Treball en plataformes
Espanya i vuit països més de la UE bloquegen la ‘llei rider’ europea
La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, rebutja el compromís de la presidència txeca de la UE sobre la directiva de treballadors de plataformes per falta d’ambició
«Hem treballat amb totes les forces per avançar en els treballs. Hem intentat presentar versions de compromís, però en la votació definitiva no hem aconseguit arribar a la majoria qualificada», ha resumit al terme del Consell de ministres d’Assumptes Socials i Ocupació de la UE el ministre txec Marian Jurečka sobre el resultat de la negociació sobre la directiva sobre els treballadors de plataformes digitals, la ‘llei rider’ europea. Espanya i vuit països més –Portugal, Eslovènia, els Països Baixos, Luxemburg, Bèlgica, Grècia, Alemanya i Romania– han aconseguit formar una minoria de bloqueig i s’han oposat finalment al compromís txec que la vicepresidenta Yolanda Díaz ha considerat insuficient.
«La presumpció de laboralitat no és equilibrada, s’ha debilitat notablement respecte a la proposta inicial de la Comissió i no permet la correcta classificació de les persones que treballen a les plataformes digitals. No garanteix a més una protecció homogènia a la UE», ha explicat Díaz sobre els motius pels quals ha rebutjat una proposta de compromís que considera que rebaixa els drets laborals, dilueix la presumpció de laboralitat dels treballadors de les plataformes com Uber, Glovo o Deliveroo i no posa fi a l’abús dels falsos autònoms, que seguirien en una situació precària.
Nova negociació el 2023
Notícies relacionadesLa presidència txeca de la UE ha intentat fins a l’últim minut dissenyar un compromís que fos acceptable per a un màxim de delegacions i en la votació final, segons ha indicat Jurečka, s’han quedat a prop d’aconseguir la majoria qualificada necessària, però finalment a Praga li han faltat vots per tirar endavant la norma. «Hem aconseguit avançar i som a prop de l’acord. Soc optimista», ha dit després de la reunió. L’expedient passarà ara a mans de la presidència sueca de la UE que agafarà les regnes de la presidència semestral el pròxim 1 de gener del 2023. El titular txec d’ocupació ha admès que per a un grup de països el nivell d’ambició «era massa baix» mentre que per a d’altres era «massa elevat».
«Hem aconseguit aproximar aquestes dues postures. Ens ha faltat una mica més de temps per fer més consultes i aclarir més les coses. Crec que avui ens ha faltat molt poc per arribar a l’acord», ha afegit sobre una proposta que aspira a millorar el reconeixement laboral d’aquests treballadors», ha insistit Jurečka. Al seu costat, el comissari d’ocupació, Nicolas Schmit, ha admès que l’acord no és fàcil i que hi ha diferències fonamentals en les posicions dels països que defensen una proposta pròxima a la plantejada per Brussel·les i els que aposten per diluir-la. «Crec que s’ha desbrossat bé el terreny. Ens hem aproximat molt al plantejament que proposava la Comissió i crec que l’acord està a l’abast de la mà», ha valorat.
- Nova delinqüència Cop policial contra lladres que circulen amb patinet elèctric
- Tensió veïnal La Mina s’enfronta als Mossos pel desallotjament d’una família
- L’últim error de les Glòries
- Concerts d’aniversari Els Pets: "Qui vegi el got del català mig ple, que ens digui quina medicació pren"
- Anna Freixas: "La dificultat de la jubilació és donar sentit a la vida cada dia"