Previsions

Dues de cada tres empreses continuaran contractant malgrat que anticipen una frenada econòmica el 2023

  • Un informe de la CEOE i Randstad estima que al 72% de les companyies els costa trobar els perfils adequats

Dues de cada tres empreses continuaran contractant malgrat que anticipen una frenada econòmica el 2023
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Expectatives agredolces per part de les empreses de cara al 2023. Les companyies esperen que l’any que ve l’activitat econòmica vagi a pitjor, tot i que, paradoxalment i malgrat això, les direccions continuaran contractant. Així ho constata una enquesta elaborada per l’empresa de treball temporal Randstad i la patronal CEOE, que assenyala que dues de cada tres companyies ampliaran plantilles en els 12 mesos vinents.

Aquesta mateixa proporció –dos terços– assumeix que el negoci en el seu sector anirà a pitjor durant l’exercici que ve, marcat per la probable persistència d’una inflació alta, la pujada de tipus d’interès i la persistent incertesa al voltant de la guerra d’Ucraïna i els seus derivats. Les empreses miraran d’ajustar-se el cinturó per poder continuar ampliant el balanç de resultats. El 87% de les companyies afirmen que aspiren a reduir despeses durant l’any que ve i, entre aquestes, quatre de cada deu ho faran per la via de les plantilles. No concreten si retallant hores, rebaixant salaris o prescindint de personal, cosa que entraria en contradicció amb aquesta previsió de contractacions generalitzada. 

L’enquesta de Randstad i la CEOE està elaborada sobre la base de 300 empreses i dibuixa un problema concret que altres fonts, com l’INE, assenyalen que no està generalitzat. És el cas de les dificultats que des de sectors empresarials s’han anat manifestat des de fa mesos de cara a cobrir llocs de treball vacants. Segons les dades de la patronal, el 72% de les companyies afirmen que tenen dificultats per trobar determinats perfils, quan l’any passat era el 55%. «A Espanya falta gent», ha afirmat el president de la CEOE, Antonio Garamendi.

Notícies relacionades

I el 40% de les direccions de recursos humans consideren que l’any que ve serà més complicat cobrir vacants que l’actual, especialment en perfils de qualificació alta i mitjana. Els motius adduïts són la falta de perfils, una alta competència dins del sector per captar els esmentats perfils i que l’empresa contractant opera en un sector que és menys atractiu per treballar que d’altres que també necessiten aquest mateix perfil.

Sobre aquesta mateixa qüestió, l’INE assenyala que actualment hi ha 145.053 cadires buides en el mercat laboral espanyol. Que si bé és la xifra més alta de tota la sèrie històrica, no supera el 6% del total de llocs de treball existents. El president executiu de Randstad per a Espanya, Portugal i Latam, Jesús Echevarría, ha recomanat a les empreses la millora de les condicions de conciliació, teletreball i flexibilitat horària per captar nou talent, sense citar en l’esmentada llista la pujada de salaris. Entre les empreses enquestades, apujar salaris és la quarta opció per atraure professionals, per darrere de polítiques de flexibilitat horària, reforç de la imatge de l’empresa com un lloc desitjable per treballar i la rebaixa de les expectatives per part de l’empresa a l’hora de contractar.