Encara tens dubtes sobre el cotxe elèctric? T’expliquem per què val la pena
La mobilitat elèctrica és clau en el procés d'electrificació de la societat i per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2050
Carregar un cotxe elèctric pot costar menys de dos euros
S'imaginen viatjar de Barcelona a Granada amb cotxe elèctric i en menys de 24 hores? Perquè és possible i és una demostració que, avui dia, un viatge de llarga distància ja no suposa un problema si optem per passar-nos a la mobilitat elèctrica. Ferran Menescal, responsable de Mobilitat Elèctrica d'Endesa i tres apassionats més del vehicle elèctric, es van plantejar aquest repte amb una ruta de 2000 km que va partir de Viladecavalls (Barcelona) i va passar per Saragossa, Madrid i Linares fins a arribar a Granada. La volta a Barcelona es va fer passant per Alacant i l'Aldea (Tarragona).
El resultat va ser reeixit i, després de 24 hores de ruta amb parades en punts de càrrega ultraràpida de sis operadors diferents, van arribar a Barcelona. “El nostre objectiu era demostrar que avui dia es pot viatjar per tota Espanya i que hi ha punts de càrrega en tota la geografia”, explica Menescal. A això també cal sumar el desenvolupament que està vivint el mercat del cotxe elèctric, amb vehicles amb major velocitat i capacitat de càrrega, i molta més autonomia i potència. En el cas d'aquests amants de la mobilitat elèctrica, la ruta es va dur a terme amb un Polestar 2, la marca de vehicles prèmium i elèctrics del Grup Geely, al qual també pertany Volvo.
L’any 2035 tots els cotxes comercialitzats a la Unió Europea hauran de ser de zero emissions. En l'actualitat, el transport allibera el 12% dels gasos d'efecte d'hivernacle en el territori de la UE i aquesta mesura és una de les més importants per a aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2050. Però sobre la mobilitat elèctrica, clau d'aquest canvi, i el seu desenvolupament encara es plantegen molts dubtes.
Mites i avantatges del cotxe elèctric
El cotxe elèctric és una de les potes més rellevants dels canvis en la mobilitat que es produiran en els pròxims anys. De fet, la seva presència és cada vegada més crucial i, en l'actualitat, ja hi ha prop de 300.000 vehicles elèctrics a Espanya. Al seu voltant s'han format molts mites, però la veritat és que els seus avantatges són múltiples.
No contamina. El més important és que aquests vehicles no emeten gasos d'efecte d'hivernacle i, per tant, no tenen impacte durant la seva conducció. Respecte a la càrrega, a pesar que el mix energètic encara no sigui d'origen 100% renovable, la càrrega nocturna aprofita l'excedent d'energies renovables i, en conseqüència, també seria zero emissions.
És més car, però no a mitjà i llarg termini. Sí, el preu dels vehicles elèctrics és molt superior al de qualsevol de combustió. Però l'estalvi és múltiple. Impostos més baixos, ajudes a la seva compra, menor cost de manteniment i estalvi en combustible. Això últim ho reflecteix molt bé. El cotxe elèctric té un consum aproximat de 2,7 € per cada 100 km, mentre que aquesta xifra, de mitjana, pujaria a 8,75 € en un vehicle de combustió. “Si ho compares, quatre anys després de la seva compra el preu és bastant inferior”, assegura Menescal.
No, la factura de la llum no es dispara. Carregar el cotxe a casa no suposarà que la factura de la llum es dispari. Amb un recorregut mig anual de 300 km, la factura pujaria tan sols 25 euros. Això sí, tot això si s'utilitzen tarifes especials com l'One d'Endesa o la Tempo ZERO Vehicle Elèctric, que permet carregar sense cost si es duu a terme a la nit entre les 00.00 h i les 7 h.
Molta eficiència i, sí, cada vegada més autonomia. La tecnologia d'aquests vehicles és un dels pilars de la seva eficiència. En l'actualitat, de mitjana, un cotxe elèctric pot tenir entre 300 i 400 km d'autonomia. Una xifra que no ha deixat de créixer i que continuarà fent-ho en els pròxims anys.
El cotxe elèctric compta amb molts avantatges. Però, què succeeix amb els punts de càrrega?
Quants punts de càrrega hi ha a Catalunya?
Segons les dades de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC), en el segon trimestre de 2022 ja hi havia 15.772 punts de càrrega públics a Espanya. Comptabilitzant els de domini privat, serien ja gairebé 225 mil. Catalunya encapçala la llista de públics amb més de 3.200.
Només Endesa X Way, l'operador de solucions de recàrrega energètica, ja havia instal·lat més de 3.200 punts públics per tota la geografia espanyola fins a juliol de 2022, cobrint 15.000 km de vies principals i àrees urbanes secundàries amb una distància inferior a 100 km entre ells. A Catalunya, actualment, la companyia compta amb 685 connectors en ple funcionament, 341 connectors construïts i que entraran en funcionament pròximament, i n’hi ha més projectats.
Un punt de càrrega d'Endesa X
/“En el cas de Catalunya disposem de punts de càrrega cada 50 km o menys. És una xarxa que permet cobrir tota la regió i que té l'objectiu d'oferir tranquil·litat a l'usuari per a desplaçar-se per tot el territori sense complicacions. Ara, estem densificant l'Àrea Metropolitana de Barcelona i altres punts amb molta mobilitat”, afirma Menescal.
Sobre el criteri seguit per a la instal·lació dels punts de càrrega, l'expert explica que Endesa X Way compta amb una eina de ‘scoring’ intern i diferents estudis de mobilitat que detecten les carreteres i municipis amb més desplaçaments i, també, amb millor viabilitat per a instal·lar un punt. Els usuaris poden saber on trobar un punt de càrrega a través d'aplicacions com JuicePass que, a més, també ofereix informació de la resta d'Europa.
Quins tipus de punts de càrrega existeixen?
Segons la ubicació, existeixen quatre tipus de punts de càrrega per al cotxe elèctric:
Quan tots els cotxes siguin elèctrics hi haurà suficients punts de càrrega?
Un dels dubtes que es plantegen molts usuaris sobre el futur del vehicle elèctric és: Com i on es podrà carregar tot el parc mòbil quan la transició cap a aquest model sigui completa? La mobilitat elèctrica és un canvi de paradigma. I el model de consum és un dels factors que evolucionarà al costat d'ella. En l'actualitat, amb el vehicle de combustió, anem a una gasolinera i, com per art de màgia, en menys de cinc minuts tenim el dipòsit ple. Això és una cosa que ja està canviant amb l'arribada del vehicle elèctric i dos conceptes defineixen a la perfecció aquesta evolució disruptiva: Flexibilitat i optimització.
“A diferència del vehicle de combustió, el cotxe elèctric pot carregar-se al carrer, en el treball, en l'aparcament d'un supermercat, en un pàrquing públic, una estació de servei o a casa. És a dir, hi ha més opcions i molta més flexibilitat a l'hora de carregar la bateria. I, en un futur, els punts de càrrega estaran en molts més llocs”, explica Menescal.
Un vehicle elèctric de neteja de Barcelona
/En aquest sentit, el responsable de Mobilitat Elèctrica d'Endesa a Catalunya també apunta a l'optimització de la càrrega com un factor clau. “La càrrega s'integrarà amb el nostre dia a dia. Per exemple, durant les vuit hores que estem en el treball o a la nit a casa, aprofitant que el preu serà molt més econòmic. Però, a més, amb el cotxe elèctric l'usuari també pot optimitzar la càrrega a la necessitat que tingui per a optimitzar el consum i el preu. Un canvi substancial amb l'actual model d'omplir el dipòsit fins dalt sempre”, assegura l'expert.
A tot això, se sumarà la reducció del parc mòbil que, actualment a Espanya, suma més de 24 milions de turismes. “Els canvis cap a la mobilitat sostenible també van cap a un model en el qual hi haurà menys cotxes en propietat, hi haurà més opcions de transport públic i també es desenvoluparan moltes més opcions com el ‘carsharing’”, afirma Menescal.
Llum Verda: informació per a conèixer el sector de l'energia
Llum Verda és un projecte d'Endesa que, amb la col·laboració de Premsa Ibèrica, té l'objectiu d'ajudar el lector a comprendre com funciona el sector energètic i aprofundir en el procés de transformació sostenible que s'està produint. A través de sis reportatges, aquesta iniciativa oferirà al lector informació sobre el sector i s'explicarà com s'està treballant en el procés d'electrificació de l'economia, un element fonamental per a aconseguir la descarbonització i avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la lluita contra el canvi climàtic.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034