Inversions

Les empreses estrangeres a Catalunya augmenten el 2,8%, fins a les 9.155 companyies

  • Aragonès acompanya els inversors estrangers i es reivindica com el ‘hub’ d’inversions del sud d’Europa

Les empreses estrangeres a Catalunya augmenten el 2,8%, fins a les 9.155 companyies
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La inversió estrangera continua fluint cap a Catalunya després de l’aturada mundial provocada pel coronavirus fa dos anys. El nombre d’empreses amb seu a fora però amb activitat o centres en territori català ha continuat creixent i l’últim any ha augmentat el 2,8%, fins a un total de 9.155 firmes d’origen estranger. Així ho ha anunciat el president del Govern, Pere Aragonès, aquest dijous en un acte celebrat al Palau de la Generalitat, en què ha volgut exhibir múscul empresarial i presentar Catalunya com un territori ‘business friendly’. Un total de 9.155 companyies d’origen estranger i que donen feina en territori català al 18,5% dels 3,5 milions de treballadors actius actualment entre Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

Envoltat de 150 directius de les principals firmes foranes, Aragonès ha reivindicat Catalunya com el ‘hub’ de les inversions estrangeres del sud d’Europa. La intenció del Govern és persistir en aquesta línia i continuar captant diners de fora per generar activitat a Catalunya. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha publicitat que des d’Acció –l’agència de promoció econòmica internacional de la Generalitat– tenen una cartera de 613 projectes de potencial arrelament futur a Catalunya. L’esmentada cartera és actualment el 56% més gran que el 2020, quan va esclatar la pandèmia, cosa que a ulls del Govern demostra l’interès creixent de les firmes internacionals a ubicar-se a Catalunya.

Notícies relacionades

D’aquestes 613 potencials inversions, la meitat són projectes de tipus industrial, una de les principals prioritats de Torrent durant la seva primera legislatura al capdavant de la conselleria d’Empresa. I el 40% del total de firmes interessades encara no estan presents al país. Precisament el conseller Torrent ha tornat aquesta setmana d’una gira de gairebé dues setmanes pel sud-est asiàtic on s’ha entrevistat amb diferents companyies, amb l’objectiu de captar futures inversions. Segons les dades facilitades des de la Generalitat, el nombre d’empreses estrangeres establertes a Catalunya ha augmentat un 60% respecte al 2014, el primer any que l’administració catalana va començar a recopilar aquestes dades.

De les 9.155 empreses d’origen estranger que ja estan operant en terres catalanes, el seu origen és divers i provenen de fins a 90 nacionalitats diferents. El primer origen, per proximitat, és França, d’on venen el 13,6% del total de firmes foranes instal·lades. El segueixen els Estats Units (13,0%), Alemanya (12,2%) i el Regne Unit (10,5%). Dins del sector industrial, un dels amb més pes, els sectors vinculats a les TIC i digitalització de la indústria, així com el de la maquinària i els béns d’equipament, que representen el 17% del conjunt de filials d’empreses estrangeres.

Temes:

Empreses