Ocupació

Alemanya arriba a la seva xifra rècord d’ocupació des de la reunificació el 1990

L’any 2022 va tancar amb més de 45 milions de persones amb feina, un nivell impensable sense els treballadors migrants

Alemanya arriba a la seva xifra rècord d’ocupació des de la reunificació el 1990

EFE/EPA/FILIP SINGER

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

L’Alemanya reunificada mai havia tingut més persones amb feina: el 2022, més de 45 milions de persones estaven ocupades al mercat laboral de l’anomenada locomotora econòmica europea, un 1,3% més que l’any anterior; en xifres totals, això suposa més de mig milió de nous llocs de treball. Així ho ha informat aquest dilluns l’Oficina Federal d’Estadística (Destatis) a la seva primera nota de premsa del 2023. 

El mercat laboral alemany va trencar l’any passat el canvi de tendència històric que van portar les restriccions de la vida pública davant la pandèmia: després de 14 anys consecutius de xifres d’ocupació positives, el mercat laboral alemany va perdre el 2020 població ocupada per primera vegada en més d’una dècada. I va tancar el 2021 amb una recuperació lleu del 0,1%.

El sector serveis va ser el que va crear més ocupació el 2022, molt per davant de la indústria, la construcció, l’agricultura o la pesca. Alhora, Destatis també destaca la pèrdua de pes del sector d’autònoms i petits empresaris –molt colpejat per la pandèmia–, que es va reduir un 1,4% respecte al 2020.

Enmig de les queixes i els problemes que arriben de nombrosos sectors econòmics a l’hora de trobar mà d’obra, les xifres de Destatis semblen donar cert ànim a un mercat laboral històricament robust, però que afronta un horitzó fosc a causa de la crisi demogràfica que pateix la primera economia de la Unió Europea des de fa dècades.

Crisi demogràfica

En la seva projecció anual sobre evolució demogràfica, Destatis creu que Alemanya perdrà població en edat activa –és a dir, entre els 20 i els 66 anys– els pròxims 15 anys, tot i que es doni una taxa alta d’immigració en condicions d’ocupar un lloc de treball. D’aquesta manera, i segons els càlculs de l’oficina estadística, el 2035, el mercat laboral alemany podria tenir entre 1,6 i 4,8 milions de persones en edat activa menys que en l’actualitat.

En aquest context, i per molt que alguns partits apostin per fomentar la taxa de natalitat i per formar població alemanya per fer front a una falta de mà d’obra que amenaça el model productiu del país, els experts insisteixen que només una mesura pot ajudar a combatre els efectes econòmics d’aquesta crisi demogràfica: l’atracció de treballadors estrangers. De fet, l’augment de persones amb ocupació registrada per Destatis el 2022 respon en bona mesura a la immigració.

Notícies relacionades

La presidenta de l’Agència Federal d’Ocupació, l’exministra socialdemòcrata Andrea Nahles, remarca la necessitat de millorar les condicions d’acollida per a treballadors estrangers, de reduir les traves burocràtiques per al reconeixement de diplomes i certificats d’estudis d’altres països, i també de crear un ambient de benvinguda en un país que continua patint de xenofòbia a certes capes de la població. «L’esperit de país de migració encara no existeix», va dir recentment Nahles en una entrevista amb el portal t-online.

L’Agència Federal d’Ocupació calcula que Alemanya necessitarà l’arribada anual de 400.000 persones de tercers països –de fora de la UE– per cobrir el buit que deixarà al mercat laboral la jubilació de l’anomenada generació ‘baby-boom’, és a dir, els treballadors nascuts després de la Segona Guerra Mundial i fins a finals de la dècada dels seixanta del segle passat. Alemanya no ha aconseguit ni tan sols acostar-se a aquesta xifra durant els últims anys.