Tercer paquet anticrisi
L’ajuda als carburants es concentra en el camp i el transport
El PSOE i Unides Podem negocien els últims serrells del decret anticrisi que s’aprovarà aquest dimarts relatius a la vivenda i l’ajuda a les famílies al cistell de consum
El Govern aprovarà aquest dimarts el tercer paquet de mesures per fer front als efectes de la guerra d’Ucraïna que «reformula» l’anterior per «adaptar-lo al context de la inflació actual» i que té l’objectiu de protegir «els col·lectius vulnerables», segons un esborrany del text a què ha tingut accés aquest diari. Està previst que sigui el president del Govern, Pedro Sánchez, qui comparegui després de l’última reunió dels ministres abans de final d’any per fer balanç del curs i anunciar les mesures, entre les quals s’inclou un blindatge del descompte dels carburants per als sectors més afectats com el transport i el sector primari.
Unes hores abans de la seva aprovació, els partits de coalició negocien els últims serrells d’aquest document, com la pròrroga dels contractes de lloguer i la congelació de les hipoteques variables que demanen des d’Unides Podem. Més a prop es troben les dues parts en relació amb les mesures per pal·liar la pujada del cistell de consum, que podrien incloure el xec de 300 euros a les famílies vulnerables confien arribar a un acord, informa Juan Ruiz. Aquesta mesura no s’inclou a l’esmentat esborrany però la seva exposició de motius explica que l’augment de preus «és especialment rellevant als aliments, existint productes de primera necessitat, com la farina, la mantega o el sucre que han experimentat increments pròxims al 40% interanual». Una altre opció que s’estudia és passar a l’IVA superreduït alguns aliments que actualment estan el 10%, com el peix. En el superreduït ja hi ha el pa, la llit, els ous, el formatge, la fruita o els llegums.
Tampoc hi ha rastre del descompte generalitzat de 20 cèntims per litre de carburant que finalitza aquest 31 de desembre, tanmateix s’expliciten una sèrie d’ajudes directes encaminades a pal·liar l’alça dels combustibles per sectors al sector primari i el transport. Al seu torn, el text a què ha tingut accés aquest diari inclou la rebaixa fiscal de la factura de la llum i el gas fins al 30 de juny (0,5% de l’impost especial a l’electricitat i 5% de l’IVA i la suspensió de l’impost a la producció elèctrica, així com la rebaixa al 4% de l’IVA de les mascaretes).
Respecte al descompte als carburants l’esborrany esmentat incorpora una ajuda «extraordinària i temporal» de 20 cèntims per litre entre l’1 de gener i el 31 de març del 2023, que evolucionarà a 10 cèntims per litre entre l’1 d’abril i el 30 de juny, per «sufragar» el preu dels carburants per a empreses de transport per carretera «amb dret a la devolució parcial de l’impost sobre hidrocarburs pel gasoil professional». Aquesta ajuda estarà condicionada al pagament dels carburants a través de les targetes de gasoil professional i es realitzarà a través de transferència bancària una vegada l’Agència Tributària o l’Administració Foral (en el cas del País Basc i Navarra) calculin l’import de l’ajuda al final de cada mes.
Els transports que no tenen dret a la devolució parcial de l’impost d’hidrocarburs –això és taxis, autobusos urbans, transport de mercaderies per carretera, serveis de mudança, transport sanitari i transport terrestre i suburbà de passatgers– es podran beneficiar d’una ajuda directa en funció de la tipologia de vehicle que va des dels 3.600 euros als 300 euros. Aquest subsidi ha de ser sol·licitat pels potencials beneficiaris entre l’1 de febrer i el 23 de març de l’any vinent per rebre’l a través de transferència bancària a partir del 28 de febrer del 2023.
També el sector agrari rebrà una subvenció directa per cobrir els costos addicionals per l’alça del preu del gasoil agrari fins a un màxim de 20 cèntims per litre prenent com a referència el consum del 2022 «per ser l’últim exercici amb dades tancades i certs, si bé es destina a subvencionar les esmentades activitats el 2023». A més, el Govern obrirà una línia d’ajudes d’Estat per als agricultors, per l’increment de costos per l’augment del preu dels fertilitzants, dotada amb un màxim de 300 milions d’euros dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2023.
Al sector pesquer se li concedirà una ajuda directa en funció de l’estimació del consum de gasoil de l’embarcació que anirà des dels 1.100 euros fins als 300.000 euros, en funció de la modalitat i la mida del barco, amb càrrec al pressupost del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació fins a un total de 120 milions d’euros. A més, s’estableix una exempció durant sis mesos de la taxa portuària de la pesca fresca en el cas que la pesca fresca accedeixi al port per via marítima.
Notícies relacionadesA aquestes ajudes caldrà sumar-n’hi d’altres de destinades a cobrir la indústria gasintensiva i, especialment, els fabricants de ceràmiques, com va anunciar el mateix Pedro Sánchez fa unes setmanes, dins del Marc d’Ajudes de la Unió Europea. A més, l’esborrany del reial decret llei incorpora la pròrroga de la rebaixa del 80% dels peatges per a la indústria electrointensiva fins al 30 de juny del 2023 així com l’extensió de les exempcions de pagament de cànons d’emmagatzematges subterranis i la limitació del preu màxim dels gasos liquats del petroli, com el butà, fins a la mateixa data.
D’altra banda, es crea un mecanisme per evitar que els peatges de les autopistes s’apugin amb la inflació (8,4%) i una ajuda per mantenir l’estabilitat dels preus dels operadors de transport marítim en línies d’interès públic, especialment importants per a les Balears i les Canàries i per a Ceuta i Melilla. Es prorroga l’abonament gratuït de Renfe per a Cercanías, Rodalies i Mitjana Distància (entre Ourense i la Coruña i Madrid i Salamanca) amb vigència «per a cada quadrimestre del 2023», així com el títol multiviatge del 50% a la resta de serveis de Mitjana Distància entre l’1 de gener del 2023 i el 31 de desembre del 2023. I s’enuncia la gratuïtat dels autobusos de llarg recorregut de competència estatal entre l’1 de gener i el 30 de juny del 2023 amb la condició de realitzar 12 viatges en el primer trimestre i, almenys, 16 viatges al quadrimestre entre l’1 de maig i el 31 de desembre de l’any que ve per import de 60 milions d’euros amb càrrec al Ministeri de Transports.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia