Inflació

L’any 2022 va tancar amb una pujada rècord dels aliments del 15,7% i un descens del 6,9% en l’energia

La inflació es va situar al desembre en el 5,7%, una dècima per sota del que havia anticipat l’INE a final d’any

L’any 2022 va tancar amb una pujada rècord dels aliments del 15,7% i un descens del 6,9% en l’energia

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’exercici 2022 va acabar amb un encariment rècord dels aliments el mes de desembre, del 15,7% (quatre dècimes més que al novembre), i una retallada dels preus dels productes energètics del 6,9% respecte al mateix mes del 2021. Segons la dada definitiva sobre l’índex de preus de consum (IPC) de desembre, publicat aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística, el conjunt de la inflació es va situar l’últim mes de l’any en el 5,7%, una dècima per sota de la dada que va anticipar l’INE el 30 de desembre, el 5,8%.

En particular, al desembre es van mantenir alts els preus dels aliments, especialment de la llet (una pujada anual del 37,2%), el formatge (22,1%), els ous (29,8%) i olis (38,1%).

Pel que fa a l’energia, en canvi, els preus, en general, van anotar taxes negatives de variació en comparació amb un desembre del 2021 en què aquests productes ja havien emprès una clara tendència a l’alça. En particular, l’electricitat va anotar al desembre una retallada anual del 30,8%, amb ajuda de les mesures impulsades pel Govern, com l’excepció ibèrica. El gas, però, encara va estar un 10,6% més car que al desembre del 2021. La gasolina va tancar amb una retallada anual del 7,7%, mentre que el gasoil ho va fer amb una pujada del 7%. El transport públic urbà es va abaratir el 20% respecte a desembre del 2021, amb ajuda de les mesures del Govern.

En tot cas, l’any va acabar amb una clara tendència a la baixa de la taxa d’inflació, que va retallar un punt respecte al novembre i alguna cosa més de cinc punts respecte al màxim de juliol (10,8%).  «La inflació ha baixat molt ràpidament; hem acabat molt per sota de les dades de la Unió Europea i de la zona euro i hem de seguir en la mateixa línia [de política econòmica]», ha resumit la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, a RNE després de la publicació de la dada.

No obstant, l’estadística de l’INE també confirma el fort repunt de l’anomenada inflació subjacent, que exclou els preus més volàtils d’energia i aliments no elaborats. La inflació subjacent va escalar fins al 7%, una dècima per sobre del que es va avançar al desembre, 1,3 punts per sobre de l’índex general i la taxa més alta en 30 anys, des de 1992. Això va ser a causa d’una nova alça dels preus del vestit i el calçat i dels aliments no elaborats el mes de desembre. 

Aquesta dada és indicativa que el fort encariment de l’energia s’està traslladant cada vegada més als preus dels béns i serveis que componen el pressupost familiar. Més del 50% dels elements que componen l’IPC anoten pujades de preus per sobre del 7%.

L’índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) situa la seva taxa anual en el 5,5%, més d’un punt inferior a la del mes anterior. La dada corrobora que la inflació espanyola se situa en el nivell més baix de l’eurozona (que va marcar una mitjana del 9,2% al desembre), una dada que el Govern vincula amb l’eficàcia de les mesures antiinflació que ha anat adoptant. El desembre, de fet, va ser l’últim mes amb el descompte generalitzat de 20 cèntims per litre de carburant (abans que se suprimís, a partir de l’1 de gener), si bé encara no havia començat a aplicar-se la rebaixa al 0% de l’IVA dels aliments que va entrar en vigor amb el nou any. 

Notícies relacionades

La vicepresidenta Calviño ha expressat que l’efecte de la rebaixa de l’IVA al 0% de les fruites i verdures i al 5% de productes com l’oli i la pasta es notarà en les dades de la inflació durant el primer semestre de l’any. Ha reiterat que el Govern està treballant amb la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per vigilar que la retallada de l’IVA «repercuteix plenament en benefici dels ciutadans» i ha anticipat que «les dades que tenim fins al moment mostren que és així, a part del retard amb el reetiquetatge d’alguns productes que es va produir als principi».

El decret de mesures antiinflació que el Consell de Ministres va aprovar el 27 de desembre previsiblement se sotmetrà a convalidació al Congrés dels Diputats «en les últimes setmanes de gener» i la vicepresidenta ha expressat que no es pot «imaginar» que algú pugui votar-hi en contra, en al·lusió directa al Partit Popular.