Mercat laboral
Així funcionen els nous incentius per contractar aturats: prioritat per a dones i majors de 45 anys
Les empreses podran estalviar-se entre 1.320 i 3.300 euros a l’any en funció de la situació de la persona aturada que contractin
El Govern ha donat llum verda aquest dimarts en el seu Consell de Ministres al nou paquet d’incentius perquè les empreses contractin aturats. Mitjançant aquest paquet el Ministeri de Treball ofereix bonificacions a la Seguretat Social per a aquelles companyies que incorporin a persones actualment a l’atur. El reial decret estableix una llista de col·lectius prioritaris, com les dones, els més grans de 45 anys o els joves menors de 30 anys. I les empreses que pretenguin accedir a aquestes ajudes han de complir una sèrie de requisits i obligacions. En aquest article sintetitzem les principals novetats.
¿Quins col·lectius tenen prioritat?
El reial decret dissenyat des del Ministeri de Treball estableix una sèrie de col·lectius prioritaris, els contractes dels quals donaran accés a les empreses ocupadores a més bonificacions de quotes a la Seguretat Social. Principalment són les dones aturades de llarga durada, és a dir, que portin més d’un any a la recerca d’ocupació. Els homes menors de 45 anys en aquesta mateixa situació també podran accedir a ajudes, però menors. I tot aquell aturat, sigui home o dona, que tinguin 45 anys o més, podrà accedir a més ajudes. Aquí el Govern ha millorat la cobertura, ja que fins ara el col·lectiu sènior tenia prioritat a partir dels 50 anys.
Un altre col·lectiu, en termes d’edat, és el de menors de 30 anys, beneficiats pels fons europeus a través del programa de Garantia Juvenil. La llista de col·lectius prioritaris la completen les persones a l’atur que tinguin el certificat d’exclusió social, les dones víctimes de violència masclista, les víctimes de terrorisme i les persones amb discapacitat intel·lectual.
¿Quants diners s’estalvien les empreses?
Cada empresa podrà estalviar-se part de les quotes a la Seguretat Social si contracta algun dels col·lectius anteriorment descrits. L’import de les ajudes es comptabilitzarà mensualment i es bonificarà de les cotitzacions socials. És a dir, l’empresa deixa de pagar-ho i és l’Estat qui posa els diners.
- Menors de 30 anys: 275 euros al mes o 3.300 euros a l’any.
- Majors de 45 anys i aturats de llarga durada: 128 euros al mes o 1.536 euros a l’any.
- Dones aturades de llarga durada: 128 euros al mes o 1.536 euros a l’any.
- Homes aturats de llarga durada, menors de 45 anys: 110 euros al mes o 1.320 euros a l’any.
¿Tenen les empreses contractants alguna obligació?
El reial decret contempla una sèrie d’obligacions per a les empreses que pretenguin acollir-se als incentius. L’esperit de l’ajuda és incentivar les noves contractacions i que les empreses no es limitin a mantenir la relació laboral el que duri l’ajuda. És a dir, des del Ministeri de Treball volen suprimir la idea que les bonificacions són un estalvi temporal. Per a això, la norma contempla l’obligació per a les empreses de mantenir aquest contracte parcialment bonificat durant un mínim de tres anys en la majoria de casos. La resta obliga l’empresa a mantenir el contracte durant quatre anys. I en tots els casos el contracte ha de ser de naturalesa indefinida, mai temporal.
L’accés a totes aquestes bonificacions quedarà vetat a totes aquelles empreses que no disposin d’un pla d’igualtat, tal com és obligatori per a totes aquelles companyies de més de 50 treballadors des de març de l’any passat. Una normativa amb un pobre seguiment –malgrat ser sancionable no tenir-lo– entre les empreses, d’acord amb les últimes dades oficials.
¿Quines ajudes hi ha per convertir contractes temporals a indefinits?
El reial decret també incorpora ajudes per a aquelles empreses de l’hostaleria, el comerç i el sector turístic que allarguin la jornada laboral dels treballadors amb un contracte fix discontinu. Aquest és una de les modalitats estrella impulsades per les nova reforma laboral i que pretén substituir l’ús indiscriminat del contracte temporal.
La norma contempla incentius perquè les companyies mantinguin aquests empleats durant determinats mesos de l’any, tradicionalment més fluixos en els sectors implicats. Si una empresa manté en alta un fix discontinu durant els mesos de febrer, març i novembre rebrà una bonificació de 174 euros per mes, és a dir, 522 euros d’estalvi en quotes a la Seguretat Social per temporada.
Una altra bonificació disponible és per la transformació a contractes fixos discontinus de contractes temporals subscrits amb persones treballadores incloses en el sistema especial agrari per compte d’altri. Donarà dret, durant els tres anys següents, a una bonificació en la cotització de 55 euros per mes, xifra que, en el cas de les dones, s’eleva fins als 73 euros per mes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"
- CONTEXT Resistir a la indiferència