Llei 11/2020
Els promotors denuncien que l’oferta de lloguer ha caigut un 15% a Catalunya
Un estudi conjunt amb la UPF revela que la limitació va reduir temporalment els preus un 5%
Es recomana augmentar el parc social per acostar-se al que passa a Europa
La llei de limitació dels preus de lloguer 11/2020 no ha servit per frenar els preus. La legislació, ara anul·lada, ha provocat que l’oferta en aquest àmbit hagi caigut un 15% a Catalunya. Aquesta és la principal conclusió de la càtedra d’empresa Habitatge i Futur de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (APCE) que aquest dimecres han presentat l’estudi «La limitació de preu dels lloguers: evidència científica i empírica en el cas català»
El director de la càtedra i professor del Departament d’Economia i Empresa de la UPF, Josep Maria Raya Vílchez, ha sigut l’encarregat de presentar els resultats de l’informe. «Tots sabem que portem una limitació del preu del lloguer del 2% des de fa nou mesos i en la futura llei de vivenda també es preveu que, de manera estructural, es mantingui però la limitació dels preus de lloguer no funciona perquè no som davant un mercat oligopolístic sinó que és de competència. La llei catalana, per exemple, fa discriminacions perquè només s’aplica a les ciutats tenses», ha descrit.
Només el 2% social
En el cas català, segons les dades de l’Incasòl, és que en tercer trimestre del 2020 hi va haver primer un primer descens dels preus, però després es van recuperar. Raya ha desgranat l’estudi, en què s’ha fixat també en altres anàlisis i balanços de portals immobiliaris, investigadors especialitzats o dades de les administracions.
«El gran problema que originen amb aquest tipus de legislació és precisament el que busquen. Ara ha baixat l’oferta de pisos de lloguer en què hi havia la limitació. ¿On són? ¿Al mercat de venda? ¿Pisos turístics? Som en un 2% de pisos de lloguer social mentre que a Europa estan en 10% de mitjana i els que ens volem fixar, del nord d’Europa, són del 20%. Jo sempre dic que si precisament les administracions catalanes tinguessin un 20% de lloguer social, podrien limitar-lo aquí», ha defensat. Raya s’ha mostrat especialment preocupat per la situació dels més joves.
Una política que té història
El director de la càtedra ha advertit que limitar els lloguers té història «ja es fa des de l’Imperi romà i al segle XV» però, s’ha preguntat retòricament per què es fa si no funciona. «En primer lloc perquè és una mesura barata, té cost zero. Pots continuar tenint un pressupost en vivenda tan baix com el que tens i mantenir-se a la cua europea», ha lamentat.
En segon lloc, «perquè és molt fàcil d’entendre i vendre. Si li dius això a la població, és un ‘hit’ fàcil, com el de Shakira i Piqué. De fet ara s’està aplicant a tot, com als aliments», ha prosseguit Raya, que ha proposat a continuació que «se centri els esforços» a augmentar l’oferta social.
«Una altra alternativa és promoure polítiques d’incentius, per exemple amb subsidis per als qui ofereixin els seus pisos de lloguer i més encara si ho fan al mercat social o arribar a pactes amb grans tenidors per comprar paquets de vivendes des del sector públic que duri durant 10 o 15 anys i així poder utilitzar-lo mentre estem construint el parc públic propi», ha analitzat el professor.
Inseguretat jurídica
El president de l’APCE, Xavier Vilajoana ha assegurat que gràcies a l’estudi universitari es podrà fer un «debat amb dades realista i no parcial» i ha afegit que «és molt important per aportar solucions a aquest àmbit: es fa una sèrie de recomanacions amb el rigor de la universitat».
Vilajoana ha valorat que la limitació del preu del lloguer a través de la llei 11/2020 no ha sigut positiva. «Com a sector necessitem pau jurídica i no podem funcionar amb l’assaig-error perquè genera molta inseguretat, és negatiu i això repercuteix després en la ciutadania», ha continuat.
Deixar de banda les eleccions
Notícies relacionadesEl responsable dels promotors ha aprofitat també per demanar als partits polítics i administracions» que pensin més en les generacions futures i no tant en els eleccions que s’acosten».
El rector de la UPF, Oriol Amat, ha aprofitat la presentació per felicitar-se per l’aportació que fa la Càtedra Habitatge i Futur pel fet que «generi coneixement i que el transfereixi a la societat». Fa dos anys que funciona i ja ha realitzat tres estudis per informar sobre la situació en aquest àmbit però també per proposar millores: «Ens en sentim molt orgullosos», ha remarcat.
Agència de l’Habitatge Conselleria de Territori Juli Fernàndez Vivenda Raquel Sánchez Jiménez Lloguer de vivenda Vivenda social Ministeri de Transports Construcció
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat