Mercat de treball

Lleu repunt de l’atur fins al 12,7% a les portes d’una tardor incerta

  • La temporalitat registra una caiguda sense precedents durant els primers sis mesos de la reforma laboral

Lleu repunt de l’atur fins al 12,7% a les portes d’una tardor incerta
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mercat laboral s’endinsa en la incerta recta final de l’any amb un lleu repunt de l’atur, algun signe de refredament en la creació d’ocupació i una millora generalitzada en la qualitat d’aquesta. La taxa d’aturats va passar del 12,5 al 12,7% en el tercer trimestre, fet que deixa un total de desocupats per sota dels tres milions de persones, el més baix des de la crisi del 2008. Malgrat les previsions macroeconòmiques que apunten cap a reduccions dràstiques del creixement el 2023 o fins i tot a la recessió tècnica, el nombre d’hores treballades en el conjunt de l’economia segueix a l’alça i als centres de treball s’opera a més activitat que abans de la covid, segons les dades de l’enquesta de població activa (EPA) publicades per l’INE aquest dijous.

Lleu repunt de l’atur, però també puja l’ocupació, una cosa que és possible si més persones en edat de treballar s’afegeixen al mercat de treball, com ha sigut el cas. El tercer trimestre del 2022 va tancar amb més ocupats que l’anterior, concretament unes 77.700 persones, fins a un total de 20,5 milions de treballadors en actiu. Mai abans a Espanya hi havia hagut tanta gent ocupada alhora. Aquesta és la principal nota positiva, en un escenari especialment complicat per l’alça de preus que ofega el poder adquisitiu de les famílies i un encariment dels tipus d’interès i dels subministraments que amenaça les empreses.

El creixement, no obstant, dona senyals de cert esgotament després de dos anys de rècord rere rècord durant la sortida de la crisi de la covid. Si bé s’han creat més llocs de treball que en el tercer trimestre del 2019 –on ja hi havia signes de refredament després de la lenta sortida de la crisi del 2008–, és la dada més discreta en l’última dècada. Això ho corrobora la dada desestacionalitzada d’ocupació, que resta el component estacional de les últimes traces de l’estiu i revela un principi de desacceleració, amb una variació trimestral del -0,06%.

Notícies relacionades

La creació d’ocupació baixa una marxa i es ressent d’un context advers, una cosa que fins ara no havia passat. Però la qualitat de l’ocupació que es crea és millor. La parcialitat ha baixat, així com la temporalitat, fet que beneficia les dues tendències especialment les dones. Si la principal explicació de la pobresa laboral és la falta d’hores per treballar, aquest tercer trimestre hi ha menys espanyols que voldrien fer més hores a la feina però no poden. Els ocupats que no tenen una jornada completa baixen del 13,8% al 12,8%.

Tot i que la millora més substancial en l’ocupació es visualitza en l’estabilitat. Aquest tercer trimestre es compleix mig any amb les normes de contractació de la reforma laboral en vigor. I el resultat és el següent: La reforma va començar a operar amb una eventualitat que afectava el 22,1% dels assalariats del sector privat. Ara aquest percentatge ha caigut fins al 17,5%, una proporció molt superior a la mitjana europea –el problema no ha desaparegut, ni de bon tros–, però deixa el seu nivell més baix de l’estadística disponible. És la primera vegada que la temporalitat baixa en un context de creació d’ocupació, ja que fins ara el nombre d’eventuals només es reduïa durant les crisis econòmiques. Les empreses acomiadaven i els primers a sortir eren els temporals.

Temes:

Ocupació Atur