Sector en conflictes

El Govern revisa una altra vegada els preus dels materials de l’obra pública

L’augment continu dels costos provoca que s’incloguin sis nous productes en la llista per no perjudicar els constructors

El Govern revisa una altra vegada els preus dels materials de l’obra pública
1
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els contractistes catalans van avisar fa poques setmanes que s’estava produint una allau de licitacions que quedaven desertes. Una de les raons, van argumentar, era que les administracions no havien actualitzat amb prou diligència els preus dels materials de l’obra pública, cosa que provocava que, amb la inflació disparada, entre altres motius, per la guerra d’Ucraïna, no els sortís a compte presentar-se a certs projectes. Aquest dijous, el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública ha anunciat que amplia la llista de materials als quals es revisa el preu: fins ara n’eren quatre i ara en seran deu.

La mesura respon a l’augment constant dels costos que han detectat fins a l’agost, asseguren des del Ministeri. El Govern hi ha inclòs el ciment, els materials ceràmics, la fusta, els plàstics, els productes químics i el vidre, que han patit un augment significatiu els últims mesos. Es tracta de matèries primeres molt presents en la construcció, tant en edificació com en infraestructures.

Impacte directe i rellevant

Aquests sis s’uneixen als elements que ja hi estaven inclosos: materials siderúrgics, materials bituminosos, alumini i coure.

Notícies relacionades

El reial decret llei 3/2022 aprovat pel Govern al març reconeix al contractista la possibilitat d’una revisió excepcional de preus dels contractes d’obres quan l’augment del cost dels materials emprats hagi tingut un impacte directe i rellevant en l’economia del contracte.

El mateix decret habilitava el Ministeri d’Hisenda a ampliar la relació de materials fixada i afegir-hi aquells que hagin experimentat un augment significatiu i suposin un impacte en l’economia dels contractes d’obres.