Crisi energètica
Els Vint-i-set xoquen pel límit al gas de la Comissió Europea
La proposta de mecanisme de correcció no respon a les expectatives ni dels qui reclamen un límit, com Espanya, ni dels qui s’hi oposen, com els Països Baixos
El mecanisme corrector del preu del gas proposat per la Comissió Europea ha generat un nou cisma entre els ministres d’energia de la Unió Europea, que aquest dijous discuteixen per primera vegada la proposta legislativa plantejada per la Comissió Europea. La iniciativa ha sigut rebuda amb escepticisme total pels governs, que fa mesos que reclamen una solució d’aquest tipus i que aquesta la consideren irrealista, insuficient, poc ambiciosa i impossible d’activar, llevat que hi hagués una ruptura del mercat i una destrucció d’infraestructures.
«No és una proposta seriosa; és una presa de pèl», ha dit aquest dijous la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica d’Espanya, Teresa Ribera. «No és suficient», apunta també la seva col·lega francesa, Agnès Pannier-Runacher, que avisa que el text no respon al mandat del Consell Europeu de l’octubre. «El projecte presentat per la Comissió és insuficient i no respon a la situació dels preus del gas. Fa falta que la Comissió proposi un text que sigui coherent i operatiu. No que sigui només postureig polític i que pugui tenir potencialment efectes perversos o nuls», afegeixen fonts del Ministeri de Transició Energètica de França, que alerten que és impossible d’aplicar llevat que hi hagi una ruptura del mercat.
Ànims encesos
«Les condicions que s’imposen fan improbable o gairebé impossible que s’activi i això no és el que hem demanat els 16 països que volem un límit al gas», ha avisat la ministra maltesa Miriam Dalli.
Amb els ànims així d’enceses afronten els Vint-i-set el quart Consell Extraordinari de Ministres d’Energia convocat per la presidència txeca de la UE des del juliol, en qual miraran de tancar un acord polític sobre el reglament d’emergència proposat a l’octubre, que inclou compres conjuntes de gas, solidaritat en cas de crisi i altres compromisos, així com un segon reglament per accelerar el desplegament de les energies renovables. Almenys si l’expedient explosiu del límit al gas no ho impedeix i acaba bloquejant l’aprovació dels dos expedients.
«Teníem un problema, perquè la Comissió no era capaç de plantejar una proposta. Ara tenim un altre problema, perquè ho ha fet. Només puc dir el que he repetit des del principi. Estic disposat a convocar tants consells extraordinaris com calgui per arribar a un acord», ha dit a la seva arribada a la reunió el ministre txec Jozef Síkela.
Divergències importants
La polèmica, en tot cas, girarà entorn de la iniciativa que Brussel·les s’ha resistit a plantejar: el límit al gas. El debat preliminar celebrat aquest dimecres entre els ambaixadors per preparar el terreny als ministres ha posat de manifest «divergències» molt importants entre els Vint-i-set sobre el concepte i sobre els paràmetres escollits per la Comissió. Els que no recolzaven abans la creació d’un límit, com és el cas dels Països Baixos, no han canviat d’idea, asseguren les mateixes fonts, però tot planteja problemes.
«Ens hem oposat amb fermesa a aquest concepte. No tant perquè sigui una cosa ideològica, sinó perquè clarament estem molt, molt preocupats amb els riscos», asseguren fonts diplomàtiques que apunten al risc per al subministrament, una cosa que, segons l’anàlisi holandesa, no canvia la proposta de Brussel·les.
Tot i que a priori no descarten estudiar cap element, entenen que no pot ser a qualsevol preu. «En aquest moment, la nostra anàlisi és que la proposta de la Comissió Europea per als Països Baixos pot posar en risc el subministrament», apunten les mateixes fonts, que insisteixen que l’«única solució real» és l’estalvi energètic i canviar el ‘mix’ energètic. El mateix element que preocupa altres països del nord. «Estònia està disposada a negociar i la proposta sobre la taula està bé, però la mesura ha de ser temporal i només s’ha d’aplicar a pujades de preus extremes. No podem posar en risc la seguretat del subministrament», ha indicat la seva ministra, Riina Sikkut, a la seva arribada al Consell.
Condicions
Notícies relacionadesEn realitat, la proposta no planteja un límit, sinó crear un mecanisme de correcció en cas d’episodis de pics extraordinaris. Haurien de donar-se dues circumstàncies perquè entrés en escena. En primer lloc, que el preu del gas al mercat de futurs del TTF, el mercat holandès de referència al qual es fan el 80% de les transaccions europees, superarà durant dues setmanes els 275 euros per megawatt hora. I, en segon, que la diferència respecte al gas natural liquat (GNL) als mercats internacionals superarà els 58 euros.
Dues condicions que no haurien permès activar el mecanisme ni a l’agost, quan els preus van marcar nivells rècord i van arribar als 350 euros per megawatt hora. És més, el sistema inclou una sèrie de salvaguardes que permetrien desactivar el límit de manera automàtica, o a la Comissió Europea prendre la decisió, en cas de detectar que el mecanisme corrector posa en risc l’estabilitat dels mercats financers o la seguretat de subministrament. Un risc que els Països Baixos continuen al·legant per rebutjar la introducció del mecanisme.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors