Mercat laboral
Treball ultima una pujada de salari mínim a partir de la referència de 1.050 euros
Yolanda Díaz presentarà aquesta setmana, previsiblement dijous, l’informe d’experts sobre quins seran els imports exactes a partir del 2023
El salari mínim interprofessional (SMI) entra en les seves dues setmanes decisives, amb l’horitzó del 31 de desembre com a data límit oficial per definir quant pujarà el 2023. El Ministeri de Treball prepara per a aquests pròxims dies, previsiblement dijous, la presentació de l’informe d’experts governamentals i sindicals amb les recomanacions específiques sobre quant s’hauria d’incrementar per a l’any que ve aquest sòl salarial, que actualment està en 1.000 euros bruts (en 14 pagues). Aquesta setmana passada l’OCDE va convidar les economies més avançades a continuar incrementant els seus salaris mínims per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu en l’actual crisi de preus. Al voltant d’uns dos milions de treballadors perceben actualment el salari mínim, segons diferents estudis, com els del Banc d’Espanya i la fundació Iseak.
L’última referència que maneguen des del departament liderat per Yolanda Díaz són els 1.047 euros en els quals es va ubicar, com a màxim, l’informe elaborat fa any i mig pels seus experts, abans de l’actual espiral inflacionista. Des de Treball donen per amortitzada l’esmentada referència i pretenen incrementar en més quantia el salari mínim. Des dels sindicats els reclamen una pujada semblant a la de les pensions, per a les quals s’aplicarà una revalorització del 8,5%. És a dir, reclamen al Govern apujar l’SMI fins als 1.085 euros. I la patronal encara no s’ha pronunciat, si bé en els últims mesos ha rebutjat qualsevol mesura que suposi un increment dels costos laborals de les empreses.
L’aliança entre el PSOE i Unides Podem han fet del salari mínim una de les seves cartes electorals. Abans que els morats entressin formalment a governar amb els socialistes, ja van pactar incrementar substancialment l’SMI, de 735 a 900 euros, el 2019. Des d’aleshores, ja amb Yolanda Díaz als comandaments de Treball, cada any han anat incrementant amb més o menys intensitat aquest indicador. La primera vegada (de 900 a 950 euros) amb acord de patronal i sindicats i les dues següents (de 950 a 965 euros i de 965 a 1.000 euros) només amb l’aval sindical. Aquest 2023 torna a ser any electoral i a les patronals i sindicats, per a satisfacció dels segons i incomoditat dels primers, s’espera un increment substantiu, atès el fort context d’increment de preus i pèrdua general de poder adquisitiu.
Apujar o no, i quant, el salari mínim interprofessional és potestat única i exclusiva del Govern, si bé legalment ho ha de consultar abans amb els agents socials més representatius. No obstant, abans d’abordar pròpiament amb aquests la xifra per al 2023 l’Executiu ha hagut de consensuar-la internament. Les opinions dins la coalició sobre com ha d’evolucionar aquest sòl salarial no sempre han sigut homogènies, i la creació d’un comitè d’experts –format per estudiosos a proposta de Treball, Hisenda i Economia– va ser una solució interna per treballar amb temps un consens sobre aquesta matèria.
Aquesta setmana l’esmentat comitè d’experts farà pública una forquilla d’increments per al 2023. L’actual i ja obsoleta referència contemplava un SMI per a l’any que ve d’entre 1.012 i 1.047 euros. La nova partirà de la segona xifra, segons coincideixen a dir diferents fonts del diàleg social, des de la qual s’obrirà el ventall. Una vegada publicada l’esmentada forquilla, Yolanda Díaz citarà patronal i sindicats per acabar de tancar la quantia concreta. La seva intenció és tenir un acord bipartit o tripartit abans del 27 de desembre, data de l’últim Consell de Ministres ordinari de l’any. I és que la revalorització de l’SMI hauria de passar pel Butlletí Oficial de l’Estat abans d’acabar l’any per a la seva entrada en vigor a partir de l’1 de gener del 2023.
La referència del 60% del salari mitjà
Notícies relacionadesLa vicepresidenta segona va prometre al setembre una pujada del salari mínim «excepcional» davant la persistent inflació. De moment l’IPC interanual es va situar el novembre en el 6,8% i el mitjà acumulat està en el 8,5%. És a dir, si pretengués equiparar salari mínim i inflació, depenent del barem que escollís, hauria de plantejar una forquilla d’entre 1.068 i 1.085 euros. El Govern estima que els salaris en el conjunt de l’economia pujaran el 3,5% l’any que ve, en la línia de l’increment que va oferir als funcionaris. Si se cenyís a aquesta xifra i no donés un tracte especial a l’SMI –que afecta rendes baixes i més vulnerables– quedaria en 1.035 euros.
Un dels compromisos de legislatura que va adquirir el Govern és equiparar el salari mínim interprofessional al final del seu mandat amb el 60% del salari mitjà, tal com recomana la carta europea de drets. El problema aquí per calcular aquesta xifra és que l’indicador es pren com a referència per determinar el salari mitjà. Si es parteix de l’enquesta d’estructura salarial de l’Institut Nacional d’Estadística, l’última xifra de la qual és del 2020, el salari mitjà a Espanya era fa dos anys de 1.797,5 euros bruts (en 14 pagues). És a dir, el 60% de l’esmentada xifra seria 1.078,5 euros bruts al mes. Per tant, el Govern hauria d’apujar l’any que ve el salari mínim un 7,8% per complir amb el seu programa electoral.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao