Perte d’automoció
El D-Hub tanca els avals mínims per iniciar la reindustrialització de Nissan
La firma dirigida per Joan Orús aconsegueix 48 milions de suports bancaris, sobre un objectiu inicial de 70 milions i s’haurà de presentar a una segona convocatòria del Perte per ampliar les ajudes públiques

La reindustrialització de les antigues fàbriques de Nissan es va salvar dilluns a la matinada per la mínima i quan sonava la botzina. El D-Hub, el projecte dirigit per Joan Orús i que aspira a acoblar furgonetes elèctriques a la Zona Franca de Barcelona, va aconseguir finalment els avals mínims per presentar-se al Perte de l’automoció i rebre fons europeus per al seu projecte. A les 23.55 hores els responsables del D-Hub firmaven a la notaria els últims avals bancaris, per valor total de 48 milions d’euros, i la documentació del Perte. Això li permetrà percebre 53 milions d’euros en ajudes públiques dels fons Next Generation EU.
El resultat final de les negociacions bancàries salva la reindustrialització, però deixa un resultat pitjor que el pretès pels seus impulsors. El conseller delegat del D-Hub va aconseguir 48 milions d’euros, sobre una previsió inicial d’alguna cosa més de 70 milions. Una punxada que els obligarà a redimensionar a la baixa inicialment el seu projecte per a la Zona Franca i moure fitxa per a anar a una segona convocatòria del Perte de l’automoció. Des del D-Hub afirmen que els «aquests avals garanteixen el desenvolupament i posada en marxa dels projectes tractors del ‘hub’, centrats en la producció de vehicles elèctrics».
El D-Hub ha esgotat fins a l’últim moment les seves opcions per participar en el Perte de l’automoció tal com va postular en un inici. El full de ruta que va dibuixar Joan Orús per a això es va torçar en el moment en què el Ministeri d’Indústria va rebutjar l’aval de 40 milions d’euros que posava la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català de Finances (ICF). Allà l’Executiu va vetar aquesta opció per no incórrer en una il·legalitat per doble ajuda pública, ja que l’ICF manca de fitxa per actuar com un banc. Com a contrapartida, va oferir set dies hàbils més al D-Hub per buscar nous avals.
Va ser llavors quan Orús, acompanyat pel Ministeri d’Indústria i la Generalitat –tots dos públicament han manifestat que la reindustrialització estava garantida– es va llançar a buscar el suport de la banca privada. El principal avalador és l’andorrà Andbank, seguit per Caixabank, Avalis, Abanca i Sabadell. La resta fins a sumar uns 48 milions la posen particulars i no arriben a la xifra de 70 milions d’euros que li permetria ampliar les subvencions directes que el D-Hub ha de garantir per rebre totes les ajudes del Perte.
Bancs com el Santander i Bankinter han caigut a última hora de l’operació. Un dels principals problemes és que, al tractar-se de fons europeus, les entitats bancàries no acaben avalant grans xifres ja que el D-Hub no supera les proves d’avaluacions de riscos. I és que aquesta aliança sorgida d’entre les consultores QEV i B-Tech va facturar el 2019 un total de 12,9 milions d’euros i avui pretén invertir 305 milions d’euros –junt amb els seus socis– només en els projectes vinculats directament al Perte de l’automòbil.
Dimensions en risc
Notícies relacionadesMenys fons europeus obligarien el D-Hub a redimensionar el seu pla d’inversions i podrien alentir la posada en marxa de les seves noves factories. La firma dirigida per Orús pretén acoblar les seves furgonetes elèctriques Zeroid a la Zona Franca i per poder realitzar tot el procés precisen canviar la planta de pintura, que no compleix els criteris mínims de sostenibilitat mediambiental exigits per la Unió Europea (UE). La punxada amb part dels avals obligaria o a posposar la remodelació de l’esmentada planta, a reordenar l’operació si arriba a la segona convocatòria del Perte o a treure els diners d’altra banda –per exemple, de l’aliat el D-Hub a la Zona Franca, la immobiliària Goodman–.
Tot això condicionaria els llocs de treball. La previsió inicial del D-Hub era de crear uns 1.000 llocs de treball en tres anys. El resultat final dependrà dels equilibris que realitzi Orús amb la resta de participants del projecte per al perte de l’automoció. Aquests són Applus+ Laboratories, Biofreshtech, Cellnex Telecom, Hub Tech Factory, ePowerlabs, Neteja Nervión, Lunagua, Millor Battery, Nogebus, Nutai, Power Electronics, Relats, S2 Grup, Tradebe, Wallbox i Zeleros.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Avançar el rellotge ¿Quan és el canvi d’hora del 2025? Data de l’arribada de l’horari d’estiu
- Criança El pediatre Carlos González explica la importància de la dependència emocional amb els fills: "Tots tenim una dependència dels nostres pares..."
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- BÀSQUET Chimezie Metu s’operarà d’una greu lesió la setmana que ve als EUA
- Motociclisme Jorge Martín: "Aquest no és el meu Mundial, serà l’any que ve"