Falta d’existències

La política anticovid de la Xina retardarà el subministrament global del nou iPhone

La rutina a la fàbrica de Zhengzhou, amb més de 200.000 treballadors, ha quedat devastada des que dues setmanes enrere es van detectar els primers casos

La política anticovid de la Xina retardarà el subministrament global del nou iPhone
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Es recomana serenitat als que esperaven un iPhone per Nadal. La multinacional Apple ha confirmat aquest dilluns el que s’avançava: sortiran menys telèfons de les plantes xineses i els encàrrecs globals es demoraran. La magnitud del desfasament sobre el pla previst dependrà de la incidència de la covid i, especialment, de la política xinesa de zero covid. 

A Zhengzhou, una ciutat que pocs podrien situar al mapa, neix el problema global. És la capital provincial de Henan i allà hi ha la principal fàbrica de la multinacional taiwanesa Foxconn, que és al seu torn el principal fabricant global d’iPhones. La rutina en aquesta fàbrica, amb més de 200.000 treballadors, ha quedat devastada des que dues setmanes enrere es van detectar els primers casos. Molts van fugir corrents, saltant tanques i arrossegant les maletes per la carretera, davant el risc d’un confinament imminent. Foxconn ha buidat aigua des d’aleshores, derivant la seva producció a altres plantes més petites a la Xina i temptant els fugits amb increments salarials i altres recompenses. És irònica aquesta sobtada generositat en una companyia vilipendiada per les seves condicions laborals. «Com hem fet durant tota la pandèmia de covid-19, estem prioritzant la salut i la seguretat dels treballadors», diu el comunicat d’aquest dilluns. La jornada comprèn aquests dies el trànsit sense distraccions des de la fàbrica fins al dormitori. Foxconn amb prou feines ha mitigat l’hemorràgia. Experts citats per Reuters parlaven d’una producció retallada en el 30% i el quadro empitjorarà si no remet el brot a Zhengzhou.  

Des de la macroeconomia també han arribat avui males notícies. Ha caigut el comerç internacional xinès, tant importacions com exportacions, per primera vegada en dos anys. Cap expert havia pronosticat la contracció dels enviaments en un 0,3%, imputable tant a la política de zero covid com a la tímida demanda global.  

Onada de contagis 

La Xina pateix una altra onada de contagis. Diumenge gairebé es va arribar als 5.500 casos, ridículs si els comparem amb les magnituds occidentals, però inacceptables aquí. No es trepitjava aquesta cota en més de mig any, des de la vigília del traumàtic tancament de Xangai durant gairebé tres mesos. Gairebé la meitat dels casos actuals estan a la meridional Guangzhou, capital tecnològica, on s’ha tancat un districte cèntric durant tres dies. Fins i tot a Pequín, exemplarment blindada, la covid ha trobat l’esquerda. Els 55 casos han justificat el tancament d’escoles al barri de Chaoyang, el més gran de la capital, i les últimes urbanitzacions en quarantena són el principal tema de conversa dels pequinesos.  

Molts xinesos van patir una merescuda desil·lusió aquest cap de setmana. A les xarxes socials s’havien amuntegat els rumors sobre una imminent relaxació de la política de zero covid que s’havia d’anunciar a la roda de premsa de dissabte. No hi havia ni un trist indici que apuntalés el pronòstic: el discurs oficial ha sigut monolític des del principi i el president, Xi Jinping, acabava de defensar la política al Congrés del Partit Comunista de la Xina. Però aquesta onada d’optimisme irracional va cobrir les xarxes socials, va ennuvolar fins i tot analistes assenyats i va disparar la cotització de la borsa. «Hem de continuar prioritzant les vides», va dir dissabte Hu Xiang, alt funcionari de la Comissió Nacional de Salut. 

 Més vacunació

Notícies relacionades

Hu també va revelar que la Xina incrementarà la vacunació de la gent gran. És un objectiu tant necessari com complicat. El 86% de la gent de més de 60 anys té la pauta de vacunació completa, però el percentatge baixa molt a partir dels 80 anys. La Xina ho ha intentat amb campanyes de conscienciació, descomptes en supermercats i, fins i tot, suborns, però aquestes persones grans tossudes no han ofert el seu braç a l’agulla. La seva baixa vacunació i la precària xarxa sanitària rural, un altre problema sense aparent solució, impedeixen a la Xina obrir-se com Occident. Estudis científics xinesos i europeus alerten d’una mortaldat si Pequín aixeca el forrellat. 

Aquesta certesa sobre el desastre imminent, freqüentment ignorat pels que alegrement defensen el final de la política de zero covid, sobrevola la factura econòmica i el fàstic popular. Un altre episodi d’implementació irracional va generar la setmana passada un comprensible estupor. Un nen de tres anys, intoxicat per monòxid de carboni a casa, va morir després que els protocols anticovid demoressin el seu trasllat a l’hospital.