Lluita contra la inflació
Sánchez destina 1.800 milions a abaratir el cistell de consum
La supressió de l’IVA en aliments bàsics, la rebaixa del 10% al 5% en l’oli i la pasta i el xec de 200 euros copen només la cinquena part dels 10.000 milions previstos en el paquet de mesures anticrisi
Un dels principals estalvis per a l’Executiu prové de la limitació del descompte en el carburant per als transportistes i el sector primari després de gairebé 5.700 milions dedicats el 2022
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha optat pel portatalonaris per abaratir els aliments, la variable més disparada de l’índex de preus de consum (IPC) en l’actualitat, amb una alça interanual de més del 15%. De tota manera, dels 10.000 milions que costa el nou catàleg de mesures aprovades per l’Executiu, les destinades a abaratir el cistell de consum, uns 1.800 milions d’euros, segons els càlculs d’Hisenda; amb prou feines arriben a la cinquena part del total.
Entre les mesures estrella hi ha un xec de 200 euros de què es podran beneficiar les rendes inferiors als 27.000 euros, cosa que arribarà a un total d’uns 4,2 milions de famílies, suposa uns 1.200 milions i la supressió de l’IVA (tipus 0%) per als productes alimentaris de primera necessitat gravats actualment amb el 4% i que inclouen des del pa, els ous, la llet i el formatge fins a la fruita i les verdures; i una rebaixa del 10% al 5% en l’IVA específicament per a l’oli i la pasta durant sis mesos, 661 milions més durant aquest període. La supressió del descompte de 20 cèntims als carburants per al conjunt dels usuaris, amb un cost d’uns 6.000 milions, i el manteniment només per al sector primari i el transport permet finançar la mesura estrella per abaratir el cistell de consum, suposarà un gran estalvi per a l’Executiu.
Una altra de les mesures estrella afecta la vivenda i va ser, juntament amb la del cistell de consum, la protagonista d’una dura i llarga negociació entre els socis del Govern del PSOE i Unides Podem (UP). Finalment això s’ha traduït en una pròrroga de sis mesos en els contractes de lloguer que vencen, a la qual cosa s’afegeix la limitació al 2% en la revisió dels contractes fins al 31 de desembre del 2023. Una mesura que, a diferència de la dels aliments, aplaudida per la gran distribució, ha sigut criticada pel sector, per exemple per l’associació Asval, que assegura que «atempta contra el dret de propietat de més de dos milions de propietaris». També destaca la limitació de les ajudes al carburant en el sector primari i els transports (mercaderies, autobusos, taxis, VTC i ambulàncies), com va avançar EL PERIÓDICO.
Sánchez, en la roda de premsa després de l’últim Consell de Ministres d’aquest any, ha xifrat en 45.000 milions el cost total de pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna. Als 35.000 milions destinats fins ara ha sumat uns altres 10.000 milions del nou paquet de mesures per protegir la «classe mitjana treballadora» amb l’objectiu d’abaixar el preu de l’electricitat, impulsar el transport públic i recolzar els col·lectius més vulnerables. Al seu torn, es limita la pujada dels peatges a les autopistes concessionàries de l’Estat, que, d’una altra forma, els haurien d’augmentar el 8,5%.
A més d’assegurar que l’economia espanyola creixerà aquest any finalment per sobre del 5%, més del previst (4,3%); ha assegurat que, a diferència de la crisi financera, quan Espanya va haver de demanar el rescat de la banca, avui «exporta» mesures. «Fa 10 anys el que feia Espanya era importar rescats al sector bancari i avui el que fa Espanya és exportar solucions a la resta d’Europa. Les solucions contra la inflació i els preus de l’energia són un èxit de país», ha sentenciat.
Menys inflació
El cap de l’Executiu ha recordat que gràcies al conjunt d’iniciatives promogudes pel Govern la inflació s’ha reduït en gairebé quatre punts i és la més baixa de la zona euro en l’actualitat, amb el 6,8% al novembre. Sánchez ha repassat les mesures acordades fins ara i el repartiment dels esforços per superar la crisi. En aquest sentit ha destacat els impostos a les energètiques, la banca i els patrimonis superiors a 3 milions d’euros.
Ha defensat el compromís adquirit durant el debat sobre l’estat de la nació per donar una resposta «immediata» a la guerra d’Ucraïna per «protegir els treballadors», «repartir les càrregues de manera equitativa perquè qui més té més posi l’espatlla perquè qui menys té vegi alleugerides les polítiques fiscals» i «augmentar la sobirania energètica del nostre país, estenent les renovables i limitant el preu del gas». En aquest apartat s’inclouen les pujades del 15% a les pensions no contributives i l’ingrés mínim vital.
Tenint en compte les crítiques de l’oposició pel límit del preu del gas destinat a produir electricitat, Sánchez ha recordat que són mesures que ara s’adopten en l’àmbit europeu. Els últims sis mesos, el preu mitjà de la llum s’ha situat en un 54% per sota del d’Alemanya i un 59% del de França. Tot això, ha explicat, ha suposat fins ara un estalvi de 4.000 milions o de 150 euros de mitjana per rebut.
El gruix dels costos del pla anticrisi correspon a la pròrroga de la rebaixa fiscal de la factura de la llum (IVA al 5%, impost especial a l’electricitat al 0,5% i suspensió de l’impost a la producció d’electricitat) fins al 30 de juny del 2023, així com l’extensió de l’IVA al 5% per al gas natural, els pèl·lets o la llenya fins la mateixa data. També es mantenen sense variacions els bitllets gratuïts de Renfe per a Rodalies. L’Estat bonificarà el 30% del transport urbà i interurbà a les autonomies que bonifiquin, al seu torn, el 20% del preu.
El president ha destacat que gràcies a la reforma laboral s’ha reduït la temporalitat, en especial, entre els joves. I tot això ha sigut en l’àmbit del diàleg social, ha ressaltat. I aquest pacte social ha permès reformar la cotització dels autònoms i millorar-los les prestacions, així com per a les treballadores de la llar i la tornada al Pacte de Toledo, trencat per «la contrareforma» del PP, amb la revalorització de les pensions conforme a l’IPC. En aquest context hi ha el decret que estableix una pujada de les pensions del 8,5% per al 2023.
Sánchez ha anunciat que és possible que Espanya creixi aquest any per sobre del 5%, cosa que supera la mitjana de l’eurozona i els països avançats. I preveu que també creixerà per sobre de la mitjana l’any que ve. Alhora ha reafirmat el compromís del Govern de prendre mesures pal·liatives si són necessàries.
Notícies relacionadesHa destacat que Espanya ja ha rebut 31.000 milions dels fons europeus i que ja s’han executat 136.000 projectes. Aquestes iniciatives estan fomentat, ha insistit, la cohesió territorial. «Podem dir que Espanya està avançant», tot i que amb dificultats i amb un Govern que compleix els seus compromisos, ha afirmat.
El reial decret llei també inclou una línia d’ajudes directes de fins a 450 milions per a les indústries gas-intensives i s’allarga fins a finals del 2024 la moratòria comptable sobre les pèrdues derivades de la covid i el sistema d’autorització prèvia per a les inversions en sectors estratègics.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034