Energia
Electricitat gairebé gratis el dia de final d’any amb la meitat del dia a preus negatius
L’any amb la llum més cara de la història, a una mitjana de gairebé 210 euros per megawatt-hora, acaba amb una jornada de 13 hores a preus per sota de zero euros
L’any que tindrà el preu mitjà de l’electricitat més alt de la història –a una mitjana de 209,94 euros per megawatt-hora, un 87% més que el 2021 (111,95)– acabarà amb l’electricitat gairebé gratis: el dia de Cap d’Any la llum en el mercat majorista costarà 1,82 euros per MWh de mitjana amb la meitat de les hores del dia a preus negatius, per sota dels zero euros, segons les dades publicades aquest divendres per l’Operador del Mercat Ibèric (OMIE).
Fins a 13 hores durant la jornada d’aquest dissabte hi haurà preus negatius: durant gairebé tota la matinada –des de la 1 i fins a les 9 del matí–, entre les 12 i les 2 del migdia i en ple sopar amb amics i familiars, entre les 11 i les 12 de la nit. La resta del dia el cost de l’electricitat no serà gaire més alt i el més car serà precisament durant les hores de més consum, és a dir, en el moment de preparar el sopar de final d’any (entre les sis i les vuit de la tarda), quan se situarà entorn de 20 euros per MWh.
El preu de l’energia en el mercat majorista és un dels components de la factura elèctrica d’una part dels consumidors d’electricitat, a l’afectar només els 9 milions d’usuaris que tenen un contracte en el mercat regulat –preu voluntari per al petit consumidor o PVPC–, mentre que la resta tenen acords de preus amb les seves comercialitzadores i no es veuen directament afectats per aquests canvis. Aquests han sigut els clients més afectats per la pujada de preus, especialment en els mesos de març i d’agost, pels efectes de la guerra d’Ucraïna.
No obstant, això no implica que demà surti a tornar el consum d’electricitat en algunes hores a aquests usuaris de PVPC perquè al preu de l’energia s’hi han de sumar altres components com els impostos –IVA al 5% i impost especial sobre l’electricitat al 0,5%– i els costos regulats –-que es paguen a les empreses pel transport de l’electricitat i la seva distribució per les llars, així com pel deute acumulat en altres temps o les primes a les renovables– que incrementaran aquestes xifres negatives perquè són molt baixes (en cap hora són inferiors a -1,16 euros).
Els preus barats s’han estat produint durant els últims dies –des del 19 de desembre, el preu mitjà majorista ha sigut de 48,90 euros per MWh, mentre que la resta del mes la mitjana és de 197,60 euros– a causa de la gran quantitat de generació renovable i nuclear, que suposa gairebé el 90% de la producció total, així com la inexistència de centrals de gas (cicles combinats) en funcionament durant tot el dia. Però també per la baixa demanda derivada de les bones temperatures dels últims dies de desembre, mes que sol ser molt més fred.
Aquesta ratxa podria culminar un dia amb un preu mitjà diari negatiu per primera vegada en la història del mercat elèctric espanyol. Fins al 6 de juliol del 2021 era impossible arribar a Espanya a un preu per sota de zero perquè la normativa establia el zero com el límit mínim, però a partir d’aquell dia van entrar en vigor nous límits d’entre -500 i 3.000 euros, a proposta de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Energia (OMIE) per alinear el mercat espanyol amb l’europeu. I tot i que aquesta mesura no va estar exempta de crítiques, ja que la seva entrada en vigor va coincidir amb l’escalada de preus de l’electricitat, va ser àmpliament consensuada.
Notícies relacionadesEls preus negatius en algunes hores d’aquesta jornada es donen per l’efecte del límit de 40 euros per MWh, malgrat que aquest divendres aquest límit no ha funcionat perquè el gas ha estat per sota d’aquesta referència, i com que no s’han de compensar les centrals que utilitzen gas –els cicles combinats no produeixen, però les cogeneracions sí i també reben l’ajust– els diners que es reben per l’intercanvi de gas amb França es descompten del preu inicial.
Precisament, aquest mecanisme d’‘excepció ibèrica’ evolucionarà a partir de gener, a l’incrementar-se en 5 euros per MWh al mes, fins que acabi (si no hi ha canvis) el maig de l’any que ve. A partir d’aquest diumenge, el límit al preu del gas serà de 45 euros per MWh durant els següents 30 dies, cosa que suposaria en termes teòrics un preu de subhasta més alt –perquè les ofertes de les centrals de gas podran elevar-se de 40 a 45 euros per MWh– però al seu torn una compensació més baixa –perquè caldrà tornar menys diners–.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Ministeri per a la Transició Ecològica Electricitat Energia La pujada de la llum Teresa Ribera Rodríguez
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034