Transport
Renfe avisa 75.000 usuaris d’abonaments bonificats per ús irregular: possible retirada i confiscació de la fiança
El mal ús dels títols gratuïts es limita al 3% dels més de 2,3 milions venuts
Renfe comença aquest dimecres a avisar 75.000 usuaris d’abonaments bonificats al 50% de la utilització «irregular», amb reserves que després no s’ocupen, que pot derivar en la confiscació de la fiança i en l’anul·lació del títol de transport.
El mal ús dels títols gratuïts es limita, assenyala Renfe, al 3% dels més de 2,3 milions d’abonaments adquirits des que el setembre passat va entrar en vigor la bonificació del 50% en els viatges de mitjana distància i del 100% en rodalies aprovats pel Govern per compensar parcialment la pujada de la inflació. La mesura s’ha prorrogat per a l’any 2023.
La companyia ha informat en una nota que comença aquesta campanya d’avisos a través de correus electrònics i d’SMS, en els quals comunicarà als qui fan reserves que després no ocupen i no cancel·len amb, almenys, dues hores d’antelació, que si repeteixen aquests comportaments en tres ocasions els retirarà l’abonament.
Renfe enviarà dos avisos al titular quan es detecti que finalment no ha viatjat sense anul·lar la reserva amb l’antelació requerida i la tercera vegada que ho repeteixi li retirarà la fiança de 20 euros dipositada quan es va comprar l’abonament.
Tot i així, s’estableix un termini transitori de set dies en què s’informarà el viatger de l’incompliment sense que suposi l’aplicació de la mesura.
A més, entre les noves condicions d’ús es limita a quatre viatges diaris d’anada o tornada el nombre màxim de trajectes que es permeten per abonament i no serà possible formalitzar dos viatges en el mateix sentit fins que transcorri el triple del temps de viatge programat.
Les bonificacions han fet que el volum de transport ferroviari estigui ja a l’octubre per sobre dels nivells precovid en mitjana distància (amb un milió d’usuaris més que l’octubre del 2019) i s’hi aproximi en rodalies, segons les xifres que ha publicat aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
Notícies relacionadesEn concret, a rodalies els 48,45 milions de desplaçaments de l’octubre se situen només lleugerament per sota del febrer del 2020 (just abans d’esclatar la pandèmia), tot i que sobre el mateix mes del 2019 «falten» gairebé 6 milions de viatgers.
En llarga distància, que no està inclosa en el paquet de bonificacions, les xifres estan encara per sota d'aquell moment, tot i que s’hi acosten: 2,6 milions ara enfront de 3 milions fa tres anys.