Sector immobiliari

La farmacèutica Novartis tanca la venda de la seva històrica seu a Barcelona

Els fons Freo i BC Partners són els compradors

L’edifici s’ubica a la Gran Via de les Corts Catalanes i sempre ha sigut propietat de la multinacional

La farmacèutica Novartis tanca la venda de la seva històrica seu a Barcelona
2
Es llegeix en minuts

Operació de rellevància al sector de les oficines espanyoles. Els fons Freo i BC Partners han tancat l’adquisició de la històrica seu de la farmacèutica Novartis a Barcelona, segons han confirmat fonts de Freo. L’edifici s’ubica a la Gran Via de les Corts Catalanes i suma més de 12.000 metres quadrats. CBRE ha sigut l’assessor de Novartis, i Savills, el de Freo i BC Partners.

La farmacèutica va posar a la venda aquest actiu després que el teletreball hagi guanyat terreny en la companyia arran de la pandèmia, segons va informar fa un mes ‘Cinco Días’. La intenció de Novartis és firmar un acord de ‘sale and leaseback’, pel qual venen l’immoble, però es mantenen llogats en una part del mateix, amb una renda als nous propietaris.

¿Quant han pagat els inversors? La xifra final de l’operació no ha transcendit, tot i que podria rondar els 40-45 milions, segons ha assenyalat una de les parts implicades en la transacció a aquest mitjà. Segons informa Brainsre.news, la intenció dels nous propietaris és reformar l’immoble per adaptar-lo a les noves necessitats en matèria de sostenibilitat i ESG. A més, hi haurà un auditori, restaurants, sales de reunions i tres terrasses.

L’edifici de vuit plantes va ser promogut i construït el 1967. Des d’aquell any fins a l’actualitat sempre ha sigut propietat de Novartis. Actualment, ocupa 700 treballadors. L’immoble està ubicat al número 764 de la Gran Via de les Corts Catalanes, al barri del Fort Pienc.

Les oficines a Barcelona

Durant els nou primers mesos de l’any, la inversió en oficines a Barcelona ha sigut de 835 milions d’euros, i d’aquests 460, entre el juliol i el setembre, segons l’últim informe publicat per la consultora Savills. En aquesta xifra s’hi inclou la venda de la nova seu de Glovo, una operació anunciada fa mesos ja. El protagonista d’aquesta transacció és Freo, que va vendre a GMP, la socimi participada per la família Montoro i el fons sobirà de Singapur GIC, l’actiu per 200 milions.

La segona operació més gran del tercer trimestre de l’any va ser l’adquisició de l’edifici ubicat als números 2-6 de l’avinguda de Josep Tarradellas. Franklin Templeton va comprar l’actiu a la gestora DWS, en una operació avançada en exclusiva per aquest diari.

Notícies relacionades

Segons l’estudi de la consultora abans esmentada, els inversors internacionals continuen sent els principals dinamitzadors de l’activitat a Barcelona, amb el 62% del volum transaccionat. Aquest percentatge s’eleva fins al 71% si es considera l’operació de GMP estrangera per la presència de GIC.

Un dels principals esculls perquè hi hagi més operacions estan sent les noves exigències de rendibilitat dels inversors. Durant aquest any ha augmentat un 0,55%. ¿Quines implicacions té això? Un immoble que ofereixi unes rendes anuals de 100.000 euros, que abans es transaccionava al 3,50% i valia al mercat 2,8 milions, ara es ven al 4% i val 2,5 milions. Aquesta caiguda de valor pot ser parcialment salvada, sempre que la propietat pugui acoblar les rendes a inflació.