleó (5), Catalunya (11), Extremadura (1), Galícia (10), Madrid (9), Múrcia (3) La Rioja (2) i el País Valencià (18).
‘Columba’ ha sigut coordinada pel Departament d’Inspecció Financera i Tributària de l’Agència Tributària, comptant amb la participació de més de 260 funcionaris de l’Àrea d’Inspecció, incloent-hi personal de les Unitats d’Auditoria Informàtica (UAI), així com amb el suport d’agents policials i de 14 funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària.
Les inspeccions iniciades dimecres, i que es desenvoluparan en els pròxims mesos, tenen el seu origen en denúncies prèvies, relacionades amb el sector de la missatgeria i paqueteria, que posen en coneixement de l’Agència Tributària diversos supòsits d’ocultació d’activitat econòmica i de pagaments en ‘B’ als treballadors, vinculats amb facturació en efectiu i amb l’ajuda de ‘software’ d’ocultació de vendes, o de ‘doble ús’. De fet, ja en les personacions realitzades ahir s’ha corroborat l’existència i utilització d’aquests programes per part d’algunes de les societats inspeccionades, segons fonts del fisc.
‘Software’ de doble ús
Les directrius generals del pla de control tributari de l’Agència per al 2022 posen el focus, entre altres objectius, en la lluita contra el ‘software’ de ‘doble ús’, en paral·lel a la tramitació del Reglament que regula els requisits que han d’adoptar els sistemes informàtics de facturació per garantir la integritat, conservació, accessibilitat, llegibilitat, traçabilitat i inalterabilitat dels registres de facturació, d’acord amb el disposat en la llei general tributària.
Amb les personacions realitzades dimecres als locals seleccionats, l’Agència ha aconseguit accedir directament a la documentació i informació comptable o auxiliar real existent, inclosos els sistemes informàtics de processament de la informació. Es tracta de confirmar i quantificar el volum d’activitat no declarada per les empreses i, si escau, confirmar la possible existència de programes informàtics d’ocultació de vendes i esquemes de facturació irregular.
Socis i familiars
Les actuacions també es dirigeixen a persones de l’entorn societari i familiar de les societats inspeccionades que presenten signes externs de riquesa no coherents amb les rendes que estan declarant.
D’acord amb l’informe anual del sector postal de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, més del 60% dels 2.177 operadors inscrits en el Registre postal operen sota el règim de franquícia o vinculacions anàlogues. Aquesta tipologia d’empreses de repartiment en règim de franquícia és a la que es dirigeix l’operació ‘Columba’, en un moment de fort creixement del sector de la missatgeria i paqueteria per l’auge del comerç electrònic en el mercat espanyol.
Amb l’operació ‘Columba’ ja són 21 les macrooperacions sectorials coordinades desplegades per l’Agència en l’última dècada, que fins ara s’han traduït en la liquidació de més de 370 milions d’euros a 1.825 contribuents. Aquest tipus d’actuacions, a més de facilitar la detecció i regularització del frau fiscal, permeten transmetre un missatge dissuasori als col·lectius involucrats en aquestes pràctiques, que tenen impacte a les arques públiques i distorsionen greument la competència al mateix sector afectat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia