Pla controvertit
Sitges avala el megaprojecte tecnològic de la cimentera de Vallcarca
L’alcaldessa considera que la iniciativa és una «gran oportunitat» per al desenvolupament econòmic del municipi
L’ajuntament ha exposat la proposta a la Generalitat, que els recolza a l’espera que es tramiti
A1-157482923.jpg /
L’Ajuntament de Sitges (Barcelona) avala el megaprojecte per convertir la cimentera de Vallcarca en un campus tecnològic. L’alcaldessa, Aurora Carbonell (ERC), ha defensat aquest dijous la iniciativa, assegurant que és «una gran oportunitat per al desenvolupament econòmic» d’aquest municipi del Garraf, malgrat que el pla, avançat per EL PERIÓDICO a l’octubre, va desfermar les ires dels grups ecologistes, que no comparteixen que es construeixi en un espai natural protegit.
Carbonell s’ha fet acompanyar aquest dijous pel secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana de la Conselleria de Territori, Francesc Sutrias. Fonts de la Generalitat han assegurat que recolzen l’ajuntament, a l’espera que el pla urbanístic es tiri endavant de manera formal i puguin validar-lo.
Afectaria 15 hectàrees
Des del consistori han explicat en un comunicat que Vallcarca té un total de 49 hectàrees de superfície i que la cimentera n’ocupa 19. El projecte elaborat pels estudis d’arquitectes Oua i Mias sota la direcció de Fomento de Contratas y Construcciones (FCC), l’empresa a la qual pertany la instal·lació, intervindria sobre 15 d’aquestes hectàrees i, d’aquestes, el 20% seria zona verda, han puntualitzat.
El projecte, que encara no és definitiu, adverteixen, aposta per la implantació d’indústries vinculades al sector audiovisual, tecnològic i formatiu, un àmbit en el qual Sitges ja té un nom, per exemple amb tot el vinculat al Festival de Cine.
Preservar el sòl industrial
La proposta presentada per la propietat privada de la cimentera preveu la regeneració integral de la zona, convertint l’antiga fàbrica de ciment en un ‘hub’ tecnològic i audiovisual. Aquesta transformació, ha seguit l’alcaldessa, vol ser un referent internacional en urbanisme sostenible i, per això, la iniciativa preservaria el sòl industrial «que no pot perdre el municipi» i el que aspiren «és passar d’indústria pesant a indústria neta i del coneixement».
Algunes empreses ja han contactat amb l’Ajuntament de Sitges, en què governen els republicans en coalició amb el PSC, Guanyem i un grup independent, per interessar-se pel megaprojecte.
Contra l’emergència climàtica
Notícies relacionades«La proposta de regeneració urbana s’integra de forma natural en el paisatge del parc natural del Garraf i a més preservem la nostra identitat i la memòria de l’espai», ha defensat Carbonell.
El regidor d’Espais Naturals de Sitges, Eduard Terrado, ha afegit que l’actuació projectada a Vallcarca pretén «recuperar i preservar el parc natural per reduir l’impacte, seguint la línia mundial de la lluita contra l’emergència climàtica».
Urbanisme Sitges Ecologia Infraestructures Construcció FCC (Fomento de Construcciones Y Contratas)
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia