Mercat laboral
L’hostaleria comença a apujar sous per captar els cambrers que li falten
Bars, restaurants i hotels són el sector que més augmenta la seva despesa en costos laborals durant el tercer trimestre
Després d’un estiu lamentant-se de la falta de cambrers disposats a treballar en les condicions que oferien, les empreses de l’hostaleria comencen a millorar les condicions i a apujar salaris per captar més personal. Així ho constata l’índex de costos laborals publicat aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que fa referència al tercer trimestre de l’any (juliol-setembre) i assenyala que els bars, restaurants i hotels han sigut el sector que més ha incrementat la seva despesa en pagar nòmines en l’esmentat període. Concretament, un professional de l’hostaleria va guanyar, de mitjana i en termes desestacionalitzats, un 4,2% més per hora a l’estiu del 2022 que en el del 2021. Un augment substancial però inferior a l’encariment del cost de la vida, que al novembre era un 6,8% més elevat.
Les condicions en el sector tenien marge de millora. I és que un empleat de l’hostaleria –que inclou des d’un cambrer, cuiner o fregaplats fins a un xef o ‘maitre’– gana de mitjana 1.242 euros bruts al mes, mentre que el sou mitjà en el conjunt de l’economia se situa en 2.152 euros. És a dir, els empleats de l’hostaleria cobren gairebé la meitat que qualsevol altre treballador, segons les últimes dades disponibles de l’enquesta de costos laborals del segon trimestre (l’INE avança primer l’índex i fins aquest divendres no actualitzarà l’enquesta).
L’increment de sous, en un context d’increment generalitzat de preus, està sent pràcticament transversal en tots els gremis. L’hostaleria és la que més està augmentant la seva despesa en nòmines –ja sigui perquè paga millor l’hora i perquè contracta més gent–, però les activitats immobiliàries han augmentat la seva despesa en personal el 6,7%, el transport –també mancat de personal, segons les empreses–, un 6,1% i el comerç, un 4,8%; entre d’altres. Només les activitats financeres –marcats els comptes bancaris per la substitució de personal de més edat i millors salaris per més jove i més mal pagat– (-0,9%), la informació i les comunicacions (-1,3%) i les activitats artístiques (-6,2%) gasten menys en nòmines que fa un any.
Les empreses estan incrementant la seva despesa en personal, si bé els increments salarials que estan executant es troben lluny dels actuals nivells d’inflació. Les dades de l’INE del tercer trimestre ofereixen una fotografia coincident amb els de salaris firmats per conveni col·lectiu que va actualitzar divendres passat el Ministeri de Treball. Si aquests segons pujaven al novembre, de mitjana, al 2,7%; els primers registren un increment del cost salarial per hora efectivament treballada d’un semblant 2,9%. Les dues xifres, substancialment per sota dels actuals nivells d’inflació, que al novembre es movia en el 6,8%.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034