Nova regulació
Barcelona guanya punts per liderar l’ecosistema d’emprenedors
La norma per a les ‘start-ups’ facilita l’atracció de talent i el creixement de noves companyies
Barcelona Global, que ha treballat amb 15 despatxos d’advocats per aconseguir avenços per al sector, aplaudeix la norma
Menys traves per atraure talent i condicions mercantils, fiscals i administratives similars a les d’altres països europeus. La nova llei de ‘start-ups’ que ratifica aquest dijous el Congrés, s’aplicarà a tot Espanya, però la capital catalana, considerada tercera ciutat favorita a Europa per crear una ‘start-ups’, serà de les que podran treure més partit a aquesta nova regulació. Barcelona Global, entitat sense ànim de lucre que agrupa més de 200 empreses, centres d’investigació, emprenedors, escoles de negocis, universitats i institucions culturals, així com més de 860 professionals, ha aconseguit després de cinc anys incloure moltes de les seves peticions treballades per un conjunt de 15 despatxos i un total de més d’una trentena de lletrats.
Malgrat que encara queden temes pendents, s’ha avançat en facilitats per atraure el talent amb avantatges per als impatriats i els denominats ‘nòmades digitals’, és a dir que emprenen o teletreballen des de qualsevol país. Una de les claus ha sigut allargar de tres mesos a sis el termini per aconseguir el NIE, el DNI que identifica els no residents i amb el termini curt que regeix fins ara dificulta la contractació i els fitxatges per part de companyies, explica Maite Barrera, presidenta de Barcelona Global.
Una de les fites de la norma és que s’estenen els avantatges fiscals de la denominada ‘llei Beckam’ als inversors i empresaris i autònoms, fet que suposa tributar al 24% en l’IRPF durant cinc anys i no fer-ho per Patrimoni. Només podrà fer-se si un 40% de la facturació o activitat està associada a activitats de l’economia del coneixement o a ‘start-ups’.
La capital catalana compta amb 1.700 ‘start-ups’, algunes de les quals han passat a ser el que es denomina ‘unicorns’, és a dir, amb una valoració superior als 1.000 milions. És el cas de Glovo, Factorial, Travelperk o Wallbox i d’altres. Barcelona és la tercera ciutat d’Europa favorita per constituir ‘start-ups’, però baixa al lloc número cinc en el cas de les ‘scale-ups’ o companyies que durant els tres últims anys han crescut a un ritme del 20% anual. Quant a inversió en el sector, amb 190 rondes de finançament per 12.000 milions l’últim any, se situa al setè lloc a nivell europeu. Al seu torn ha aconseguit captar ‘hubs’ digitals de grans companyies tecnològiques i de tots els sectors.
A Barcelona Global entenen que s’ha millorat en matèries com la fiscalitat associada a l’arribada o el retorn de talent, i en especial, d’inversors i professionals independents (‘freelance’), així com les famílies de tots els impatriats. També respecte a la tributació associada a la inversió i desenvolupament (R+D), així com a la captació de talent per part de noves empreses a través de ‘stock options’, la forma de pagament més estesa a inversors en altres països.
L’organització que presideix Maite Barrera també remarca la millora en els tràmits per als visats de treball i permisos de residència per al talent internacional o els destinats a aconseguir el NIE. Barcelona entén que rebaixar de 10 a cinc anys el temps que cal estar fora per beneficiar-se el règim d’impatriats facilitarà «el retorn de professionals altament qualificats que van marxar del país per treballar i formar-se en altres entorns».
Notícies relacionadesSegons el parer d’aquesta organització queden pendents altres millores en el règim d’impatriats o les ‘stock options’, però considera que amb la nova regulació «Barcelona podrà atraure emprenedors, inversors i professionals independents i maximitzar els seus factors positius de sobres coneguts». Un dels avantatges és que es redueix la «barrera d’una fiscalitat desalineada» amb els països de l’entorn. També es podrà fomentar la transferència de coneixement de la universitat a les empreses, augmentar la mobilització de diners dels particulars per destinar-lo a invertir en ‘start-ups’ a través de millors desgravacions en l’IRPF o atraure emprenedors d’altres països amb experiència a escalar empreses o inversors que augmentin el capital disponible per a les ‘start-ups’ i generin coneixement inversor.
Barcelona Global es proposa aprofitar grans esdeveniments com el Mobile World Congress (MWC), la fira audiovisual ISE o el 4YFN, així com la Copa Amèrica, entre d’altres, «per a compartir amb inversors i empreses les millores que aquesta nova regulació suposa», entre altres iniciatives.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao