Viatges

El turisme continua a l’alça aliè a la inflació

Creix la demanda malgrat els preus i Barcelona lidera la llista de reserves hoteleres a Espanya

El turisme continua a l’alça aliè a la inflació
4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Cap símptoma de desacceleració en el turisme, almenys de moment. La demanda de turistes segueix en creixement després d’un estiu d’èxit. El sector, que va viure durant la pandèmia la pitjor etapa de la seva història davant les restriccions generalitzades al moviment, està afectat per la inflació derivada de l’alça de preus dels carburants, però sense efectes en les reserves a curt termini. «És veritat que estan pujant alguns preus per la inflació, però no hi ha sensació de dissuasió viatgera encara», afirma el vicepresident de l’Aliança per a l’Excel·lència Turística (Exceltur), José Luis Zoreda.

Des de principis d’any fins a l’octubre els preus del turisme i l’hostaleria s’han incrementat un 7,1%, segons les dades de l’Índex de Preus de Consum (IPC). Per serveis, una carrera amb taxi ha augmentat un 1,6%; un vol internacional, un 5,2%; un àpat en un restaurant, un 6,1%, i una nit en un hotel, un 26,7%. Potser per això ha funcionat molt bé aquest any el Black Friday a les empreses turístiques, segons el ‘lobby’ turístic que integra gegants del sector com Meliá, Amadeus, Iberia i Renfe. «Ha sigut molt bo per a moltes empreses turístiques de cara a reserves de Nadal i també per a l’estiu a l’assegurar un bon preu», assegura Zoreda.

Malgrat aquest increment dels preus la demanda es manté activa aquest hivern, després que la temporada passada la variant òmicron llastés les festes nadalenques. A falta de xifres concretes per a les dues setmanes més nadalenques, des del sector aeri, l’Associació de Línies Aèries (ALA) preveu que l’oferta de seients per a aquesta temporada d’hivern –que va arrencar a l’octubre i finalitza el 25 de març– superi en un 4,4% la de la mateixa temporada del 2019, just abans de la pandèmia. I des de l’aerolínia Iberia afirmen que «les reserves per Nadal i el primer trimestre de l’any se situen, per ara, en els nivells normals que corresponen a l’estacionalitat».

També en el cas dels hotels les perspectives són positives. Segons la plataforma de comerç hoteler, Siteminder, les reserves en hotels espanyols es troben un 16% per sobre dels nivells prepandèmia; superen, així, els principals països de l’entorn, i totes les grans capitals superen les xifres del 2019. En concret, Barcelona encapçala la llista amb un creixement del 26%, seguida de València (22%), Sevilla (18%) i Madrid (5%). També un informe elaborat per la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat) i PwC mostra unes perspectives d’ocupació hotelera l’hivern del 2023 que superen 0,06 punts les xifres del 2019. En la mateixa línia, el grup hoteler Sercotel afirma que la previsió d’ocupació, a la seva cadena, per al mes de desembre és, aproximadament, d’un 75%, per sobre de les xifres del 2019, amb Las Palmas de Gran Canaria com el destí que millor es comporta, una cosa habitual en aquesta època de l’any.

«Hi ha hagut molta demanda de viatges aquest Nadal respecte a l’any passat que pràcticament s’equipara a les xifres del 2019», coincideix el president de la Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV), Carlos Garrido, tot i que no s’atreveix a donar xifres de reserves. Sobre les destinacions, apunta les tradicionals d’aquesta època de l’any, protagonitzades per la neu i el turisme d’interior, mentre que en l’àmbit internacional hi destaquen capitals europees i Finlàndia, per la visita al Pare Noel. En llarga distància, afegeix, s’ha venut «bastant bé» el Carib, Mèxic, la República Dominicana i Cuba i com a grans viatges assenyala les Maldives, el Japó i els Estats Units.

Aquest pont de desembre és el primer termòmetre per mesurar l’evolució turística aquestes dates. I tot i que el mal temps ha desfet els plans de molts a l’últim moment, les previsions eren tan bones que van portar Renfe a incrementar l’oferta de trens amb 1,5 milions de places i les aerolínies han programat més de 44.500 vols als aeroports espanyols. Aquestes dades s’acosten a la xifra de fa tres anys i és el 20% més que el 2019.

I amb aquesta tornada a la normalitat, les escapades rurals es desinflen, després de ser les grans protagonistes de la pandèmia. Segons Clubrural.com, un dels portals amb més allotjaments de turisme rural a Espanya, es preveu per a la Nit de Nadal i la de Cap d’Any uns percentatges del 48% i del 61% d’ocupació, un 10% i un 5% més que l’any passat, però després d’un pont de desembre amb ocupacions del 30%.

Notícies relacionades

Respecte dels turistes internacionals que venen, les últimes xifres oficials corresponen a l’octubre, quan van arribar a Espanya prop de 7,2 milions de turistes internacionals, el 94,6% dels que van arribar el mateix mes del 2019, segons les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme preveu que «aquesta tendència de recuperació es mantindrà els últims mesos de l’any», segons exposa en un comunicat el departament que dirigeix la ministra Reyes Maroto.

Els viatgers estrangers procedeixen fonamentalment de països europeus, com França, el Regne Unit i Itàlia, tot i que destaca, segons el sector, l’increment de la demanda del client nord-americà en la recta final de l’any. «Les condicions macroeconòmiques favorables per la falta de problemes energètics, com passa a Europa, i la devaluació de l’euro enfront del dòlar està fent que hi hagi un repunt important de la demanda nord-americana», indica José Luis Zoreda.